Seurakunnan ja Elokapinan yhteistyö kerää arvostelua Tampereella – Näin Aamulehden lukijat kommentoivat: ”Minulta loppuu vapaaehtoistyö nyt tähän” - Tampere - Aamulehti

Seurakunnan ja Elokapinan yhteistyö kerää arvostelua Tampereella – Näin Aamulehden lukijat kommentoivat: ”Minulta loppuu vapaaehtoistyö nyt tähän”

”Tässä ei ole mitään sellaisia toimintatapoja, jotka olisivat seurakunnalle vieraita”, sanoo seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Aamulehdelle.

Elokapinan ja Tampereen seurakuntien tapahtuma järjestetään osin Tampereen keskustan vanhassa kirkossa.

13.10. 20:43 | Päivitetty 14.10. 11:12

Aamulehti

Aamulehti uutisoi tiistaina Tampereen seurakuntien ja Kristittyjen Elokapinan yhteisestä ympäristötapahtumasta, joka järjestetään perjantaina Tampereen Keskustorilla.

Lue lisää: Tampereen seurakunnat ja Elokapina järjestävät perjantaina yhteisen ympäristötapahtuman – Keskelle Keskustoria tuodaan arkku, joka kannetaan surusaattueessa kirkkoon

Seurakuntien ja ilmastoliike Elokapinan yhteistyö tapahtuman järjestämisessä on kirvoittanut kriittisiä yhteydenottoja Aamulehden toimitukseen.

Muun muassa tamperelainen kansanedustaja Jouni Ovaska (kesk.) kyseenalaistaa kannanotossaan Tampereen seurakuntien yhteistyön Elokapina-liikkeen kanssa. ”Haluan kysyä Tampereen seurakunnalta, miten järkevää on näin vahvasti osoittaa tukensa liikkeelle, joka toiminnassaan pyrkii myös edistämään laittomuuksia”, Ovaska kirjoittaa.

Hän kritisoi myös tapahtuman sisältöä, jossa Keskustorille tuodaan avoin arkku, jonka äärellä voi muistella jotakin lajia tai itselle rakasta luontoympäristöä, joka on jo hävinnyt tai uhanalainen.

”Tässä on nyt seurakunnalla tilannetaju pettänyt. Syntymän ja kuoleman kysymykset liittyvät vahvasti ihmisyyteen. Tässä ne on valjastettu politiikanteon välineiksi. Hienotunteisuus on kaukana.”

Suoraa palautetta tullut

Kysyimme Tampereen seurakuntayhtymän yhtymäjohtajalta Tapani Rantalalta, onko tapahtuma herättänyt keskustelua seurakunnissa. ”Keskustelua on herättänyt ja myöskin palautetta on saatu”, Rantala sanoo puhelimitse.

Rantala sanoo, että kukaan ei ole kiistänyt aktiivisuuden tarvetta ilmastoasiassa.

”Tampereen seurakunnat on hyvin pitkäjänteisesti sitoutunut ilmastotavoitteisiin, niin kirkon itsensä asettamiin kuin kumppanina Tampereen kaupungin ja maakunnan asettamiin tavoitteisiin hiilineutraaliudesta. Asia on meillä jatkuvasti esillä”, hän sanoo.

Rantala toteaa, että seurakuntien tehtävä on myös käydä arvokeskustelua ja sitä käydään eri kumppanien kanssa. ”Mutta yhteistyö Elokapinan kanssa herättää kritiikkiä, koska heidän toimintatapansa on aikamoisen kritiikin aiheuttaja laajasti yhteiskunnassa. Toiset ovat niin suuttuneita Elokapinan toimintatapoihin, että heidän on vaikea hyväksyä, että olemme tämänkään vertaa yhteistyössä.”

Rantala sanoo, että seurakunnat on tapahtumassa mukana asian vuoksi. ”Tapahtuman valmistelijat ovat nähneet, että on nuoria ja aikuisia, joilla on syvä ilmastoahdistus. Tässä on tarkoitus käydä keskustelua ja performanssilla osoittaa huomiota katoaville lajeille.”

Rantala kertoo ihmisten kauhistuneen siitä, hyväksyykö seurakunnat Elokapinan vaikutuskeinot. ”Tässä ei ole siitä kysymys, vaan näiden nuorten ja aikuisten kanssa halutaan käydä keskustelua ja kuulla sitä ahdistusta, joka tähän liittyy.”

Keskustelu jatkuu

Kysyttäessä Rantalalta, olisiko tapahtuman järjestämisestä ollut syytä käydä laajempaa keskustelua seurakunnassa, hän toteaa, että tapahtuma tulee edelleen herättämään keskustelua ja keskustelu jatkuu.

”Mutta muistetaan, että tämä itse asia on tärkeä. Sanoisin, että valtaosa suomalaisista haluaa, että ilmaston hyväksi toimintaan. Kuten sanottu, Elokapina-väen kanssa keskustellaan. Tässä tapahtumassa Tampereen seurakunnat on järjestäjä ja kyseessä on nimen omaan Lajien surusaatto -performanssi ja Ilmastomessu. Tässä ei ole mitään sellaisia toimintatapoja, jotka olisivat seurakunnalle vieraita.”

Näin Aamulehden lukijat ovat kommentoineet seurakunnan ja Elokapinan yhteistä ympäristötapahtumaa:

Sen lisäksi, että kirkko on saanut asiaan liittyen palautetta, on seurakunnan ja Elokapinan yhteinen tapahtuma puhuttanut myös Aamulehden lukijoita.

Suurin osa kommentoijista on sitä mieltä, ettei yhteinen ympäristötapahtuma ole hyvä idea. Keräsimme kommenteista muutamia.

Kirkon opillinen rappio on jo niin syvä, että kirkko tekee ihan mitä tahansa yrittääkseen saada nuoria kaupunkilaisia riveihinsä. STIIVI

Ei ollut loppuun mietitty veto. Tampereen likka

Ilmastonmuutos on vakava asia ja sen eteen pitää tehdä töitä. Mutta tämä kirkon sotkeutuminen Elokapinan touhuihin on älytöntä. LENNU

Onneksi erosin kirkosta jo 40v sitten ja en ole päivääkään katunut. Mutta jos vielä olisin kirkon jäsen, niin tänä päivänä eroaisin satavarmasti. Mooses

Tämä ei todellakaan ollut hyvä liike eikä järkevä kannanotto seurakunnilta. Örkki

Kun kirkko lähtee tällaiseen toimintaan, asettuu se selkeästi osapuoleksi Elokapinan puolelle poliisia vastaan: eli joutuuko jatkossa poliisi kantamaan pappeja putkaan. Oskari 64

Ilmastokysymys kuuluu meille kaikille ja niin myös siis kirkolle. Mutta kirkko ei saa tehdä sitä yhden tietyn poliittisen liikkeen sivustatukena! Ilmaei

Seurakunnan on oltava poliittisesti sitoutumaton. Elokapina on rikkonut tietoisesti lakia ja ollut noudattamatta poliisin käskyjä. Tälläistä ei varmasti suurin osa seurakuntalaisista hyväksy. Oskari64

No niin, nyt alkoi seurakuntakin hippeilemään. Yhteistyössä on voimaa vai miten se meni mut onneksi minulta loppuu yhteystyö ja vapaaehtoistyö nyt tähän. Taru

Jos en olisi jo vuosituhannen alkupuolella eronnut kirkosta, tämä olisi ollut viimeinen pisara. Oikea laita

Kirkko alkaa olla jo vähän liian notkea myötäilemään kaikkea. Taapsa

Lisäys 14.10.2021 kello 11.09: Täydennetty juttua lukijoiden kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos