Pohjois-Tampereen vuosia aherrettu kaava meni läpi valtuustossa - Tampere - Aamulehti

Teisko tarvitsee kiireesti lisää asukkaita – Pohjois-Tampereen vuosia aherrettu kaava meni läpi valtuustossa

Palaute-esityksiäkin tehtiin, mutta ne eivät saaneet tuulta alleen.

Ahtojäitä Teiskon Koljonselällä keväällä 2020. Oikealla jääkannen alla Koljonselältä Maisansaloon johtava Polsonlahti. ­

19.4. 21:46

Pohjois-Tampereen strateginen yleiskaava innosti Tampereen kaupunginvaltuuston maratonkeskusteluihin maanantai-iltana. Lopulta kaava tuli hyväksytyksi neljän tunnin keskustelurupeaman jälkeen.

Kaava-asian lisäksi listalla ei tällä kertaa ollut muuta.

Pormestari Lauri Lyly (sd.) piti tärkeänä, että valtuusto sai rauhassa käydä läpi kaavaa.

– Tämän kaavan ansiosta otetaan viimein iso askel eteenpäin. Moni olisi halunnut säilyttää alueen entisellään, tämä kaava on sieltä välimaastosta.

Lyly sanoi olevansa tyytyväinen, että vuosien työn jälkeen kaupunki saa vihdoin aikaiseksi päätöksiä.

Kaavan punaisena lankana on se, että loma-asuntojen käyttötarkoituksen muuttamista helpotetaan vakituiseen asumiseen. Tavoitteena on myös elinvoimaisuuden lisääminen ja antaa mahdollisuuksia uudisrakentamiselle.

Edelleen kaavan tarkoitus on palvella alueen maankäytön ohjausta pitkään ja joustavasti. Työllä halutaan ajantasaistaa, selkeyttää ja sujuvoittaa rakentamisen ohjaamista.

Kaksi kolmasosaa kaupungista

Kyse ei ole pienestä alueesta.

Useat valtuutetut korostivat, että Pohjois-Tampere on maapinta-alaltaan noin 75 prosenttia koko kaupungin alasta. Asukasmäärä sitä vastoin on vähäinen. Alueella asuu noin 4 500 tamperelaista, mikä on vain pari prosenttia kaupungin väestömäärästä.

Pormestari Lauri Lyly (sd.) piti tärkeänä, että valtuusto sai rauhassa keskustella Pohjois-Tampereen kaavan pohjia myöten.­

Huolellinen valmistelu

Apulaispormestari Aleksi Jäntin (kok.) mukaan kaava on huolellisesti valmisteltu. Siksi hän ihmetteli sitä, miksi kaavaa on jostakin syystä yritetty maalata huonoksi.

– Perustelut huonosta kaavasta ovat olleet mielikuvia ja jopa virheellisiä.

Valtuutettu Ilkka Sasi (kok.) kertoi, että Aitolahti-Teisko-alue kiinnostaa, kun loma-asuntojen käyttötarkoitusta helpotetaan.

– Suojelumerkinnöistä on tullut paljon palautetta. Iloksemme niistä useita on merkattu virallisen suojelumerkin informatiivisiksi merkinnöiksi, jolloin juridista oikeusvaikutusta merkillä ei ole.

Hän jatkoi, että ellei kaavaa nyt hyväksytä, niin rakennushankkeet jämähtävät 5–10 vuodeksi.

– Parempi viedä kaavaa eteenpäin kuin jumittaa.

Sasi esitteli kokoomuksen tekemän ponnen, joka liittyi rantarakentamisen kehittämiseen. Ponsi hyväksyttiin kokouksen lopuksi.

Tonttiala pienemmäksi

Valtuutettu Anneli Taina (kok.) korosti, että Teisko kannattaa nähdä kasvualueena.

Hän otti esille tontin kokovaatimuksen.

– On esitetty 5 000 neliötä tontin kokovaatimukseksi. Toivon, että selvitettäisiin, josko se voisi olla pienempi.

Vetovoimaa maalta

Keskustan valtuutettu Jouni Ovaskan mukaan hienointa uudessa kaavassa on se, että kerrankin puoluekannasta riippumatta nähdään, että myös pohjoisella alueella on elinvoimaa, vaikkakin se on kantakaupungin ulkopuolella.

– On myös hyvä, että valtuutetut katsoivat, että myös maaseutu voi lisätä kaupungin vetovoimaisuutta.

Kaupunginvaltuutettu Jouni Ovaskan (kesk.) mukaan kerrankin puoluekannasta riippumatta nähdään, että myös pohjoisella alueella on elinvoimaa.­

Hiomaton timantti

Varavaltuutettu Matti Järvinen (kesk.) on asunut vuosikymmenet Teiskossa.

– Muistan kuntaliitokset 55 vuoden takaa. Silloinen kaupunginjohtaja Pekka Paavola sanoi, että Teisko on hiomaton timantti Tampereen kruunussa.

Hän korosti, että Teisko tarvitsee kiireesti lisää asukkaita.

– Tämä siksi, ettei meidän tarvitse joka kerta tapella koulujen tai terveysasemien puolesta.

Palaute-esitys kahdesti

Kokouksen puherumbaa hidastuttivat äänestykset.

Kokouksessa tehtiin kaksi erillistä palaute-esitystä kaavasta. Ensin Järvinen teki palaute-esityksen. Keskustalaisten mukaan loma-asuntojen muuttamista vakituisiksi asunnoiksi olisi pitänyt helpottaa vieläkin enemmän. Perussuomalaiset kannattivat. Mutta esitys kaatui.

Perussuomalaisten Aarne Raevaara teki vielä uudelleen palaute-esityksen, mutta sekin kaadettiin selkein luvuin.

Raevaara toivoi, että yleiskaavaa olisi tehty enemmän vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden, teiskolaisten kanssa.

Sekä Raevaara että valtuutettu Lassi Kaleva (ps.) olisivat sitä mieltä, että asukkaiden pitää saada rakentaa omalle maalleen sellaisen mökin kuin haluaa.

Koska palaute-esitys ei saanut tuulta alleen, niin Raevaara teki toivomusponnen asiaan liittyen. Siitäkin äänestettiin. Ponsi ei mennyt läpi.

Voimassa olevat kaavat säilyvät

Aitolahden ja Teiskon strategisen yleiskaavan rajana on etelässä valtatie 9, lännessä Näsijärvi, pohjoisessa Ruoveden kunta sekä idässä Oriveden ja Kangasalan kaupungit.

Maaseutualueilla suora rakennuslupa on mahdollinen Paarlahden pohjoispuolisilla harvaan asutuilla alueilla, mutta muutoin maaseutualueilla uudisrakentaminen edellyttää suunnittelutarveharkintaa.

Asemakaavoitettavina alueina on osoitettu nykyiset Kämmenniemen, Tarastenjärven ja Polson asemakaava-alueet laajentumisalueineen sekä Nurmi-Sorilan osayleiskaavan mukaiset asemakaavoitettavat alueet. Näillä alueilla rakentamisen mitoitus ratkaistaan asemakaavoituksen yhteydessä.

Alueella voimassa olevat rantayleiskaava, osayleiskaavat ja asemakaavat säilyvät voimassa edelleenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?