Mitä tapahtuu Sara Hildénin taidemuseon rakennukselle Särkänniemessä? - Tampere - Aamulehti

Sara Hildénin taidemuseon rakennuksen tulevaisuus on yhä auki – kaupungin kiinteistöjohtaja: ”Jos mitään tarvetta ei ole, niin pyrimme siitä luopumaan”

Tampereella Särkänniemen alueella sijaitsevalle Sara Hildénin taidemuseorakennukselle ei ole vielä mietitty uutta käyttötarkoitusta. 1970-luvun lopussa valmistunut rakennus vaatisi peruskorjauksen. Yksi mahdollisuus on, että kaupunki pistää rakennuksen myyntiin.

Sara Hildénin taidemuseon nykyinen rakennus on otettu käyttöön vuonna 1979. Nyt rakennus vaatisi peruskorjausta.­

3.3. 8:14

Aamulehti

Sara Hildénin taidemuseon rakennus Särkänniemen huvipuiston alueella on jäämässä lähivuosina tyhjilleen, kun taidemuseo muuttaa uudisrakennukseen Finlaysonin alueelle.

Tampereen kaupungin omistaman rakennuksen tulevaisuus on vielä täysin auki, mutta yksi skenaario on se, että rakennus saa kokonaan uuden omistajan. Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm ei pidä mahdottomana ajatuksena, että kaupunki luopuisi rakennuksesta.

– Jos rakennukselle on tarvetta kaupungin palveluverkossa, niin se pidetään kaupungilla. Mutta jos mitään tarvetta rakennukselle ei ole, niin silloin pyrimme siitä luopumaan. Onko tarvetta vai ei, niin se pitää tässä lähivuosina tietysti ratkoa, Ekholm sanoo.

Toistaiseksi jatkosuunnitelmia rakennuksen käytölle ei ole, sillä Särkänniemen alueen asemakaavoitus ja taidemuseon muuttosuunnitelmat ovat vielä kesken. Sara Hildénin taidemuseo jatkaa tiloissa uuden sijoituspaikan valmistumiseen saakka.

– Olemme nyt odottavassa tilassa. Kun asemakaavoitus etenee ja aikataulu uuden museon rakentumisesta tarkentuu, niin silloin ryhdymme ihan vakavasti pohtimaan, että mitä rakennukselle tulevaisuudessa tehdään, Ekholm sanoo.

Särkänniemen alueelle suunniteltu uusi asemakaava jättäisi rakennuksen tulevalle käyttötarkoitukselle suhteellisen vapaat kädet. Asemakaavaselostuksen mukaan alueelle voidaan sijoittaa kulttuuriympäristöön soveltuvaa liike-, palvelu-, tuotanto-, ja harrastustoimintaa palvelevaa yksityistä tai julkista tilaa sekä ympäristöön soveltuvaa muuta työpaikkatoimintaa.

Ekholm ei lähde arvuuttelemaan, millaista toimintaa taidemuseolta vapautuvissa tiloissa voisi tulevaisuudessa olla. Hän pitää kuitenkin hyvänä asiana, että kaavassa käyttötarkoitus on määritelty laajasti.

Särkänniemessä sijaitsevan museorakennuksen on suunnitellut Pekka Ilveskoski.­

Laajennus mahdollinen

1970-luvun lopussa valmistunut Pekka Ilveskosken suunnittelema taidemuseorakennus on tullut peruskorjausikään. Näsinneulan kupeessa Näsijärven rannalla sijaitseva kolmikerroksinen rakennus on pinta-alaltaan 2 500 neliötä, josta 1 500 neliötä on tällä hetkellä näyttelytilana.

Ekholm kertoo, että rakennuksessa on tehty kunnossapitokorjauksia, kuten vesikaton korjausta ja ikkunoiden uusimista, jotta museo pystyy jatkamaan toimintaansa uusien tilojen valmistumiseen saakka. Suuremmat remontit ovat kuitenkin edessä vasta sitten, kun rakennuksen uusi käyttötarkoitus on selvillä.

Särkänniemen alueen asemakaavassa mahdollistetaan rakennuksen laajentaminen. Tontilla on rakennusoikeutta kaikkiaan 5 000 kerrosalaneliötä.

– Asemakaavassa on luotu mahdollisuus, että paikka kestää pientä lisärakentamista. Mutta mitä tällä mahdollisuudella tehdään, niin sen aika sitten näyttää, Ekholm sanoo.

Alueen rantakallioilla sijaitsee myös vanha saunarakennus, mutta sen käyttöönotto edellyttäisi viemäröintiä ja massiivisia rakennustöitä kallioilla.

Museorakennus ja sauna on suojeltu kaavamerkinnällä, minkä vuoksi muutos- ja rakennussuunnitelmista on pyydettävä museoviranomaisen lausunto.

– Alueen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot on tunnistettu kaavassakin. Museorakennus on hieno ja upealla paikalla, joten näyttää itsestään selvältä, että se jää paikoilleen.

Sara Hildénin taidemuseo

Taidemuseo on syntynyt tamperelaisen yrittäjän Sara Hildénin taidekokoelman pohjalta. Museossa on esillä nykytaidetta ja modernia taidetta Suomesta ja ulkomailta.

Museo sijaitsee Tampereen Särkänniemen alueella rantatontilla Näsinneulan kupeessa.

Avajaiset pidettiin helmikuussa 1979.

Rakennuksen on suunnitellut Pekka Ilveskosken arkkitehtitoimisto.

Näyttelyissä vierailee vuosittain 40 000–100 000 kävijää.

Tavoitteena on, että uusi museo voisi aueta Finlaysonin alueella vuonna 2026.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?