Tampere on Suomen muuttovetovoimaisin kaupunki - Tampere - Aamulehti

Tampereen vetovoima on ihan omaa luokkaansa, Helsinki putosi jumbosijalle – ”En olisi tällaista tilannetta uskonut näkeväni”

Muuttovoittoa saivat myös Nokia, Kangasala ja Lempäälä, jotka nousivat 20 vetovoimaisimman kunnan listalle kuntien välisessä nettomuutossa.

Kasvava kaupunki tarvitsee koko ajan lisää asuntoja. Tampereen Härmälänrantaan on rakennettu viime vuosina paljon uusia kerrostalokoteja.

23.10. 8:14

Aamulehti

Suomen sisäisessä muuttoliikkeessä Tampere on edelleen vahvin magneetti samalla, kun pääkaupunkiseudun kolme suurinta kaupunkia ovat pudonneet Tilastokeskuksen muuttotilaston jumbosijoille.

Tammi-syyskuussa 2021 Tampereelle muutti 1 930 uutta asukasta enemmän kuin oli lähtijöitä. Muuttovoittoa saivat myös Nokia, Kangasala ja Lempäälä, jotka nousivat 20 vetovoimaisimman kunnan listalle kuntien välisessä nettomuutossa.

”Tampere on ylivoimaisesti vetovoimaisin kaupunki maan sisäisen muuttoliikkeen osalta, myös kaupunkiseutu sen ympärillä on vahva”, aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro tiivistää.

Samaan aikaan Helsinki kärsi muuttotappiota 3 343:n, Vantaa 1 180:n ja Espoo 555:n asukkaan verran. ”Pääkaupunkiseudun kaikki kolme isoa kaupunkia ovat yhtä aikaa pohjalla. Olen seurannut muuttotilastoja 20 vuotta enkä olisi tällaista tilannetta uskonut näkeväni.”

Pääkaupunkiseutu saa kuitenkin edelleen väestönlisäystä, koska luonnollinen väestönkasvu ja maahanmuutto ovat niin vahvasti positiivisia.

Korona oli käännekohta

Timo Aron mukaan koronakriisi oli käännekohta, mutta jo sitä ennen oli nähtävissä, että suurten kaupunkien kehysalueet saivat takaisin vetovoimaansa etenkin nuorten aikuisten ja lapsiperheiden keskuudessa.

”Pääkaupunkiseudun kolme kuntaa vuotavat nyt erityisesti omalle lähialueelleen. Sama ilmiö ei näy Tampereella, vaikka myös Tampereen lähialueet ovat vetovoimaisempia kuin ennen koronaa.”

Todennäköinen syy on pääkaupunkiseudulla asumisen kallis hinta.

Sama ilmiö näkyy myös koko maan muuttovirroissa. Moni muuttaa vapaa-ajan asunnolleen tai maakuntakeskuksiin, joissa asuminen on edullisempaa ja väljempää kuin kehä kolmosen sisäpuolella. Etätyön ansiosta ihmiset eivät enää ole samalla tavalla sidottuja tiettyyn paikkakuntaan kuin aikaisemmin.

Lue lisää: Tampere Suomen ylivoimainen ykkönen muuttovoitossa alkuvuonna – pääkaupunkiseudun vetovoima romahtanut: ”Se on tosi iso muutos”

Tampereen ja Tampereen ydinkaupunkiseudun myönteinen kehitys on jatkunut koko 2000-luvun.

”Tampere on onnistunut rakentamaan itsestään superlatiivisen kaupungin. Se on päässyt mainekuvaltaan positiiviseen hyvän kierteeseen, joka vahvistaa itseään ja heijastuu siihen, miten kaupungista puhutaan.”

Aro toteaa, että esimerkiksi Turun seutu on bruttokansantuotteen, työllisyyden, viennin ja muiden elinvoiman mittareiden perusteella Tampereen seutua edellä, mutta Tampereen veto- ja pitovoima tekevät siitä kokoaan suuremman.

”Iso ilon aihe”

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) toteaa, että uutinen on iso ilon aihe.

”Korona-aika on avannut ihmisille lisää mahdollisuuksia arvioida sitä, missä he haluavat asua ja elää. Uskon, että se näkyy näissä valinnoissa.”

Tampere on yli kymmenen vuotta ollut Suomen halutuin asuinpaikka ja onnistunut myös säilyttämään asemansa.

”Sen eteen pitää tehdä töitä koko ajan. Täytyy huolehtia, että kasvu otetaan vastaan niin, että asuminen pysyy viihtyisänä ja luonto lähellä.”

Ikosen mukaan Tampereen pitää tarjota ihmisille mahdollisuuksia hyvään elämään: kohtuuhintaista asumista, työ- ja opiskelupaikkoja sekä kulttuuria ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

”Pormestariohjelmaankin otettiin tavoitteeksi, että Tampere voisi olla monipaikkaisuuden kärkikaupunki. Tämä tukee myös sitä ajatusta.”

Tampereella iso haaste on ollut, että nuoret aikuiset muuttavat töiden perässä pääkaupunkiseudulle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut