Särkänniemen jätti-investoinneille vihreää valoa kaupungilta - Tampere - Aamulehti

Särkänniemen suunnittelemille jätti-investoinneille vihreää valoa omistajalta – ”Saadaan isoa boostia”

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti myönteisestä ennakkokannasta tiistaina.

Särkänniemi on keksinyt tavan toteuttaa suunnittelemansa jätti-investoinnit. Tiistaina kaupunginhallituksen konsernijaosto antoi suunnitelmalle vihreän valon. Näsinneula kylpi kesäauringossa heinäkuun lopussa tänä vuonna.

28.9.2021 20:29

Aamulehti

Särkänniemen suunnitelmat jätti-investoinneista saivat vihreää valoa Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaostossa tiistaina.

Konsernijaoston puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) kertoo, että konsernijaosto päätti myönteisestä ennakkokannasta päätösehdotuksen mukaisesti.

Päätösehdotuksen mukaan Särkänniemen omistajan eli Tampereen kaupungin ennakkokanta on myönteinen ja matkailuyhtiö Särkänniemi oy:n esittämä kehittämis­suunnitelma sekä siihen liittyvät oman pääoman sijoitukset, yhtiön lainanotto ja investoinnit hyväksytään.

”Erittäin positiivinen ja hyvä keskustelu oli asiasta”, Lyly kertoo.

”Yksimielinen näkemys, että viedään tällä tavalla eteenpäin.”

Särkänniemen asemakaavan muutoksessa mahdollistetaan uuden rantakaupunginosan rakentaminen ja alueen liittäminen nykyistä paremmin Tampereen keskustaan. Tältä suunnitelma näyttää havainnekuvassa.

Näin Särkänniemi muuttuu

Särkänniemi aikoo kehittää koko Särkänniemen alueen vetovoimaiseksi, ympärivuotiseksi matkailukohteeksi ja kaupunkilaisten olohuoneeksi.

Alueelle on suunniteltu esimerkiksi teemoitettua hotellia, vesielämysten ympärille rakentuvaa kohdetta ja ravintola- ja tapahtumakatua sekä järvikeskusta, joka keskittyy järviluontoon ja -matkailuun.

Särkänniemi oy esittää, että kaupunki pääomittaa sitä 25–30 miljoonan euron takaisin maksettavalla summalla. Näillä rahoilla Särkänniemi voisi ostaa kaupungilta alueen uuden asemakaavan mukaiset tontit, ryhtyä kehitysohjelmansa toteuttamiseen ja hakea sitä varten markkinaehtoista rahoitusta.

Matkailuyhtiö aikoo nostaa kehityshanketta varten uutta vierasta pääomaa noin 100 miljoonaa euroa. Laskelmissa kehitysinvestoinnit on toteutettu vuonna 2028.

Asemakaava-alue

Särkänniemen asemakaava-alueen pinta-ala on 42,7 hehtaaria, josta noin 7,9 hehtaaria on vesialuetta.

Alue rajautuu pohjoisessa Näsijärveen, lännessä Sahanteränkatuun ja Onkiniemeen, etelässä Paasikivenkatuun ja rataan sekä idässä rakentumassa olevaan Ranta-Tampellan asuinalueeseen.

Asemakaava-alueen kokonaiskerrosala on noin 110 000 kerrosneliömetriä, josta uutta rakennusoikeutta on noin 72 000 kerrosneliömetriä.

Asuinrakentamista on noin 34 000 kerrosneliömetriä, mikä tarkoittaa noin 760 uutta asukasta.

Kaava-alueen tonttien arvoksi on arvioitu runsaat 23 miljoonaa euroa.

”Isoa boostia eteenpäin”

Tampereen kaupunki katsoo, että alueen kehittämistä koskeva toteutussopimus kaupungin ja Särkänniemi oy:n välillä pitää hyväksyä samassa yhteydessä kuin alueen uusi asemakaava.

Särkänniemi oy:n esittämä kehityshanke on keskeisessä roolissa alueen kehittämiseksi asemakaavan, yhtiön ja kaupungin tavoitteiden mukaiseksi kokonaisuudeksi.

Päätösehdotuksen perusteluissa todetaan, että Tampereen tavoitteena on nousta Pohjoismaiden vetovoimaisimmaksi elämyskaupungiksi.

Lauri Lyly sanoo, että Särkänniemen suunnitelmien toteutuminen mahdollistaa elinvoimaisen keskusta-alueen luomisen Särkänniemeen.

”Oli näkemys, että Särkänniemen alueeseen saadaan isoa boostia eteenpäin.”

Lyly sanoo, että myönteisen ennakkokannan jälkeen asian valmistelu jatkuu, ja asia huomioidaan myös talousarviovalmistelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut