Tampereen vanhin asuttu rakennus Kaarilan kartanon väentupa - Tampere - Aamulehti

236 vuotta sitten tamperelaisen kartanon pihapiiriin rakennettiin hirsirakennus, jossa asutaan yhä – Tällainen on Tampereen vanhin asuintalo: katso kuvat sisältä ja vuosien varrelta

Aamulehti pääsi tutustumaan yli 200-vuotiaaseen väentupaan Vapriikin tutkijan kanssa. Sisältä paljastui lukuisia alkuperäisiä kalusteita, ja jopa leivinuuni toimii yhä. Pihalla kasvaa 350-vuotias tammi.

Kaarilan kartanon pirtti on muutettu asunnoksi 1960-luvulla. Tampereen kaupunki on kasvanut lähemmäs ja lähemmäs vanhaa väentupaa. Ennen pirtin takaseinän ikkunoista näkyi tilan navetta. Nyt navetan paikalla on rivitaloja.

10.10. 7:00

Aamulehti

Ei uskoisi, että tämä on vanhin Tampereen tiettävästi asuttu talo. Kaarilan väentuvan hirsirakennus kohoaa korkean kivijalkansa päällä täydessä terässä.

Kaarilan pirtti, eli väentupa nousi jo 236 vuotta sitten kasvitieteilijä Pehr Adrian Gaddin kartanon pihapiiriin. Se on ollut paikoillaan, kun punaiset sisällissodassa ryöstivät kartanon elintarvikkeita. Toisen maailmansodan aikaan pirtti oli hetken myös sotavankilana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: