Tampereen Hämeenkadulle asennettiin uusia valoverhoja, joihin voidaan laittaa melkein millainen valoshow tahansa - Tampere - Aamulehti

Hämeenkadulle asennettiin uusia valoverhoja, joihin voidaan laittaa melkein millainen valoshow tahansa – ”Valoverho on kuin televisioruutu”

Tampereen kaupunki tilasi Raitiotieallianssilta 36 valoverhon asennuksen. Valoverhot eivät valaise katua, vaan ne ovat ympärivuotisia koristeita.

Hämeenkadulle tulee yhteensä 36 valoverhoa, jotka koristavat katua päästä päähän.

4.8.2021 17:55

Aamulehti

Hämeenkadulle asennettiin keskiviikkona uusia valoverhoja. Asennuksen toteuttaa Raitiotieallianssi ja sen tilaajana on Tampereen kaupunki.

Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Markus Joonas kertoo, että valot ovat Hämeenkadulla pysyvästi, eivätkä esimerkiksi vain Valoviikkoja varten.

– Valoverhot eivät valaise katua kuten valaisimet, vaan niillä on tällainen koristevalovaikutus. Ne ovat ohjelmoitavissa halutunlaisiksi.

Valoverhoja asennetaan Hämeenkadulle Rautatieaseman ja Hämeenpuiston välille. Hämeensillalle niitä ei asenneta.

– Hämeenkadulla valoverhoja tulee kaikkiin pylväspareihin, paitsi Hämeensillalla, jonne niitä ei laiteta maisemallisista syistä, koska siinä kohtaa avautuu koskimaisema.

Valoverhot oli asennettu Keskustorin kohdalle jo aiemmin.

”Kuin televisioruutu”

Valoverhoja asennetaan Hämeenkadulle yhteensä 36 kappaletta. Niitä asennettiin keskiviikkona siksi, että ratikkalinjalla oli viimeinen pidempiaikainen käyttökatko ennen sen liikennöinnin alkamista.

– Tässä on vain suunnittelijan mielikuvitus rajana. Kyse on täysin ohjelmoitavista laitteista. Yksi pylväspari toimii omana yksikkönään, mutta ne toimivat yhdessä myös syvyyssuunnassa, eli pylväät keskustelevat keskenään.

Lue lisää: Hämeenkadun tuleva valouutuus näyttää tältä, kuvasimme testauksen yöllä: ”Periaatteessa siinä pystyy esittämään vaikka videokuvaa”

Lue lisää: Ratikka ei aja Tampereella keskiviikkona, vuorot korvataan busseilla – jännite voidaan nyt katkaista viimeisen kerran pidemmäksi ajaksi

Yhden verhon valaistun osuuden pituus on Joonaksen mukaan 11 metriä ja korkeus 1,7 metriä. Valopallot ovat 12 senttimetrin päässä toisistaan. Valaistuksen on suunnitellut Ramboll oy.

RGB -valoihin voi laittaa minkä tahansa värin.

– Käytännössä valoverho on kuin televisioruutu. Kun ne kaikki on kytketty yhteen, niin jokaisessa voi toistaa samaa kuviota tai laittaa vaikka jonkin kuvion juoksemaan läpi koko Hämeenkadun.

Valoja asensi Hämeenkadulla kaksi eri tiimiä.

Käyttöön lokakuussa

Uudet valot otetaan käyttöön ensimmäisen kerran joko Tampereen päivänä tai Valoviikkojen avajaisissa. Tampereen päivä on 1. lokakuuta ja Valoviikot alkavat lokakuussa talviaikaan siirtymisen tienoilla.

– Itse ajattelin, että Valoviikkojen perinteiset kuviot palaisivat Hämeenkadulle uusilla valoilla tehtynä. Karhut ja kukkakorit on mahdollista toteuttaa tällä järjestelmällä, Joonas toteaa.

Valoverhojen asennukset tehtiin nostokorista.

Vuonna 2021 juhlitaan Valoviikkoja 56:tta kertaa. Joonas painottaa, että pandemiatilannetta seurataan tarkasti esimerkiksi Valoviikkojen avajaisia suunnitellessa.

– Tämä valaistus on poikkeuksellisen hieno ja laaja, ja se tuo kaupunkikuvaa ihan uudelle tasolle. Tämä vastaa tavoitteita siitä, että olemme ympärivuotinen kaupunki, eikä vain kiva kesäkaupunki. Kirsikka kakun päälle Hämeenkadulla.

Keskiviikon jälkeen valoverhoja on asennettu yhteensä 20 kappaletta. Asennuksia jatketaan vielä torstai-iltana ja sen jälkeen myöhemmin syksyllä. Urakoitsijana toimii Normivalaistus oy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut