Finlayson Art Area järjesti katumaalauspajan lapsille - Tampere - Aamulehti

Tampereen Finlaysoninkuja on nyt pienten taiteilijoiden koristelema – "Lapset ovat olleet kuin karkkikaupassa”

Finlayson Art Arean uudessa taideprojektissa järjestettiin katumaalausta lapsille. Projektin päämääränä on vaalia yhteisöllisyyttä ja tuoda iloa korona-ajan keskelle.

Miio Sasi, 3, keskittyy koristelemaan omaa perhostaan. Hän on pukeutunut ohjaajilta saatavaan suojavaatteeseen.

11.6. 7:55

Aamulehti

Finlayson Art Area järjesti ensimmäistä kertaa katumaalauspajan lapsille. Tampereen Finlaysoninkujalle maalattiin Perhoslaakso, jota lapset pääsivät koristelemaan. Katumaalausalueen suunnitteli projektipäällikkö Katja Villemonteix.

Teoksella pyritään vaalimaan yhteisöllistä taidetta koronaturvallisesti. Normaalioloissa järjestetty Museoiden yö toukokuun lopulla on vetänyt toistasataa ihmistä katujen maalaamiseen. Poikkeusoloissa tapahtumaa ei ole voitu järjestää.

– Mietin, mikä olisi koronaturvallinen tapa luoda yhteisöllisyyttä ja saada hienoja katumaalauksia. Keksin perhosmaalauspajan, jossa koristellaan työpari Misa Sarasteen ja Nina Korvenojan suunnittelemia perhosia. Saraste on myös meidän tämän kesän katumaalaustaiteilija, Villemonteix kertoo.

Alueen terveysturvallisuudesta on huolehdittu ripottelemalla perhoset isolle alueelle ja tarjoamalla käsidesiä, sekä tarvittaessa rajoittamalla osallistujamäärää.

Katja Villemonteix, Misa Saraste ja Nina Korvenoja toteuttivat yhdessä lapsille katumaalausprojektin.

Finlaysoninkuja on tällä hetkellä pienten taiteilijoiden koristelema.

Lapset olivat kuin karkkikaupassa

Alueella on käynyt useita kymmeniä lapsia maalaamassa, ja projektista saatu palaute on ollut myönteistä.

– Pajan vetäjät ja osallistujat kehuivat ideaa ja sanoivat, että tällaista pitää olla toistekin. Tarkoituksena on järjestää ensi kesälle jotain vastaavaa, Villemonteix sanoo.

Lapset ovat olleet innoissaan päästessään maalaamaan.

– Lapset ovat olleet kuin karkkikaupassa, kun pääsivät valitsemaan ihania värejä. Lapset ovat saaneet käyttää luovuuttaan. Perhoslaaksosta tulee oma taidenäyttelynsä, ja perhosia katsellessa ja ihastellessa kelpaa kuluttaa aikaa. Olemme kiitollisia pikkutaiteilijoille, Villemonteix sanoo.

Sonja, 9, on innokas maalaaja. Hänellä on kotonaan akryylimaalit, joilla hän viimeksi taiteili koralliriuttaa.

Teemana leikki

Villemonteixin mukaan ihmisillä on tarve yhteisöllisyyteen koronan jälkeen. Yhteisöllisyys olikin projektin kantava ajatus.

– On tärkeää saada oma kädenjälkensä näkyville. Maalaukset kestävät jopa vuoden, ja tästä välittyy tekijälle kokemus, että hän ja hänen teoksensa ovat osa suurempaa projektia.

Lapset ja leikki ovat tänä vuonna katumaalauksen teemana myös Sarasteen teoksissa, ja siksi lapsille suunnattu taideprojekti oli luonnollinen valinta. Taiteella pyritään tuomaan myös iloa pitkään jatkuneen korona-ajan keskelle.

– Korona-ajan hiipuessa on tarvetta taiteelle, leikille ja iloisuudelle. Iloisuutta ja leikkisyyttä halutaan tuoda katumaalauksen avulla ihan jokaiselle, Villemonteix sanoo.

Misa Sarasteen katumaalausteoksissa ovat tänä vuonna lapset ja leikki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: