Tampereen keskustapuihin kohdistetaan jatkuvaa ilkivaltaa - Tampere - Aamulehti

Hämeenkadun lehmuksiin kohdistetaan jatkuvaa ilkivaltaa – Ympäristösuunnittelijan mukaan puiden uusiminen voi maksaa jopa tuhansia euroja

Tampereen keskustan puiden ilkivallasta harkitaan rikosilmoituksen tekemistä. Ilkivalta on aiheuttanut runkovaurioita useampaan Hämeenkadun lehmukseen. Ympäristösuunnittelijan mukaan uusien puiden istutus on hankalaa ja hintavaa työtä.

Hämeenkadun lehmuksiin on kohdistettu ilkivaltaa useamman kerran. Puut ovat kärsineet pahimmillaan runkovaurioita, minkä vuoksi osa puista on vaihdettava uusiin.­

3.3. 6:30

Aamulehti

Oksia katkotaan runkoa myöten ja runkoja veistellään teräaseella – Tampereen Hämeenkadun nuoret lehmukset eivät ole saaneet helppoa alkutaivalta elämässään.

Kaupungin ympäristösuunnittelijan Jyrki Lehtimäen mukaan Hämeenkadun lehmuksiin on kohdistettu ilkivaltaa viime vuodesta alkaen. Viimeisin tihutyö tehtiin maanantain ja tiistain välisen yön aikana.

– Aamulla töihin tullessani huomasin, että joku viiltelijä on veistänyt yhden puun täysin rikki. Puu menee vaihtoon, Lehtimäki sanoo.

Vasta maanantaina Tampereen Infran työntekijät kävivät hoitoleikkaamassa edellisen tihutyön jäljet: Oksia oli katkottu monesta puusta siten, että niihin oli tullut runkovaurioita.

– Ainakin pari-kolme puuta on vaihdettava kaikkiaan.

Korkea hintalappu

Ilkivallasta tuohtunut Lehtimäki kuvailee puiden uudistamisen olevan hankalaa ja kohtuullisen hintavaa työtä. Yhden puun vaihtaminen voi maksaa jopa tuhansia euroja.

– Hämeenkadun puut ovat vilkkaassa liikenneympäristössä. Vanha puu on saatava pois ympäristöä rikkomatta ja samoin uusi puu istutettava. Istutusta varten on tuotava uutta maa-ainesta ja sepän takomat runkosuojat on poistettava ja asennettava takaisin maahan. Istutus vaatii yleisesti valtavan monta työvaihetta.

Lehtimäen mukaan uuden puun istutus tarkoittaa myös kastelun ja muun hoidon aloittamisen alusta, mikä aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia.

Kaupungin ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäki kuvasi lehmukseen tehdyt ilkivallan jäljet työmatkallaan tiistaina 2.3. Kuvan lehmusta on veistetty selkeästi teräaseella. Lehtimäki pohtii myös, miksi joku ylipäätään liikkuu kaupungilla sellainen teräaseen kanssa, joka voi aiheuttaa kuvassa näkyvää jälkeä.­

Rikosilmoitusta harkitaan

Hämeenkatu ei ole ainoa paikka, missä kaupunkivihreä ei saa kukoistaa ilman ilkivaltaa.

Lehtimäki kertoo, että viime vuoden aikana myös Härmälänrannan yleisillä viheralueilla tärveltiin puita muun muassa poraamalla puihin reikiä ja sahaamalla kuorta.

– Ilmeisenä tarkoituksena on ollut järvinäköalan avaaminen itselle.

Tampereen kaupungin infraomaisuuden hallinnan yksikkö teki alkuvuodesta rikosilmoituksen Härmälänrannan puiden ilkivallasta ja nyt se harkitsee Lehtimäen mukaan rikosilmoituksen tekemistä myös Hämeenkadun ilkivallasta.

Kaupunki linjasi puiden tärkeydestä

Hämeenkadun remontti on viittä vaille valmis ja samaten myös uuden puuston istutus. Ensimmäiset uudet lehmukset istutettiin Hämeenkadulle syksyllä 2019 ja keväällä olisi tarkoitus saada viimeisetkin puut paikoilleen.

Lehtimäen mukaan kadusta ei tehdä puutonta, vaikka ilkivalta Hämeenkadulla jatkuisikin.

– Sellaista emme voi tehdä. Puut tullaan uusimaan, mutta siihen menevällä rahalla voitaisi tehdä jotain muutakin.

Viime vuonna Tampereen kaupunki laati kaupunkipuulinjauksen, jonka tehtävänä on varmistaa, että Tampereen vehreä ja puustoinen ilme säilyy tuleville sukupolville. Lehtimäen mukaan kaupunkipuulinjaus on ennen kaikkea kaupungin tahtotilan ilmiasu siihen, miten kaupunkipuuvihreään tulisi suhtautua.

– Linjauksessa kaupunki toteaa, että puut ovat tärkeitä ja kaikkien on velvollisuus toimia niin, että kaupunkipuut kukoistavat. Toivoisin, että myös kaupunkilaiset ymmärtäisivät kaupunkipuiden arvon ja merkityksen, Lehtimäki tuumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?