Kuvat: Arkkitehtiopiskelijat rakensivat Eteläpuistoon esiintymislavan - Tampere - Aamulehti

Arkkitehtiopiskelijat rakensivat Eteläpuistoon esiintymislavan, jota kannattaa käydä ihan vaan hipelöimässä – ”Halusin, että lavalla on tekemistä ilman esityksiäkin”

Tampereella on opiskeltu arkkitehtuuria 50 vuotta. Sen kunniaksi opiskelijat halusivat antaa tamperelaisille lahjan. Nyt Eteläpuistossa seisoo viimeistelyä vaille valmis uusi esiintymislava.

Tältä Tampereen Eteläpuiston Kesärannan uusi esiintymislava näytti tiistaina 1. kesäkuuta ollessaan viimeistelyä vaille valmis.

1.6. 13:16

Aamulehti

Tampereen Eteläpuiston Kesärantaan on valmistunut uusi esiintymislava-paviljonki.

Kumiankka-patsaan entiselle paikalle nousseen lavan ovat suunnitelleet ja rakentaneet arkkitehtiopiskelijat tamperelaisen arkkitehtiopiskelun 50-vuotisen taipaleen kunniaksi.

– Ajatus lavasta syntyi jo pari vuotta sitten. Halusimme antaa lahjan Tampereelle ja tehdä samalla näkyväksi arkkitehtuuriopiskelua, arkkitehtiopiskelija Joel Stenroos kertoo.

Lue lisää: Tampere saamassa kelluvan vesipuiston Eteläpuiston rantaan – ”Siinä on järveä missä temmeltää”

Viimeistelyä vaille valmis

Arkkitehtiopiskelijat järjestivät kaikkien vuosikurssien opiskelijoille avoimen suunnittelukilpailun, jonka voitti Saara Palmujoki.

Uusi lava edustaa modernia puuarkkitehtuuria ja on teräsrakenteinen. Väriltään se on musta. Puut on hiillostettu ja öljytty perinteiseen japanilaistyyliin.

– Lavan juttu on siihen rakennettu interaktiivinen tappiseinä. Ideani oli, että lavalla voisi tehdä jotain kivaa silloinkin, kun siellä ei ole esityksiä eli suurimman osan ajasta. Muistin tällaiset liikuteltavat seinät omasta lapsuudestani, Palmujoki kertoo.

– Takaseinään kiinnitettyjä tappeja voivat käydä lapset ja aikuiset pyörittelemässä ja toisaalta niitä voidaan hyödyntää esityksissä taustoina, sillä ne näkyvät myös lavan sisälle.

Lava on viimeistelyä vaille valmis. Takaseinän tapit puuttuvat vielä.

Eteläpuiston Kesärannassa on myös rantalentiskenttä, padelkenttä, laituri, grillipaikka, sup-lautavuokrausta ja kahvila.

Lavan väriksi valikoitui musta ja käsittelytavaksi polttaminen, jotta puiset tapit erottuvat hyvin seinästä. Toistaiseksi tapit vielä puuttuvat.

Siirrettävä rakennelma

12 neliömetrin kokoinen lava on siirrettävä, joten tulevaisuudessa se voidaan halutessa kuljettaa toiseen paikkaan.

Lava soveltuu hyvin akustisiin esityksiin, mutta käytettävissä ovat myös sähköt. Kun lavalla ei ole esityksiä, se on vapaa hengailuun. Lavaa voi varata Tampereen kaupungin kulttuuripalveluista.

Lavan teossa on ollut tiivisti mukana noin 12 opiskelijaa, joista osa on keskittynyt hallintoon ja osa rakentamiseen. Rakennuspaikkana toimi kaupungin varikko.

– Tätä on tehty hyvässä yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa. Olemme saaneet tukea niin kaupungilta, yrityksiltä kuin oppilaitoksilta eli Tredulta ja yliopistolta, Joel Stenroos mainitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: