Särkänniemen asemakaava hyväksyttiin nähtäville - Tampere - Aamulehti

Särkänniemen jättihanke nytkähti täpärästi eteenpäin – kiistanalaisiin pysäköintijärjestelyihin löytyi ratkaisu

Särkänniemen alueelle saattaa tulevaisuudessa nousta 19-kerroksinen hotelli ja kylpylä. Asemakaava mahdollistaa myös täydennysrakentamisen Onkiniemen entiselle tehdasalueelle.

Asemakaavaehdotuksen havainnekuva Amurin suunnasta lintuperspektiivistä nähtynä. Monitoimiareena on vihreäkattoinen kuusikulmio vasemmalla ylhäällä.

10.3. 7:03

Aamulehti

Särkänniemen alueelle suunnitellut mittavat uudistukset ottivat tiistaina harppauksen eteenpäin. Yhdyskuntalautakunta päätti kokouksessaan hyväksyä asemakaavan nähtäville.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen luvuin 7–6. Äänestys koski asian palauttamista uuteen valmisteluun.

Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja ja apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) sanoo, että äänestyksen tiukkuus tuli yllätyksenä, koska asemakaavaa valmisteltiin huolellisesti ja pitkään.

Lue lisää: Särkänniemen huimat suunnitelmat tulivat julki: tornihotelli, monitoimiareena, uusi silta ja jopa köysirata

Eniten kiistaa oli tulevista pysäköintijärjestelyistä. Ehdotuksessa Särkänniemen nykyiset pysäköintipaikat ovat häviämässä.

Nyt pysäköinti on päätetty turvata tontilla, johon on suunniteltu liikunnan ja kulttuurin monitoimiareenaa.

– Pysäköinti mahdollistetaan siten, että voidaan maan alle rakentaa pysäköintiä. Sillä mahdollistetaan vähintään nykyinen määrä pysäköintiä, Jäntti sanoo.

Hänen mukaansa monitoimiareena voidaan myöhemmin rakentaa pysäköintialueen päälle.

Yhdyskuntalautakunnassa on väännetty myös alueelle suunnitellun kevyen liikenteen sillan sijainnista. Silta päätettiin säilyttää alkuperäisen kaavaehdotuksen mukaisella paikalla.

Näin alue voi kehittyä

Noin 42,7 hehtaarin kaava-alue rajautuu Näsijärveen, lännessä Sahanteränkatuun ja Onkiniemeen, etelässä rata-alueeseen sekä idässä Ranta-Tampellan asuinalueeseen.

Suunnittelualueella sijaitsevat Särkänniemen huvipuisto, Sara Hildenin taidemuseo ja Onkiniemen entiset trikootehtaan kiinteistöt. Lisäksi alueella on Mustalahden ja Kortelahden satama sekä Tammerkosken yläjuoksulla Pajasaaressa oleva purjehdusseuran paviljonki.

Asemakaava mahdollistaa Onkiniemen entisen tehdasalueen sekä Särkänniemen huvipuistoalueen ja Mustalahden ja Kortelahden alueen kehittämisen.

Entiselle tehdasalueelle on määrä täydennysrakentaa noin 34  000 kerrosneliömetriä, mikä tarkoittaa Onkiniemen alueelle noin 760 uutta asukasta, kaupunki kertoo tiedotteessa. Uudet asuinrakennukset sijoittuvat entisen trikootehtaan läheisyyteen.

Särkänniemen huvipuistoalue puolestaan laajentuu pysäköintialueelle. Kortelahden pohjukkaan on tulossa tilaa muun muassa Järvikeskukselle, hotellille, monitoimiareenalle ja kylpylälle. Hotellin suurin sallittu kerrosluku on 19 ja kylpylän kaksi. Monitoimiareenan alle voidaan rakentaa kahteen kerrokseen pysäköintitilaa.

Sara Hildenin taidemuseon tontin rakennusoikeutta on täsmennetty, ja rakennuksen laajentaminen on mahdollista. Varsinainen museorakennus ja sen rantasauna ovat suojeltuja.

Lisäksi asemakaavassa on uuden kevyen liikenteen sillan eli Särkänsillan paikka Kortelahden yli.

Kaavan tavoitteena on myös Mustalahden satama-alueen toiminnallinen kehittäminen ja liikennöinnin sekä ympärivuotisten satamapalvelujen mahdollistaminen.

Lue lisää: Särkänniemen hulppeat suunnitelmat jäivät taas pöydälle –  Nämä kaksi asiaa hiertävät

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut