Tasa-arvovaltuutettu: Tampereen seurakuntayhtymä ei syrjinyt valinnassa loppusuoralla olevaa naista, kun valitsi miehen johtovirkaan - Tampere - Aamulehti

Tasa-arvovaltuutettu: Tampereen seurakuntayhtymä ei syrjinyt valinnassa loppusuoralla olevaa naista, kun valitsi miehen johtovirkaan

Valitsematta jääneen naisen mukaan hän ja virkaan valittu mies eivät olleet kokemuksen ja koulutuksen osalta tasavahvoja hakijoita.

27.8.2021 20:03

Aamulehti

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara on antanut lausunnon Tampereen seurakuntayhtymän diakonian ja yhteiskuntavastuun johtajan valinnasta.

Lausunnon mukaan valinnassa ei ole perusteita syrjintäolettamalle.

Yhteinen kirkkoneuvosto ei valinnut toukokuussa kahdesta jäljellä olevasta ehdokkaasta naisehdokasta, jota valmisteleva työryhmä ehdotti valittavaksi. Virkaan valittiin äänin 6–5 teologian maisteri Ville Aalo, joka aloittaa tehtävässään 1. syyskuuta.

Valitsematta jäänyt nainen, joka on diakoni ja yhteiskuntatieteiden maisteri, pyysi tasa-arvovaltuutettua selvittämään, oliko häntä syrjitty tasa-arvolaissa kielletyllä tavalla tehtävää täytettäessä.

Nainen katsoi, että hänellä on tehtävään sekä työvuosissa että vastuualueissa laaja-alaisempi työkokemus sekä monipuolisempi ja pätevöittävämpi koulutus kuin virkaan valitulla miehellä.

Syrjintäolettamaa ei syntynyt

Tasa-arvolaki velvoittaa työnantajan työhönottopäätöstä varten selvittämään hakijan ansiot tai ainakin varaamaan hakijalle mahdollisuuden niiden esittämiseen.

Työnantajan mukaan kaksi loppusuoralla ollutta hakijaa ovat vahvuuksiltaan erilaisia, mutta kokonaisarvioinnissa hyvin lähellä toisiaan. Virkavalinta perustui kokonaisharkintaan.

Tasa-arvovaltuutettu toteaa lausunnossaan, että molemmat hakijat ovat olleet koulutuksensa ja työkokemuksensa puolesta varsin ansioituneita. Valitsematta jääneen naishakijan työkokemus on pidempi, 36 vuotta, mutta tasa-arvovaltuutetun mukaan virkaan valitun miehen 18 vuoden työkokemusta voidaan pitää varsin pitkänä.

Tasa-arvovaltuutetun mukaan hakijoiden välille ei synny ansioiden perusteella sellaista eroa, että asiassa syntyisi syrjintäolettama.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut