Tampereen Sähkölaitos alkaa tutkia geolämpöä kaukolämpöasiakkaille - Tampereelle porataan kolme kilometriä syvä kaivo - Tampere - Aamulehti

Tampereelle porataan kolme kilometriä syvä kaivo – Tampereen Sähkölaitokselle täysin uusi aluevaltaus

Tampereen geolämpökaivo on vasta toinen laatuaan Suomessa. Jos hanke onnistuu, kaukolämpöasiakkaat saavat helposti uuden, uusiutuvan lämmönlähteen.

Kaivon poraamisesta kerrottiin keskiviikkona 16. kesäkuuta. Tältä paikalla näytti Tampereen Tarastenjärvellä heti aamulla.

16.6.2021 9:00 | Päivitetty 16.6.2021 10:14

Aamulehti

Tampereen Sähkölaitos alkaa tutkia, onko geolämmöstä kaukolämmön lähteeksi. Yhdessä 14 muun energiayhtiön kanssa se aloittaa poraushankkeen, jossa Tampereelle porataan aluksi kolme kilometriä syvä geolämpökaivo.

Tarkoituksena on tutkia Suomen olosuhteisiin sopivaa poraustekniikkaa ja selvittää, miten syvän geolämpökaivon lämmöstä saadaan tehokas osa kaukolämmön tuotantoa.

Kolmen kilometrin syvyinen kaivo porataan Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen kupeeseen Tarastenjärvelle.

– Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin, hanketta vetävä Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen sanoo tiedotteessa.

Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä kaukolämmön lähde. Tampereen Sähkölaitoksen mukaan geolämpö on asiakkaalle huoleton, koska se ei vaadi teknisiä muutoksia kiinteistön lämmönjakohuoneessa.

Tampereen Sähkölaitoksen mukaan geolämmön etuja ovat myös päästöttömyys, uusiutuvuus ja riippumattomuus vuodenajoista. Se ei aiheuta myöskään kuljetuskustannuksia ja sille on kaupunkien kaukolämpöasiakkaissa valmis asiakaskunta.

Onko geolämmöstä mahdollista saada käyttökelpoinen lämmön lähde Tampereen ja usean muun kaupungin kaukolämpöasiakkaille? Sitä selvitetään Tampereen Tarastejärvelle poratun kolmen kilometrin syvyisen kaivon avulla.

Lue lisää: Tällaiset ratkaisut auttaisivat Suomea päästötavoitteisiin: ”Kolmasosa ihmisistä asuu suurissa kaupungeissa, heidän ratkaisuillaan on väliä”

Leppäkoski ja Kangasala mukana

Tampereen poraushankkeessa geolämpöä kokeillaan porata Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella, mikä vähentää ympäristövaikutuksia.

– Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä synny porausvesien suljetussa kierrossa, Joronen sanoo.

Tampereen Sähkölaitoksen lisäksi hankkeessa on mukana 14 muuta energiayhtiötä, muun muassa Kangasalan Lämpö, Leppäkoski Group, Lahti Energia, Savon Voima ja Vantaan Energia.

Kyseessä on vasta toinen geolämpökaivo Suomessa. Ensimmäinen on St1:n hanke Fortumin alueella Espoon Otaniemessä. Siellä poraudutaan ensimmäisenä Suomessa 6,5 kilometrin syvyyteen kallioperään tavoitteena rakentaa Suomeen ensimmäinen, geotermisellä energialla toimiva teollinen lämpölaitos.

Tarkennus 16.6.2021 kello 10.33: Tekstiin on tarkennettu Jukka Jorosen nimikettä toimitusjohtajasta johtajaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut