Ympäristönsuojeluyhdistys haki vielä valituslupaa Näsijärven tekosaaresta – näin vyyhti on edennyt - Tampere - Aamulehti

Ympäristönsuojeluyhdistys haki vielä valituslupaa Näsijärven tekosaaresta – näin vyyhti on edennyt

Suomessa ei ole yhdistyksen mukaan tehty näin laajaa vesistötäyttöä pohjavesialueelle ja hanke poikkeaa tavallisesta vesistörakentamisesta.

Vesistötäyttöä suunnitellaan Hiedanrannan edustalle Tampereen Näsijärveen.­

12.3. 10:07 | Päivitetty 12.3. 10:16

Aamulehti

Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry haki korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa torstaina 11. maaliskuuta Hiedanrannan vesistötäytöstä. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi aiemman valituksen helmikuun alussa.

Tekosaaren rakentaminen liittyy uuden Hiedanrannan kaupunginosan rakentamiseen. Kaupunki on suunnitellut vesistötäyttöä raitiotielinjauksen ja kevyen liikenteen väylän rakentamiseksi alueelle.

Ympäristönsuojeluyhdistys aikoo valittaa tekosaaresta, sillä sen mukaan Suomessa ei ole tiettävästi koskaan tehty näin laajaa, 13,3 hehtaarin kokoista vesistötäyttöä pohjavesialueelle. Hanke poikkeaa yhdistyksen mukaan tavanomaisesta vesistörakentamisesta.

Vaasan hallinto-oikeus ei ole yhdistyksen mukaan käsitellyt päätöksessään aiempia samalle alueelle sijoittuvia oikeuden päätöksiä. Varovaisuusperiaatetta ei ole yhdistyksen mielestä noudatettu, kun arvioidaan vesistötäytön vaikutuksia pohjaveteen ja Tahmelan lähteeseen.

Tekosaaresta on yhdistyksen mukaan haittaa kansallismaisemalle. Yhdistyksen tiedotteen mukaan raitiotien rakentaminen ei vaadi yli 13 hehtaarin tekosaarta.

Laskelmissa ei ole tiedotteen mukaan huomioitu neljä metriä paksua louheesta tehtyä esikuormituspenkerettä Näsijärven pohjan kantavuuteen. Lisäksi hankkeen aiheuttamia pintaveden virtauksien muutoksia arvioivat mallinnukset perustuvat yhdistyksen mukaan puutteellisiin tuulihavaintoihin.

Hankkeen viimeisimmät käänteet

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi helmikuussa 2021 Tampereen Hiedanrannan vesistötäyttöä koskeneen valituksen.

Hiedanrannan vesistötäytöstä valittivat Vaasan hallinto-oikeuteen Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri.

Alueen kaavanmuutos on tulossa käsittelyyn Tampereen yhdyskuntalautakuntaan. Kaavan muuttamisella korvattaisiin aiempi poikkeuslupapäätös.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi vuoden 2020 lopulla Tampereen yhdyskuntalautakunnan tekemän poikkeuslupapäätöksen tekosaaren toteuttamiseksi Hiedanrantaan.

Tampereen yhdyskuntalautakunta myönsi 11. kesäkuuta 2019 poikkeusluvan järven osittaiseen täyttämiseen.

Kaupungin esittämä tuulimallinnus perustuu yhdistyksen tiedotteen mukaan elokuussa 2015 Siilinkarin havaintoasemalla kerättyihin Ilmatieteen laitoksen tuulisuustietoihin, vaikka havaintoasema olisi tuolloin ollut poissa käytöstä peruskorjauksen vuoksi.

Lue lisää: Vaitinaron tekosaaren rakentamiselle takaisku: Oikeus kumosi poikkeusluvan – Viivästyykö raitiotie?

Tuulisuustiedot vaikuttavat tiedotteen mukaan arvioihin siitä, vaihtuuko vesi tekosaaren ja Näsijärven rannan välisessä kanavassa. Kanava on pohjaveden imeytymisalueella.

Lue lisää: Näsijärvi saa tekosaaren ja ratikan kakkosvaihe etenee: Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: