Finnair ei avaa talvella reittejä Tampere-Pirkkalan lentokentältä - Tampere - Aamulehti

Finnair ei avaa talvikaudelle reittejä Tampere-Pirkkalan lentokentältä – Suunnittelee lentojen korvaamista bussiyhteyksillä

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että suunnitelmaa perustellaan lyhyen lentoreitin korkeilla hiilidioksidipäästöillä. Suunnitelma on vasta alkutekijöissään, ja se koskee myös Helsingin ja Turun välisen lentoyhteyden korvaamista.

Tällä hetkellä Finnair ei lennä Tampere-Pirkkalan lentoasemalta. Tältä lentoasemalla näytti vuonna 2018, kun lentoaseman remontti oli loppumetreillä.

23.9. 6:00

Aamulehti

Finnair ei käynnistä talvikaudelle lentoliikennettä Tampere-Pirkkalan lentokentältä. Sen sijaan se suunnittelee Tampereen ja Helsingin välisten lentojensa korvaamista Finnairin operoimalla linja-autoyhteydellä.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että suunnitelma on vasta ”piirustuspöydällä”.

”Tampere ja Turku ovat tärkeitä osia verkostossamme ja haluamme turvata hyvät yhteydet maailmalle. Toisaalta ne ovat myös kaikkein lyhyimpiä reittejä, ja niiden hiilidioksidikuorma matkustajakilometriä kohden on korkeampi. Olemme käyneet alustavia keskusteluja Tampereen sidosryhmien kanssa siitä, voisimmeko korvata lentoyhteyksiä tai osaa niistä vaikkapa suoraan lentokentälle tulevalla maakuljetusyhteydellä.”

Finnairin matkustajakone Tampere-Pirkkalan lentokentällä vuonna 2003.

Tallqvistin mukaan bussikuljetuksen tulisi olla kilpailukykyinen ja matkustajan kannalta sujuva vaihtoehto nykyisin olemassa oleville kuljetuksille.

”Bussikuljetus lähtisi esimerkiksi Tampereen keskustasta ja olisi linkattu meidän tärkeisiin jatkolentoihimme Helsingistä.”

Finnair arvioi mahdollisuutta korvata lentoyhteyksiä tai osaa niistä myös Turun ja Helsingin välillä. Alustavia keskusteluja on käyty Tampereen ja Turun kanssa, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty. Tallqvist kertoo, että bussiyhtiöihin ei ole otettu vielä yhteyttä.

Valtava isku elinkeinoelämälle

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen kommentoi, että Finnairin alustava suunnitelma Helsingin-lentojen korvaamisesta busseilla on täysin kuolleena syntynyt ajatus.

”Finnair yhtiönä saa tehdä mitä haluaa, mutta me olemme myös keskustelleet elinkeinoelämän piirissä siitä, miksi meidän pitäisi suosia Finnairia eteenpäin Helsingistä, mikäli se ei lennä enää kotimaan lentoja.”

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen kuvattuna Tampereella vuoden 2021 helmikuussa.

Eskelisen mukaan suunnitelma on selkeä heikennys Tampereen kilpailukykyyn.

”He tekevät päätöksiä täysin kuuntelematta meidän yrityksiä ja yrityksien tarpeita. Onneksi Scandinavian Airlinesin (SAS) kanssa neuvottelut etenevät ja AirBaltic ja Ryanair aloittavat pian. Tämä on selkeä signaali siitä, että on olemassa Finnairia tärkeämpiä lentoyhtiöitä.”

SAS lensi ennen pandemiaa Tampereelta Tukholmaan.

Eskelinen sanoo, että Tampereen seudun toimijoilla on selkeä yhteinen näkemys siitä, että seudun oma lentokenttä on perusta sille, että Tampereen vetovoima kasvaa.

”Me olemme kansainvälinen kaupunki. Mitä tämä tarkoittaa Tampere-talolle ja Uros-areenalle, että heidän mielestään Suomen toiseksi suurin kasvukeskus ei ansaitse omia lentoja?”

Eskelinen kertoo, että Finnairin aikeet Tampereen ja Turun lentojen korvaamisesta ovat tulleet ilmi keskusteluissa tämän vuoden aikana.

Tampere-Pirkkalan tulevaisuus?

Ennen koronapandemiaa Finnair lensi Tampere-Pirkkalan lentoasemalta suoria lentoja ainoastaan Helsinkiin.

Lentokentällä valmistui kattava remontti vuonna 2018, jonka hinta oli kokonaisuudessaan noin 15 miljoonaa euroa.

AirBaltic avaa lokakuussa jälleen lentoyhteyden Tampereen ja Riian välillä. Ryanair aloittaa marraskuussa lennot Lontoon Stanstediin. Sen lisäksi TUI lentää Tampereelta charter-lentoja lomakohteisiinsa.

Finnairin päästölaskurin mukaan Tampereen ja Helsingin välisellä lennolla ilmaan vapautuu 30,59 kilogrammaa hiilidioksidia matkustajaa kohden. Lentomatka on 143 kilometriä.

Finnair on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2045 mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos