Arkkitehtiopiskelijat korottaisivat Tampereen keskustaa puurakentamisella - Tampere - Aamulehti

Palkitut arkkitehtiopiskelijat kertovat, miten Tamperetta pitäisi rakentaa – ”Turkulaisen näkökulmasta Tampereella on rakentamisessa mukana hyvää itseironiaa”

Tulevaisuuden Tampereella saisi näkyä puurakentaminen – Arkkitehtiopiskelijat kaipaavat toimintaa kaupungin puistoihin ja lisää tilaa nuorisolle

Puu- ja moduulirakentaminen lisääntyy jatkossa, sanovat Tampereen ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtuurin opiskelijat Veera Rintala (vas.), Veetu Varala ja Ida Korsimo (oik.) sekä Tampereen yliopiston arkkitehtuurin opiskelija Talvi Kugge. Opiskelijat ovat kuvassa Toasin Kaupin puukerrostalon sisäpihalla.

5.11. 7:00

Aamulehti

Tampere on arkkitehtuurin opiskelijoille innostava kotipaikka. Rohkeat kaupunkikuvaa muuttavat hankkeet saavat Tampereen ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtuurin opiskelijoiden Ida Korsimon, Veera Rintalan ja Veetu Varalan sekä Tampereen yliopiston arkkitehtuurin opiskelijan Talvi Kuggen mielikuvitukseen vauhtia.

Nelikon ideat palkittiin tänä syksynä Sastamalan Kaalisaaren uimarannan hyppytornin suunnittelukilpailussa. Korsimon kilpailutyö voitti kilpailun ja Sastamalan kaupunki rakentaa hyppytornin hänen piirrostensa mukaan.

Kysyimme opiskelijoilta, miten tulevaisuuden Tamperetta tulisi heidän mielestään rakentaa. Opiskelijat odottavat nyt, miten monet korkean rakentamisen suunnitelmat tulevat muuttamaan kaupungin keskustaa.

”Kannen alueen rakentaminen tulee muuttamaan kaupunkikuvaa ja koko Tampereen imagoa”, Varala sanoo.

Korsimon mielestä Tampereen keskustassa on hyvin palveluita ja kulttuuria keski-ikäisille ja vanhuksille. Nuoret ovat jääneet hänen mielestään liian vähälle huomiolle.

Keskustassa pitäisi Korsimon mukaan olla nuorille lisää sisätiloja, joissa voisi oleilla ilman pakkoa osallistua johonkin ohjattuun tekemiseen.

”Enemmän matalan kynnyksen paikkoja”, Rintala sanoo.

Hämeenpuisto käyttöön

Varala muistaa, että teki erästä kilpailua varten luonnoskuvan kohteesta, jota voisi parantaa puurakentamisella. Varalalle tuli ensimmäisenä mieleen Hämeenpuisto.

Havainnekuvassa puistoon on tullut puurakentamista ja kaarevien siltarakenteiden päällä voi kävellä puiston laidalta toiselle.

Hämeenpuisto kaipaisi Veetu Varalan mielestä lisää toiminnallisuutta.

”Hämeenpuistossa voisi olla lisää toiminnallisuutta. Nyt puisto tuntuu tosi isolta. Se kaipaisi ihmisen mittakaavaa”, Varala sanoo.

Korsimon mielestä Tampereen isoissa puistoissa voisi olla erilaisia toiminnallisia paikkoja myös lapsille. Paljon auttaisi jo se, että istumatilaa tulisi lisää.

Penkkejä voisi korvata puistoissa erilaisilla veistosmaisilla istuimilla ja tasoilla.

Järvi osaksi puistoa

Uudenlaista ympäristörakentamista on Rintalan mukaan näkyvillä Tampereen Ranta-Tampellassa. Sen puistot ovat vielä kesken, mutta rannan kokonaisuuteen on otettu hänen mielestään hyvin mukaan järvi.

”Tykkään vesielementeistä, ja on hienoa, että Ranta-Tampellassa on puistoa, uimapaikkoja ja kanaali”, Rintala sanoo.

Korsimon mielestä Ranta-Tampellan alueen keskuspuisto tosin pakottaa rakentamisen tiiviiksi. Naapurin ikkuna oman asunnon vastapäätä voi olla liian lähellä, jos taloja ei lomiteta.

Arkkitehtuurin opiskelijat

Veera Rintala, 3. vuosikurssin rakennusarkkitehtuurin opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulussa. Asuu Kalevassa.

Veetu Varala, 4. vuosikurssin rakennusarkkitehtuurin opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulussa. Asuu Tammelassa.

Talvi Kugge, 4. vuosikurssin arkkitehtuurin opiskelija Tampereen yliopistossa. Asuu Tammelassa.

Ida Korsimo, 3. vuosikurssin rakennusarkkitehtuurin opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulussa. Asuu Hervannassa.

Talvi Kugge (alhaalla vasemmalla), Veera Rintala, Veetu Varala ja Ida Korsimo (alhaalla oikealla) esittelivät kilpailutöitään Sastamalan Kaalisaaren hyppytorniksi Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille. Ida Korsimon suunnitelma Niemennokka-Niekku voitti kilpailun.

Yksi vaikea kohta Tampereen keskustassa on Varalan mukaan rautatieaseman seutu. Siksi onkin hyvä, jos kannen alueen rakentaminen yhdistää ja yhtenäistää keskustaa.

Torneja Tampereen tyyliin

Kugge tutki kandityössään korkeaa rakentamista.

”Korkeita rakennuksia voi rakentaa monella tavalla. Olisi tärkeää keskittyä katutasoon ja yksityiskohtiin. On vaarana, että katujen elävyys katoaa.”

Kaikkien mielestä on tärkeintä, että uutta kaupunkia rakennetaan tamperelaisella tavalla. Tampereella on oma brändinsä, johon uusien merkkirakennusten tulisi sopia.

Keskusta on Rintalan mielestä Tampereen käyntikortti.

”Turkulaisen näkökulmasta Tampereella on rakentamisessa mukana hyvää itseironiaa. Turussa on varovaisempi kulttuuri.”

Korsimon mielestä on hyvä, että Tampereelle on jätetty yhdyskuntasuunnittelussa hyvin puistoalueita. Kugge taas arvostaa Finlaysonin tehdasympäristöä.

”Turkulaisen näkökulmasta Tampereella on rakentamisessa mukana hyvää itseironiaa.”

Onnistuneisiin investointeihin voi Rintalan mielestä laskea mukaan ratikan. Tampere on kannaksella vesistöjen välissä niin kapea, että on todella tärkeää löytää toimiva ja tehokas ratkaisu joukkoliikenteelle.

”Jännä nähdä, tuleeko keskustasta joskus autoton, ja miten se sitten vaikuttaisi yrityksiin”, Korsimo sanoo.

Puu voisi opiskelijoiden mielestä olla kiinnostava materiaali uudisrakentamisen lisäksi myös täydennysrakentamisessa. Varalan mukaan betonirakennuksia voisi korottaa puuelementeillä.

Elementeillä on helppo muuttaa myös betonirakennusten julkisivuja.

Vanhojen kerrostalojen purkamista pitää jatkossa vähentää, jotta täydennysrakentamisesta tulee entistä ekologisempaa. Betonia on hankalaa kierrättää, joten uusia ideoita tarvitaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut