Kaupin stadionin hinta nousee yli 3 miljoonaa euroa - Tampere - Aamulehti

Tampereen Kauppiin piti nousta uusi stadion 10 miljoonalla eurolla, kunnes eteen tuli yllätys – Näin paljon kustannukset nousivat: "Siitä olisi tullut huono ratkaisu"

Valmisrakenteisia elementtikatsomoita ei ole saatavissa tarvittavan kokoisina. Teräsrakenteinen katsomo maksaa 1,4 miljoonaa euroa ja perustukset sille lähes miljoonan.

Uuteen katsomoon tulisi 2 516 paikkaa.

19.4. 7:02

Aamulehti

Tampereen Kaupin urheilupuiston talonrakennushankkeet ylittävät talousarviossa varatun määrärahan yli 3,3 miljoonalla eurolla.

Lautakunnat päättävät tällä viikolla, hyväksytäänkö hankesuunnitelma jatkosuunnitelman pohjaksi. Asia on keskiviikkona 21. huhtikuuta asunto- ja kiinteistölautakunnan käsittelyssä ja seuraavana päivänä sivistys- ja kulttuurilautakunnassa.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi tammikuussa 2019 tarveselvityksen, jonka mukaan rakennushankkeiden kustannukset olisivat noin 10,5 miljoonaa euroa. Tuoreessa hankesuunnitelmassa kustannukset on arvioitu 13,8 miljoonaksi euroksi.

Tavoitteena on saada stadion käyttöön heinäkuussa 2022.

Elementtikatsomoita ei saatavilla

Kustannusarvio on kasvanut hankesuunnitteluvaiheessa merkittävästi. Suurin syy kustannusten nousuun on noin 2 500 katsomopaikan pesäpallokatsomon hinnan selvä nousu, koska valmisrakenteisia elementtikatsomoita ei ole saatavissa tarvittavan kokoisina.

Tampereen kaupungin hankearkkitehti Arto Huovila kertoo, että alustavia kustannuksia arvioidessa katsomorakennusta ei ollut vielä suunniteltu. Hinta arvioitiin siinä vaiheessa pelkästään katsomopaikkojen lukumäärän perusteella.

– Katsomon leveysmitta ja syvyysmitta muuttuivat niin paljon, että siihen ei enää löytynyt mittojen mukaista valmistuotetta. Niitä selvitettiin eri valmistajilta, Huovila kertoo.

Oliko aiempaa arviota tehdessä epäilys, että kustannukset voivat kasvaa?

– Kyllä se olisi heti otettu silloin huomioon, jos olisi ollut tällainen epäilys tai tieto. Kustannusten kasvu on tullut siihen suunnittelun tarkentumisesta, kun on todettu, että valmisosakatsomo ei ole mahdollinen.

Elementtikatsomot olisivat Huovilan mukaan tulleet liian pitkälle pesäpallokentän sivuille.

– Siitä olisi tullut huono ratkaisu. Sitä ei missään nimessä kannata tehdä.

Katsomo on nyt suunniteltu toteutettavaksi teräsrakenteisena rakennuksena ja koko katsomo katetaan katoksella. Aiemmassa tarveselvityksessä katettuja paikkoja olisi ollut puolet. Katsomopaikkojen määrä on säilynyt lähes ennallaan noin 2 500:ssa.

Katsomorakenne edellyttää suuria perustuksia, joiden osuus kustannuksista on lähes miljoona euroa. Teräsrungon kustannusten osuus on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Teräsrakenteisen katsomon kaikki paikat olisivat katettuja.

Valmista heinäkuussa 2022

Kaupin rakennushankkeita on jo osittain toteutettu. Pesäpallokenttä ja jalkapallokentät on toteutettu suunnitelmien mukaisille paikoille. Uusi huoltorakennus on parhaillaan rakenteilla ja se valmistuu elokuussa. Huoltorakennuksen rakennuskustannukset ovat 3,42 miljoonaa euroa.

Seuraava rakennusvaihe on pesäpallo- ja hiihtokatsomon toteuttaminen.

Kaupin tulevia suunnittelukohteita ovat jalkapallokatsomo ja pysäköintialueen muutostyöt. Jalkapallokatsomon kustannusarvio on reilut 1,3 miljoonaa euroa ja pysäköintialueen 0,4 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on saada stadion käyttöön heinäkuussa 2022.

Suunniteltu katsomorakennus näyttäisi tältä talviseen maisemaan istutettuna.

Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadion

Hankesuunnitelma valmistuu ja viedään päätöksentekoon lautakunnissa huhtikuussa 2021.

Katsomon toteutussuunnittelu alkaa heti hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen.

Rakennuslupahakemus on tavoitteena jättää kesäkuussa. Rakennusluvan edellytyksenä on poikkeamislupa tai asemakaavamuutoksen voimaantulo.

Perustusten rakennustöiden aloittaminen syksyllä 2021.

Katsomon runkorakenteiden pystytys arviolta tammikuussa 2022. Kesto teräsrakenteiden osalta kolme kuukautta.

Katsomo valmistuisi heinäkuussa 2022.

Lähde: Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadionin hankesuunnitelma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: