Tampereen Pinninkadun katuremontti valmis juhannukseen mennessä, Tammelantorin läheisyydestä poistettiin 22 pysäköintipaikkaa - Tampere - Aamulehti

Kiistelty Pinninkadun katuremontti saadaan päätökseen juhannukseen mennessä – Näin paljon Tammelantorin ympäristön autopaikat vähenevät

Pinninkadun rakennustyöt viivästyivät valitusten ja samaan aikaan tehtyjen vesi- ja viemäriputkitöiden takia. Lue jutusta, miten Pinninkadun maisema muuttuu.

Tältä Pinninkadulla näytti torstaina 10. kesäkuuta. Tammelantoria reunustavan kadun remontti on pahasti kesken torisesongin alla, mutta urakoitsija lupaa valmista olevan juhannuksena.

11.6. 7:01

Aamulehti

Runsaan palauteryöpyn jo suunnitteluvaiheessa saanut Tampereen Tammelantorin viereisen Pinninkadun kadunrakennustyö saadaan päätökseen juhannukseen mennessä.

Tammelantorin ympäristöstä oltiin alun perin vähentämässä 50 pysäköintipaikkaa, mutta suunnitelmien muutosten jälkeen vähennys lähikaduilla on 22 paikkaa.

Pinninkadulla sekä Tammelantorin välittömässä läheisyydessä Ilmarinkadulla ja Kyllikinkadulla oli aiemmin yhteensä 89 kadunvarsipysäköintipaikkaa.

Tammelantorin läheisyydestä poistettiin kadunrakennustyön yhteydessä 22 paikkaa eli neljäsosa aiemmin käytössä olleista paikoista. Pysäköintipaikkoja jää Pinninkadulle, Ilmarinkadulle ja Kyllikinkadulle yhteensä 67.

Vaikka suunnitelmia oli muokattu saadun palauteryöpyn perusteella, myös uudesta ehdotuksesta jätettiin kahdeksan muistutusta. Niistä suurin osa koski edelleen pysäköintipaikkojen määrän vähentämistä. Vastustajissa oli niin taloyhtiöitä, torikauppiaita kuin yksityisiä ihmisiäkin.

Valitukset ja kaukojäähdytys viivästyttivät

Pinninkadun rakennustyöt piti alkuperäisen suunnitelman mukaan käynnistää syksyllä 2020, mutta muun muassa yhdyskuntalautakunnan päätöksestä tehdyt valitukset siirsivät aloittamista.

– Valitusten lisäksi samaan yhteyteen ajoittuivat yksityisten taloyhtiöiden tilaamat kaukojäähdytysratkaisut sekä sata vuotta vanhojen vesi- ja viemäriputkien uusinnat, sanoo rakennuttajainsinööri Petri Leppänen Tampereen kaupungilta.

Kaukokylmää on vedetty Tammelassa sijaitseviin taloyhtiöihin nimenomaan Pinninkatua myöten ja samalla kadulla on korjattu myös vesi- ja viemäriputkia.

”Kaukojäähdytys toi suunnitelmiin ison muutoksen”

Pinninkadun rakennusurakoitsijaksi kilpailutuksessa valittu Turtolan Kaivin oy pääsi lopulta käytännön töihin neljä kuukautta alun perin ajateltua myöhemmin eli tammikuussa 2021.

Turtolan Kaivin oy:n työmaapäällikön Juha Mikkosen mukaan kaukojäähdytysputkien asentaminen katutilaan muutti suunnitelmia radikaalisti. Töitä hidasti myös se, että niitä jouduttiin tekemään talviolosuhteissa.

– Kadun alla jo aiemmin sijainneen tekniikan lisäksi sinne piti saada mahtumaan kaksi isoa kaukojäähdytyksen tulo- ja menoputkea noin 1,5 metriä leveään käytävään, sanoo Mikkonen.

Uuden tekniikan mahduttaminen katutiloihin on Juha Mikkosen mukaan rakennetussa ympäristössä usein hyvin haasteellista.

– Se on usein millimetripeliä, puhutaan kahden–kolmen senttimetrin toleransseista, tehtyjen uusien putkistojen saumat on röntgenkuvattava ja eristettävä. Työ on hidasta, sanoo Mikkonen.

Pinninkadun työmaa ulottuu Kullervonkadulle saakka.

Laatoitetut kevytväylät katuvarsiin

Pinninkadun uudistyön yhteydessä katupoikkileikkaus uudistuu, katuvarsiin saadaan laatoitetut kevyen liikenteen väylät ja pysäköinti tapahtuu laatoitusten päälle.

Pinninkadulle tulee viheristutuksia ja myös valaistus uudistuu.

Työmaapäällikkö Mikkosen mukaan merkittävää oli, että rakennustyöt pystyttiin tekemään niin, ettei Tammelan ja Kalevan alueelle aiheutunut vesikatkoja.

– Koska venttiilejä oli harvassa, rakensimme runkovesilinjaan ohitusputken, jolla pystyttiin eliminoimaan noin 5 000– 7 000 asukkaalle koituva vesikatkos.

”Aikataulua on kurottu kiinni merkittävästi”

Vaikka urakoitsija pääsi rakennustöihin niin sanotusti takamatkalta, on aikataulua pyritty kuromaan kiinni.

– Työn piti alkuperäisen suunnitelman mukaan valmistua touko-kesäkuun vaihteessa, mutta kuukausia myöhässä alkaneen urakan aikataulua on kurottu kiinni merkittävästi. Saamme kadun asvaltoitua kolme viikkoa tavoiteaikaa myöhemmin eli juhannukseen mennessä, sanoo Juha Mikkonen.

Pinninkadun remontin yhteyteen ajoittuivat yksityisten taloyhtiöiden tilaamat kaukojäähdytysratkaisut sekä sata vuotta vanhojen vesi- ja viemäriputkien uusinnat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: