Tampereen tunnetuimman lähiön myllerrys alkaa vuonna 2022 - Tampere - Aamulehti

Tampereen tunnetuimman lähiön myllerrys alkaa vuonna 2022 – ensimmäiset merkit muutoksesta näkyvät Hervannassa jo nyt

Ensimmäiseksi on tarkoitus siirtää Hervannan valtaväylää kymmenen metriä itään entisen Shell-huoltoaseman suuntaan. Lisäksi tehdään kaksi valtaväylän ylittävää kevyen liikenteen siltaa.

Pohjois-Hervannan uudet asuinkorttelit rakentuvat kuvan vasemmasta reunasta Kanjonin- ja Hepolamminkatujen linjalta Orivedenkadulle. Sen eteläpuolelle nousee 21–24-kerroksinen tornitalo ja kauppa-aukio.

25.8.2021 8:32

Aamulehti

Ensimmäiset merkit uuden Tampereen Hervannan pohjoisakselin tulevasta rakentumisesta näkyvät jo katukuvassa: toimintansa lopettanutta Shellin huoltoasemaa puretaan Tieteenkadun pohjoispäästä ja myös Teboilin kylmän aseman rakenteita murjoo kaivinkone Orivedenkadun reunassa.

Käynnissä olevat työt ovat alkusoittoa Pohjois-Hervannassa käynnistyvälle mullistukselle. Täydennysrakentaminen tuo 2020-luvun loppuun mennessä uusia kerrostaloasuntoja 2 000 asukkaalle Hervannan valtaväylän ja Insinöörinkadun väliin sekä Kanjoninkadulle ja Keinupuistoon.

Tampereen asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi kesäkuussa toteutussopimukset, joissa Skanska Talonrakennus oy yhdessä Setlementtiasuntojen kanssa sekä Hartela Länsi-Suomi oy sitoutuvat toteuttamaan keskeisimmän korttelin valtaväylän varteen.

Shellin huoltoasemaa puretaan Matrix-kerrostalojen naapurissa Hervannan Tieteenkadun varressa.

Tampereen kaupunkiympäristön palvelualue valmistelee parhaillaan Hervannan valtaväylän siirtämistä koskevia suunnitelmia sekä kahden kevyen liikenteen sillan rakentamista valtaväylän ylitse.

Pohjoisakseli

BST-arkkitehdit voitti yhdessä Hartelan ja Sitowisen kanssa Hervannan pohjoisakselin kortteleiden ideakilpailun keväällä 2017 ehdotuksella Keinutaan.

Tampereen kaupungin järjestämän Ideakilpailun painopiste oli kaupunkisuunnittelussa ja korttelisuunnittelussa sekä asumisen monimuotoisuudessa.

Alueen rakentamisesta on nyt tehty toteutussopimukset Skanska Talonrakennus oy:n, Setlementtiasunnot oy:n ja Hartela Länsi-Suomi oy:n kanssa.

Kolmen–viiden miljoonan euron katu- ja siltatyöt

Tampereen rakennuttamispäällikön Petri Kantolan mukaan katu- ja rakennesuunnittelu on käynnistymässä, ja tavoitteena on saada määrärahaesitykset vuoden 2022 budjettiin.

– Aikataulutus on vielä kesken, mutta tarkoituksena on, että työt voisivat käynnistyä ensi vuonna. Valtaväylän siirto ja ylikulkusillat tulevat maksamaan kolme–viisi miljoonaa euroa.

Tältä Hervannan pohjoisakseli näyttää arkkitehtitoimiston visualisointikuvassa.

Aasian ja Afrikan ylikulkusillat aukioiden kohdille

Hervannan valtaväylää siirretään itään, entisen Shellin huoltoaseman suuntaan kahden ajokaistan verran eli noin kymmenen metriä. Lisäksi rakennetaan Aasian ja Afrikan ylikulkusillat asuinkortteleihin sijoittuvien samannimisten aukioiden kohdille. Myös Oseanian ja Euroopan aukiot sijoittuvat uudelle asuinalueelle.

Kehityspäällikkö Juha-Matti Ala-Laurila Tampereen kiinteistötoimesta sanoo, että toteutussopimukset keskeisimmästä asuinrakennuskorttelista hyväksyttiin kesäkuussa, mutta entisten Shellin ja Teboilin paikalle kaavoitettujen uusien tonttien luovutuksesta rakentamiseen päätetään myöhemmin.

– Asemakaavaa laaditaan parhaillaan Orivedenkadun eteläpuolelle. Ajatuksena on, että asuinkorttelin rakentaminen etenisi pohjoisesta eli kaupungin keskustan suunnasta kohti etelää.

Teboilin entistä kylmäasemaa puretaan parhaillaan Hervannan Insinöörinkadun ja Orivedenkadun kulmauksessa.

Kolmannes kohtuuhintaista asuntotuotantoa

Skanska Talonrakennus oy:n yksinkönjohtajan Toni Tuomolan mukaan yhtiö rakentaa yhdessä Setlementtiasunnot oy:n kanssa noin 10 000 kerrosneliötä eli noin 150 asuntoa.

– Toteutussopimuksen mukaan kolmannes kerrosalasta on oltava valtion tukemaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

Hartela Länsi-Suomi oy:n Tampereen aluejohtajan Elisa Tuomiston mukaan yhtiölle on varattu Hervannan pohjoisakselista 26 000 kerrosneliön rakennusoikeus asunnoille ja liiketiloille. Asuntojakaumasta tulee hänen mukaansa monipuolinen.

– Rakennettavaan kortteliin tulee yhteinen maanalainen pysäköintilaitos, johon tulee paikat noin 300 ajoneuvolle. Vuosien 2022–2028 aikana rakennamme alueelle satoja asuntoja kaikkiaan kymmenessä eri hankkeessa, sanoo Tuomisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut