Näsinsiltojen uudistus: tältä näyttää puistosilta - Tampere - Aamulehti

Tammerkosken ylittävien Näsinsiltojen uudistamiselle näytettiin vihreää valoa – tältä tuleva maisemasilta näyttää tulevaisuudessa

Näsinsiltojen pohjoisemmasta osasta suunnitellaan kävelypainotteista maisemasiltaa. Pyörä- ja autoliikenteen yhteydet jäävät sillan eteläiselle puolelle.

Pohjoiselle sillanosalle suunnitellaan puistosiltaa, joka tulee osaksi Näsijärven rannan viher- ja virkistysreitistöä.

4.11. 6:00

Aamulehti

Tammerkosken ylittävien Näsinsiltojen uudistamisen mahdollistava Paasikivenkadun katusuunnitelma hyväksyttiin Tampereen yhdyskuntalautakunnassa eilen tiistaina. Kahdesta sillasta pohjoisemmasta on suunniteltu kävelypainotteista maisemasiltaa, jolloin eteläisellä puolella voi kulkea pyörä- ja autoliikenne.

Eteläisellä Näsinsillalla pyörätie on 3,5 metriä leveä. Se on erotettu 6,5 metrin leveästä ajoradasta 0,5 metrin kivetyllä välikaistalla. Jalankulkuväylä tulee pohjoiselle Näsinsillalle, joka muutetaan maisemasillaksi. Pohjoiselle sillanosalle suunniteltu puistosilta tulee osaksi Näsijärven rannan viher- ja virkistysreitistöä.

Näsinsillat on nyt kunnostettu rakenteellisesti. Pohjoisen maisemasillan pintojen rakentamiseen on esitetty vuoden 2022 talousarvioon 1,0 miljoonaa euroa. Maisemasillan arvellaan valmistuvan parin vuoden kuluttua.

Tällä hetkellä autoliikenne kulkee Näsinsiltojen eteläisellä osalla ainoastaan lännestä itään, mutta Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen johtajan Mikko Nurmisen mukaan se on väliaikaista. Lisäksi silloilta ei toistaiseksi pääse liittymään Paasikivenkadulle, mutta Nurmisen mukaan liikenne avataan vielä tulevaisuudessa.

”Emme palaa siihen, mitä reitti Ranta-Tampellaan oli ennen tunnelia, emmekä pyri korvaamaan tunnelireittiä, vaan Näsinsiltojen eteläpuolesta tulee tällainen hitaampi yhteys. Ajoneuvoliikenne kytkeytyy tulevaisuudessa Mustastalahdesta kohti Ranta-Tampellaa. Yhteys on Nääshallin kohdalta poikki, mutta avataan aikanaan ajoneuvoliikenteelle.”

Tältä puistosilta näyttää havainnekuvassa talvella.

Sillan purkamista mietittiin

Näsinsiltojen luonne muuttui Valtatien 12 siirryttyä Rantaväylän tunneliin Santalahden ja Naistenlahden välillä, Tampereen kaupunki kertoo. Autoliikenne ei siten tarvitse samanlaista tilaa kuin aikaisemmin.

Suunnittelun alkuvaiheessa toisen ajoneuvosillan purkamista mietittiin, mutta se olisi kaupungin mukaan ollut kallista, koska siltojen alla kulkee muun muassa kaukolämpö- ja sähkökaapeleita. Sen vuoksi suunnittelua jatkettiin siltojen säilyttämisen pohjalta.

Paasikivenkatua parannetaan

Paasikivenkatu toimii Ranta-Tampellan suuntaan paikallisena kokoojakatuna. Katusuunnitelmassa pyritään kaupungin mukaan parantamaan pyöräilyn ja jalankulun olosuhteita ja hillitsemään läpiajoliikenteen määrää. Pyöräily ja kävely silloilla on lisääntynyt.

Paasikivenkadun ajorata itään Ranta-Tampellaan kavennetaan 6,5 metriä leveäksi. Ajoradan pohjoispuolelle Näsijärvenkadusta itään rakennetaan uusi 4,0 metriä leveä pyörätie kulkemaan ajoradan ja 3,5 metriä leveän viherkaistan viereen.

Ilmakuva Tammerkosken ylittävistä Näsinsilloista. Kahdesta sillasta pohjoisemmasta on suunniteltu tehtäväksi kävelypainotteinen maisemasilta, jolloin eteläisellä puolella voidaan painottaa pyörä- ja autoliikenteen yhteyksiä.

Paasikivenkatu oli Näsinsiltojen osuudelta nähtävillä vuonna 2020 Näsijärvenkadun ja Paasikivenkadun katusuunnitelmaehdotuksessa, mutta katusuunnitelmia ei ole vahvistettu asemakaavatilanteen keskeneräisyyden vuoksi. Voimassa oleviin asemakaavoihin on saatu lupa poiketa käyttötarkoituksen muutoksella 15.06.2021.

Suunnitelmat on tarkoitus päivittää muilta kuin Näsinsiltojen osuudelta ja asettaa ne uudelleen nähtäville asemakaavan vahvistuttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut