Tuhansia ilman sähköä Tampereen ydinkeskustassa - Tampere - Aamulehti

Sähköt katkesivat tuhansilta Tampereen ydinkeskustassa – Kaivinkone vioitti kaapelia Sepänkadulla

Sähkökatkoja oli Tampereen Sähkölaitoksen vikakartan mukaan ainakin Finlaysonin alueella ja eri kohdissa Puuvillatehtaankadun varrella.

Sepänkadulla tehdään kaivauksia. Tampereen sähkölaitokselta kerrotaan, että sähkökatko johtui siitä, että kaivuri osui kaapeliin.

4.6. 11:59 | Päivitetty 4.6. 17:24

Aamulehti

Sähköt olivat poikki Tampereen ydinkeskustassa perjantaina puolen päivän aikaan. Tampereen Sähkölaitoksen vikakartan mukaan ilman sähköä oli 2 383 asiakasta.

Katkon kestoksi arvioitiin aluksi 1–2 tuntia, mutta sähköt saatiin palautettua lopulta nopeasti kaikille asiakkaille.

– Vika aiheutui kaivinkoneen osumisesta kaapeliin Sepänkadulla, kertoo Tampereen Sähkölaitoksen viestintäpäällikkö Riitta Savola.

Tampereen Sähköverkon käyttöpäällikkö Jouni Vanhanarkaus kertoo, että Sepänkadun työmaalla kaivuri ei ollut suoraan osunut kaapeliin vaan ilmeisesti betonianturaan, joka oli siten liikahtanut ja vaurioittanut kaapelia.

Vanhanarkaus sanoo, että Sähköverkolla ei heti ollut tietoa, missä vika on. Tieto työmaasta kuitenkin antoi aihetta epäillä, että vika oli sattunut siellä. Tieto varmistui, kun Tampereen Sähköverkon asentaja kävi paikanpäällä toteamassa vaurion.

Tampereen Sepänkadulla on käynnissä mittavat ylikulkusillan purkutyöt. Raitiotieallianssi aloitti toukokuun ensimmäisellä viikolla Sepänkadun ylikulkusillan purkutyöt. Sen vuoksi Sepänkadun kautta kulkeva liikenne katkaistiin maanantaina 3. toukokuuta noin 15 kuukaudeksi.

Purkutöiden jälkeen Raitiotieallianssi alkaa rakentaa uutta, nykyistä leveämpää ylikulkusiltaa. Sen on määrä valmistua kesällä 2022, jolloin myös sillan kautta kulkeva liikenne palautetaan takaisin reitilleen.

Sähköt ohjattiin toista reittiä

Aluksi sähkökatkon arveltiin kestävän yhdestä kahteen tuntia.

Sähköt olivat poikki vain parikymmentä minuuttia. Vanhanarkaus kertoo, että vikapaikka pystyttiin kiertämään ja sähköt ohjaamaan asiakkaille rajaamalla vikaantunut kaapeli pois verkosta.

– Sähköä jaellaan muuntamoista paikallisesti. Muuntamoiden välillä menee suurjännitekaapeli muuntamolta muuntamolle. Vika pystytään rajaamaan niin, että muuntamoiden välinen vikaantunut kaapeli on sähköttä ja jännite pystytään palauttamaan kaikille jakelupisteille.

Vanhanarkaus sanoo, että osa vikapaikoista pystytään kiertämään kaukokäytöllä, mutta useimmiten on käytävä tekemässä kytkentöjä myös paikan päällä.

Varsinainen kaapelin korjaus tehdään maanantaina.

Kaivuita tehdään monessa kohtaa Sepänkadulla.

Plevnan parkkihallissa ongelmia

Vika ulottui osaan Särkänniemeä, Amuria ja Ranta-Tampellaa sekä Finlaysonin alueelle.

Särkänniemen huvipuisto avautui vasta kello 15.

Tampereella Finlaysonin alueella sijaitsevassa P-Plevna -pysäköintihallissa koettiin ongelmia perjantaina kello 13 aikaan. Hallista ei päässyt ajamaan pois, eikä pysäköintiyhtiö Finnparkin vikapäivystystä saatu kiinni, kertoo ruuhkaan juuttunut Aamulehden toimittaja Saara Tunturi.

Plevnan parkkihallissa oli ruuhkaa perjantaina 4.6. kello 13 aikaan, kun hallista ei päässyt ajamaan ulos.

Hän kertoo odottaneensa ulospääsyä 15–20 auton jonossa noin 15 minuutin ajan, kunnes ulosajon vasemmanpuolimmainen puomi nousi ylös. Tunturin mukaan sisään pääsi normaalisti koko ajan.

Finnparkin operatiivinen johtaja Tami Koivuniemi kertoo, että sähkökatkon tullessa käynnistyvät varajärjestelmät, jotka palauttavat laitteet yksitellen toimintaan. Tämä vie noin kymmenen minuuttia. Perjantaina oli yhtä aikaa sähkökatkon kanssa operaattorilla valtakunnallinen tietoliikenneongelma.

Plevnan parkkihalliin muodostui jono:

Lue lisää: Tampereen Sepänkatu on nyt suljettu, avataan seuraavan kerran reilun vuoden päästä – Katso kartta: näin se vaikuttaa autoilijoiden, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkumiseen

Edit kello 16.35: Lisätty tieto siitä, mikä katkon aiheutti, sähkökatkon alueesta ja siitä, miten sähköt saatiin palautettua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: