Asukkaalla elinikäinen asumisoikeus Tampereen Tammelassa - Tampere - Aamulehti

Tampereella on myynnissä erittäin harvinainen kerrostaloasunto – Nykyisellä asukkaalla on elinikäinen asumisoikeus: ”Tällaista ei ole aiemmin tullut vastaan”

Asunto on ollut myynnissä jo useamman kuukauden. Kiinnostuneita on, mutta tarjouksen tekemiseen on asunnonvälittäjän mukaan suuri kynnys.

Myynnissä oleva asunto sijaitsee Tampereen Tammelassa. Kuva on otettu 13. heinäkuuta 2018.

24.9. 15:07

Aamulehti

Tampereen Tammelassa on käynnissä erikoinen asuntokauppa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Myynnissä oleva asunto sijaitsee hyvällä paikalla Tammelassa, ja asuntoyhtiö rajoittuu Osmonpuistoon.

Asunto on lähellä ydinkeskustaa, Tammelantoria, Naistenlahden satamaa ja kylpylää. Asunnossa on neljä huonetta, keittiö, sauna, kylpyhuone, vaatehuone ja lasitettu parveke.

Lähtöhinta 198 000 euroa on näihin ominaisuuksiin nähden edullinen. Siksi asunnosta ollaankin erittäin kiinnostuneita.

Syy, miksi asunto on kuitenkin ollut jo kuukausia myynnissä, on se, että nykyisellä asukkaalla on elinikäinen asumisoikeus asuntoon.

”Erikoinen tilanne”, toteaa asuntoa välittävä Kiinteistömaailman myyntijohtaja Jukka Happonen.

Asunto sijaitsee Pohjolankadulla Osmonpuiston vieressä.

Elinikäisen asumisoikeuden saanut iäkäs rouva ei omista asuntoa. Asumisoikeus on annettu lahjakirjalla, jossa vieläpä todetaan olevan epäselvyyttä.

Jos asunnon ostaa, ei siltikään saa sen hallintaoikeutta. Tämä tarkoittaa, että ainoastaan asumisoikeuden saaneella henkilöllä on oikeus asua asunnossa riippumatta omistajasta. Omistajanvaihdos ei siten vaikuttaisi asiaan mitenkään.

”Asukkaalla on oikeus asua siellä elämänsä loppuun asti.”

Harvinainen tapaus

Happosen mukaan elinikäinen asumisoikeus on erittäin harvinainen kerrostaloasunnoissa.

”Tällaista ei ole aiemmin tullut vastaan.”

Yleensä kiinteistöeläkettä eli syytinkiä käytetään maatilojen sukupolvenvaihdoksissa, joissa tilan myyjä saa asumisoikeuden. Syytinki tuo lahjaverotukseen helpotusta, koska se pääomitetaan kauppahinnaksi.

Sen sijaan elinikäiseen asumisoikeuteen törmätään usein silloin, kun on kyse lesken oikeuksista. Elinikäisen hallintaoikeuden voi saada hallintaoikeustestamentilla, joita tehdään usein esimerkiksi avopuolison hyväksi. Hallintaoikeuden voi saada myös testamentin perusteella.

”Kyllä tällaisia tapahtuu kerrostaloasuntojenkin kanssa, mutta omalle kohdalleni ei ole aiemmin tullut.”

Riski asuntosijoittajalle

Asunto on ollut myynnissä jo useamman kuukauden. Kiinnostuneita on, mutta tarjouksen tekemiseen on Happosen mukaan suuri kynnys.

”Onhan sitä totta kai vaikeampi saada myytyä kuin normaalisti myynnissä olevaa asuntoa. Pääsääntöisesti ostajista leikkautuu pois ne, jotka ostavat asuntoa omaan tai perheensä käyttöön, koska asunnon vapautumisesta ei ole mitään tietoa.”

Juuri sen takia asunnon ostaminen on riski myös asuntosijoittajille, vaikka heidän keskuudessaan asunto on herättänyt jonkin verran kiinnostusta.

”Asuntosijoittaja joutuu tarkkaan laskemaan ja ottamaan riskejä, jos tällaisen ostaa, koska ei voi tietää, milloin asunnon voi hyödyntää vuokraamalla sitä tai myymällä sen eteenpäin.”

Asunnossa asuva henkilö maksaa yhtiövastiketta, joten varsinaisia kuluja ostajalle ei tule, mutta ei myöskään tuottoja. Ainoa, mitä asuntosijoittaja saisi, olisi asunnon arvon nousu.

”Totta kai asunto menisi kaupaksi, jos hinta olisi sellainen, jonka sijoittajat kokisivat järkeväksi sijoitukseksi.”

Purkaminen mahdollista

Asumisoikeuden voisi purkaa juridisesti, mutta harva sen haluaa Happosen mukaan purkaa, ellei asiassa ole joitain riitaisuuksia.

Myös asumisoikeuden saaneella henkilöllä olisi mahdollisuus purkaa se niin halutessaan, mutta toistaiseksi sellainen on ja pysyy voimassa.

”Tällainen on tilanne ja tällaisena asunto myydään.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos