Tänään odotetaan uutta tietoa Uros-yhtiöstä – Näin Areenahankkeen osapuolet kommentoivat tiistaina: ”Odotamme kirjalliset vastaukset, jonka jälkeen pääsemme tekemään johtopäätöksiä” - Tampere - Aamulehti

Tänään odotetaan uutta tietoa Uros-yhtiöstä – Näin Areenahankkeen osapuolet kommentoivat tiistaina: ”Odotamme kirjalliset vastaukset, jonka jälkeen pääsemme tekemään johtopäätöksiä”

Tampereen areenan pääsponsorin Uros-yrityksen kriisi näyttää syvenevän. Kysyimme kaupungilta ja muilta areenan pääomistajilta, mitä he kohusta ajattelevat. Urokselta odotetaan perjantaihin mennessä kirjallista tietoa tilanteesta.

Tampereen uuden Uros-areenan avajaisia on määrä viettää joulukuussa. Tältä areenatyömaalla näytti 5. lokakuuta.

5.10. 17:14 | Päivitetty 8.10. 7:28

Aamulehti

Tampereen Uros-areenan toimitusjohtaja Marko Hurme on pettynyt tapaan, jolla teknologiayhtiö Uros on informoinut areenayhtiötä tuoreimmista käänteistään. Hurme kommentoi aihetta Aamulehdelle tiistaina 5.10. iltapäivällä sähköpostitse.

”Olen pettynyt, ettei meitä ole informoitu Uros oy:n toimesta näin vakavasta asiasta”, Hurme kirjoittaa.

Aiemmin tiistaina kerrottiin, että teknologiayhtiö Urokselta vaaditaan miljoonien saatavia Helsingin käräjäoikeudessa. Velkasaatavat nousevat korkoineen yli 15 miljoonaan euroon.

Lue lisää: Tampereen areenan nimikkosponsorilta Uros-yhtiöltä vaaditaan yli 15 miljoonan euron velkasaatavia oikeudessa – muun muassa Business Finlandin miljoonalainat maksamatta

Syyskuussa Uros oy nousi otsikoihin, kun se kertoi vaihtaneensa yllättäen toimitusjohtajaansa, ja yhtiön jättivoittojen takaa paljastui lähes tyhjä kassa.

Viime viikolla Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ilmoitti, että se harkitsee Uros oy:n määräämistä selvitystilaan tai poistettavaksi kaupparekisteristä. PRH asetti yhtiölle aikarajan, johon mennessä sen tulee toimittaa puuttuvat tiedot.

Lue lisää: Tampereen Uros-areenan pääsponsoria uhkaa selvitystila – Järeitä toimia harkitsevan PRH:n juristi Aamulehdelle: ”Se tarkoittaa käytännössä osakeyhtiön purkautumista”

”Nyt julkaistu uutinen tekee aiemman uutisoinnin jo osaltaan todeksi. Uutinen ja asia ei vaikuta areenan käynnistämiseen, valmistumiseen tai sen operointiin", Hurme kommentoi.

Uros oy on Tampereen Uros-areenan pääsponsori.

Uros ja areena

5. maaliskuuta 2020: Tampereen uuden areenan pääyhteistyökumppani ja tuleva nimi julkistettiin. Yhteistyösopimuksen kerrottiin kestävän 10 vuotta.

6. maaliskuuta 2020: Nostettiin esiin jo kesällä 2019 ollut tieto siitä, miten Uros maksoi 1,3 miljardin euron liikevaihdostaan veroja Suomeen vain muutamia tuhansia euroja.

24. maaliskuuta 2021: Uroksen ilmoitettiin siirtävän pääkonttorinsa Oulusta Sveitsiin.

22. syyskuuta 2021: Uroksen kerrottiin vaihtaneen yllättäen toimitusjohtajaansa.

23. syyskuuta 2021: vahvistettiin, että Uroksen edellinen toimitusjohtaja on irtisanottu. Myöhemmin samana päivänä uutisoitiin, että yhtiön jättivoittojen takaa paljastui lähes tyhjä kassa.

29. syyskuuta 2021: Patentti- ja rekisterihallitus ilmoitti harkitsevansa Uros oy:n määräämistä selvitystilaan tai poistettavaksi kaupparekisteristä.

5. lokakuuta 2021: uutisoitiin, että Urokselta vaaditaan miljoonien eurojen saatavia Helsingin käräjäoikeudessa.

Vastauksia perjantaina

Halliyhtiö ja Uros oy pitivät viime viikolla suunnitellut kokouksen Uroksen johdon kanssa. Marko Hurme kertoi tuolloin Aamulehdelle, että Urokselta odotetaan kirjallisia vastauksia yhtiöstä julkisuudessa esitettyihin väitteisiin ja kysymyksiin.

Lue lisää: Areenayhtiö vaatii Uroksen johdolta nopeasti vastauksia väitteisiin, kokous pidettiin tiistaina – näin kommentoivat toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja

Vielä tiistaihin mennessä kirjallisia vastauksia ei Hurmeen mukaan ole saatu. Hurmeen mukaan Uros on luvannut vastaukset tämän viikon perjantaiksi.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

”Odotamme Uros oy:lta kirjallisia vastauksia julkisuudessa olleisiin väitteisiin”, Hurme vastaa.

Miten tuorein uutinen vaikuttaa yhteistyöhön yhtiön kanssa?

”Odotamme kirjalliset vastaukset, jonka jälkeen pääsemme tekemään johtopäätöksiä.”

Harkitaanko sponsorisopimuksen sanomista irti ja missä menee raja sille, että näin kävisi?

”En ota kantaa tässä vaiheessa.”

Uros-areenan verkkosivut ovat olleet tiistaina alhaalla. Hurmeen mukaan sivujen toimimattomuus on totta, mutta asialla ei ole tekemistä Uros-yhtiön tuoreimman käänteen kanssa. ”Palvelimella tehdään töitä paraikaa.”

Pormestari Ikonen: ”todella harmillista”

Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala ei halunnut tiistaina kommentoida Uros-yhtiön uusinta käännettä. Aamulehti tavoitti hänet tekstiviestitse.

”Meillä ei ole asiasta mitään uutta tietoa”, Yli-Rajala perusteli. ”Areenayhtiö on pyytänyt Urokselta selvitystä ja toivon, että sen jälkeen saamme lisäselvyyttä asiaan.”

Tampereen kaupunki omistaa Uros Live -areenayhtiöstä 40 prosenttia ja on sijoittanut siihen 26 miljoonaa euroa.

Kun lähes kaksi viikkoa sitten Uroksen kassa paljastui lähes tyhjäksi, Yli-Rajala piti areenan pääsponsorin ympärillä vellovaa kohua on harmittavana.

”Olemme harmissamme käänteistä, joita julkisuudessa on nyt nostettu esiin, ja tietenkin huolissamme maineriskin takia”, hän kommentoi 24. syyskuuta Aamulehdelle.

Lue lisää: Tampereen konsernijohtaja: Areenan pääsponsorin ympärillä vellova kohu on harmittava – ja erityisesti yksi siinä esiin noussut seikka

Erityisen harmissaan Yli-Rajala oli tuolloin tiedoista, ettei yhtiö olisi toimittanut tilintarkastettuja tilinpäätöksiä kaupparekisteriin Patentti- ja rekisterihallituksen toistuvista pyynnöistä huolimatta.

”Ei se kaupungin näkökulmasta kovin hienolle näytä”, hän sanoi.

Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen kertoi tiistaina tekstiviestillä, ettei hänellä ole lisättävää Yli-Rajalan ja toimitusjohtaja Hurmeen kommentteihin.

”Areenan kannalta tämä on todella harmillista, sillä siellä kaikki sujuu hyvin ja avajaisia odotetaan. Toivon, että Uros antaa tällä viikolla Areena-yhtiöille kattavan selvityksen ja kaikki sen tarvitsemat tiedot, jotta asiaan saadaan lisäselvyyttä”, hän kirjoitti.

"Järkevästi huolissaan”

Työeläkeyhtiö Ilmarinen, vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola, finanssiryhmä OP ja rakennusyhtiö SRV ovat areenahankkeen sijoittajia. Yhtiöt omistavat Uros-areenasta yhteensä 60 prosenttia.

”Tässä täytyy olla järkevästi huolissaan, kun tällaisia uutisia tulee”, kommentoi Ilmarisen kotimaisten kiinteistösijoitusten johtaja Tomi Aimonen Aamulehdelle tiistaina.

Aimosen mukaan yhteistyö pääsponsori Uroksen kanssa jatkuu ainakin toistaiseksi. Jos yhtiö ei pysty noudattamaan sopimuksiaan areenayhtiön suuntaan, tilannetta tulee Aimosen mukaan arvioida. Nyt Urokselta odotetaan lisäselvityksiä.

”Toivotaan, että ne ovat sellaisia, että luottamus säilyy ja yhteistyö jatkuu niin kuin on alun perin suunniteltu. Se on tässä tavoite.”

Sitä, millaista mainehaittaa Uros-yhtiön tilanteesta seuraa hankkeelle ja Uros-areenalle, on Aimosen mukaan vielä vaikea arvioida. ”Ei se tässä vaiheessa positiivista ole.”

Hallituksen puheenjohtaja: ”Jatkotoimenpiteet riippuvat Uroksesta”

Tampereen monitoimiareenan hallituksen puheenjohtaja, OP:n Kiinteistösijoituksen toimitusjohtaja Markku Mäkiaho painottaa kommentoivansa tilannetta ainoastaan hallituksen puheenjohtajan roolissa. Aamulehti tavoitti hänet sähköpostilla tiistai-iltana.

Myös hän kertoo odottavansa yhtiöltä vastauksia tiettyihin kysymyksiin. Hän ei ota kantaa, pitäisikö areenan nimikkosponsoria vaihtaa. ”Jatkotoimenpiteet riippuvat Uroksen vastauksista ja toimenpiteistä.”

STT:n mukaan Oulun Osuuspankki vaatii yhtiöltä käräjäoikeudessa 4,4 miljoonan euron pääomia korkoineen. Se on lainannut Urokselle 17 miljoonaa euroa lainaa vuosina 2016 – 2020. Miten on mahdollista, että yksi Uros-yhtiön velkojista on OP:n konttori, mutta OP ei tiennyt siitä?

Mäkiaho kirjoittaa jälleen vastaavansa ainoastaan areenayhtiön näkökulmasta. ”Areenayhtiön suuntaan yritys on hoitanut taloudelliset velvoitteensa tähän saakka moitteettomasti. Mitä tulee pankin yksittäisiin asiakkuuksiin, lain velvoittamina ja pankkisalaisuuden takia emme voi niitä kommentoida.”

Lähi-Tapiolasta ja SRV:stä kerrotaan, etteivät yhtiöt tule tässä vaiheessa kommentoimaan asiaa.

Päivitys 8.10.2021 kello 7.30: Jutusta päivitetty aikamuotoja.

Uros Live -areena

Tampereen ydinkeskustaan joulukuussa 2021 valmistuva elämyskeskus, jossa on muun muassa 15 000 katsomopaikan areena, 300 hotellihuonetta, kasino ja useita ravintoloita.

Hankkeen arvo on yli 550 miljoonaa euroa.

Areenan omistavat hankkeen sijoittajat Lähi-Tapiola, OP ja Ilmarinen sekä SRV, joilla on yhteensä 60 prosentin omistus ja Tampereen kaupunki, joka omistaa 40 prosenttia.

Uros-konserni

Vuonna 2011 perustettu teknologiayhtiö.

Pääkonttori sijaitsee Oulussa. Useita toimipisteitä ja tytäryhtiöitä ulkomailla.

Perustaja Jyrki Hallikainen on hallituksen puheenjohtaja. Toimitusjohtaja on 1.10.2021 alkaen Rauno Jokelainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos