Särkänniemen suurten suunnitelmien asemakaava otti askeleen eteenpäin - Tampere - Aamulehti

Särkänniemen suurten suunnitelmien asemakaava otti askeleen eteenpäin – tästä ehdotuksessa on kyse

Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi Särkänniemen alueen asemakaavaehdotusta tiistaina. Pirkanmaan ely-keskus on aiemmin huomauttanut, että lepakot on huomioitava kaavassa paremmin.

Särkänniemen ja sen lähistön alueen kaavasuunnitelmaa on täydennetty niin, että lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikka säilyy. Lepakot viihtyvät etenkin Trikootehtaan takana sijaitsevassa vanhassa voimalarakennuksessa.

2.11. 6:00 | Päivitetty 3.11. 13:30

Aamulehti

Särkänniemen suuret muutossuunnitelmat ottivat askeleen eteenpäin tiistaina, kun Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi alueen asemakaavaehdotuksen. Ennen hyväksymistä lautakunta äänesti asian palauttamisesta valmisteluun. Käsittely jatkui äänin 9–4.

Alueelle on suunniteltu esimerkiksi teemoitettua hotellia, vesielämysten ympärille rakentuvaa kohdetta, ravintola- ja tapahtumakatua sekä järvikeskusta, joka keskittyy järviluontoon ja -matkailuun.

Särkänniemeä on kaavailtu yhdistettäväksi Tampereen keskustaan kevyeen liikenteen Särkänsillalla, joka kulkisi Kortelahden yli.

Lue lisää: Särkänniemen suunnittelemille jätti-investoinneille vihreää valoa omistajalta – ”Saadaan isoa boostia”

Lue lisää: Särkänniemen huimat suunnitelmat tulivat julki: tornihotelli, monitoimiareena, uusi silta ja jopa köysirata

Asemakaavaehdotus Särkänniemen alueesta oli nähtävillä ja kommentoitavissa maalis–huhtikuussa. Ehdotusta on nyt muokattu lausuntojen pohjalta. Seuraavaksi kaava etenee Tampereen kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn, kun toteuttamiseen liittyvät sopimukset on hyväksytty.

Lepakoiden aluetta

Suunnitelmissa mukana oleva Trikootehtaan takainen rantakaistale on tärkeää lepakkoaluetta. Siellä sijaitseva Trikoon voimalarakennus oli merkitty nähtävillä olleessa kaavassa purkukieltoon rakennus- ja kulttuurihistoriallisen arvonsa takia.

Pirkanmaan ely-keskus huomautti kuitenkin lausunnossaan, ettei se riitä. Siksi kaavaa täydennettiin niin, että lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikka säilyy.

Lue lisää: Näin valtuutetut väänsivät Särkänniemen suunnitelmista, keskiössä silta ja trikootehtaan kohtalo: ”Ei asiaa ole tässä vaiheessa vielä lukkoon lyöty”

Lue lisää: Särkänniemen suunnitelmissa hiertää eniten uusi silta – Kaavaehdotuksen vastustajan mielestä Särkänsilta olisi turvallisuusriski laivoille

Voimalarakennusta ei saa purkaa. Sitä ei myöskään saa korjata niin, että se häiritsisi lepakoita. Alueelle tulee istuttaa lepakoille suotuisaa puustoa. Rakennuslupa­hakemuksiin täytyy pyytää ympäristöviranomaisen lausunto. Korjaus- ja muutostyöt täytyy tehdä lepakoiden lisääntymiskauden ulkopuolella.

Alueelta purettavat rakennukset tulee tarkastaa lepakoiden varalta ennen purkamista.

Silta mietitytti

Särkänsilta herätti veneilijöissä ja höyrylaiva­harrastajissa huolta. Myös Väylävirasto antoi lausunnon sillasta. Viraston mukaan Särkänsillan suunnittelussa pitää huomioida alueen laiva- ja veneliikenne. Kaupungin vastauksessa todetaan, että suurin osa satamatoiminnasta tapahtuu Särkänsillan itäpuolella.

Särkänniemen ja keskustan välille on suunniteltu myös köysirataa. Tampereen kaupungin suunnitelman mukaan se parantaisi kaupungin imagoa. Päivitetystä ehdotuksesta kuitenkin poistettiin köysiradalle osoitettu ohjeellinen alue.

Köysirataa arvioidaan myöhemmin omana erillisenä kaavahankkeenaan.

Onkiniemen taiteilijat puolestaan jättivät lausunnon, jossa he esittivät huolensa siitä, ettei suunnitelmissa ole otettu huomioon kulttuurialan toimijoita. Alueen taiteilijoiden mukaan Trikootehtaaseen tulisi määritellä tietty tilamäärä kulttuuritoimijoille.

Kaavasuunnitelman vastauksessa todetaan, että Trikootehtaaseen tavoitellaan toimintamallia, joka säilyttäisi tehtaassa myös ei-kaupallista kulttuuritoimintaa.

Oikaisu 3.11.2021 kello 13.30: Korjattu Liikennevirasto Väylävirastoksi tekstissä.

Oikaisu 2.11.2021 kello 10.35: Toisin kuin jutussa ensin mainittiin, Särkänniemen asemakaavaa käsittelee tiistaina yhdyskuntalautakunta, ei ympäristölautakunta.

Päivitetty 2.11.2021 kello 20.48: Lisätty tieto siitä, että lautakunta hyväksyi asemakaavaehdotuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut