Tampereen valtuustoryhmät sopivat kuntavaalien jälkeisistä askelmerkeistä - Tampere - Aamulehti

Tampereen valtuustoryhmät sopivat kuntavaalien jälkeisistä askelmerkeistä – perussuomalaiset jättivät sopimuksen allekirjoittamatta

Perussuomalaisten jättäytyminen sopimuksen ulkopuolelle saa kritiikkiä muilta valtuustoryhmiltä.

Sopimuksen allekirjoittivat perjantaina kokoomuksen Tampereen aluejärjestön puheenjohtaja Jouni Markkanen (edessä vas.), kokoomuksen, kd:n ja rkp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Olga Haapa-Aho, Tampereen sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi (keskirivissä vas.), Tampereen vihreiden puheenjohtaja Mira Isomäki, vasemmistoliiton Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jouni Siren (takana vas.), vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen, Tampereen sdp:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyrki Koskinen, Tampereen kristillisdemokraattien puheenjohtaja Pekka Paunonen ja keskustan Tampereen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Matti Järvinen.

26.2. 18:20

Aamulehti

Tampereen suurimmat valtuustoryhmät allekirjoittivat perjantaina menettelytapasopimuksen kunnallisvaalien jälkeisestä yhteistyöstä ja luottamustoimipaikkojen jaosta.

Sopimuksen allekirjoittivat kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja rkp:n valtuustoryhmä sekä vihreiden, sdp:n, vasemmistoliiton ja keskustan valtuustoryhmät. Perussuomalaiset eivät sopimusta allekirjoittaneet.

Valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunnan puheenjohtaja ja Tampereen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja rkp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi (kok.) sanoo, että neuvotteluja käytiin hyvässä hengessä.

– Tampereella ryhmien välillä on ollut kovia vääntöjäkin, mutta viime vuosina on pystytty ryhmien välillä hyvässä hengessä asioita käymään läpi. Tahtotila oli selkeästi se, että haluttiin, että jonkinlaisista periaatteista vaalien jälkeisessä toiminnassa pyritään sopimaan. Nyt kaikki eivät tähän paperiin ole pystyneet sitoutumaan, Sasi sanoo.

Sopimuksen allekirjoittaneiden valtuustoryhmien puheenjohtajien mukaan sopimusta työstettiin pitkään. Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi kertoo, että lopputulosta synnytettiin syksystä lähtien.

Osapuolet kertovat olevansa tyytyväisiä siihen, että sopimus lopulta saatiin aikaan ennen vaaleja.

– Vaikeaa olisi, jos vasta vaalien jälkeen alettaisiin miettiä, miten lähdetään etenemään. Ajattelen, että se, että olemme yhdessä miettineet etukäteen, helpottaa alkuvaihetta heti vaalien jälkeen, sanoo vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Olga Haapa-aho.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalle Kiili sanoo, että lopputulos on suppeampi kuin toiveissa olisi ollut.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen pitää tärkeänä sitä, että edes päälinjoista on sovittu.

– Tähän pätee vanha viisaus, parempi on laiha sopimus kuin lihava riita, Aaltonen sanoo.

Sdp:n Salmi sanoo, että sopimus rakentaa keskinäistä luottamusta ryhmien välille.

– Ehkä joidenkin ryhmien kanssa olisi ollut helpompi löytää yhteinen sävel, mutta lähtökohta oli se, että kaikki ryhmät pitäisi saada mukaan.

Muiden osapuolten tapaan valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunnan puheenjohtaja Ilkka Sasi allekirjoitti sopimuksen perjantaina. Sasi kertoo, että sopimusta edeltäneitä neuvotteluja käytiin hyvässä hengessä.

Perussuomalaiset eivät allekirjoittaneet

Vielä neljä vuotta sitten perussuomalaiset allekirjoittivat vastaavan sopimuksen.

Perussuomalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva sanoo, että tällä kertaa sopimukseen on kuitenkin kirjattu lisäpykälä, jonka mukaan vaalin jälkeen mahdollisesti tapahtuvia siirtymiä ryhmien välillä ei huomioida.

– Perussuomalaiset ovat valmiita ja halukkaita allekirjoittamaan sopimuksen, kun tämä yksi lause saadaan pois, Kaleva sanoo.

Kalevan mukaan vaalien jälkeen puolue etenee normaalein askelmerkein muiden ryhmien kanssa.

– Halusimme toimia (kunta)lain mukaan, mutta tässä haluttiin selkeästi lakia tiukempaa sopimusta. Sen johdosta emme halunneet sitoa käsiä ennen vaaleja ja vaalitulosta, Kaleva sanoo.

Sasin mukaan kirjauksella pyritään ehkäisemään sitä, että jos heti vaalien jälkeen tapahtuisi loikkia ryhmästä toiseen, näitä loikkauksia ei paikkajakotilanteessa huomioitaisi. Hänen mukaansa muut osapuolet ovat olleet valmiita sitoutumaan tähän.

Sopimuksen allekirjoittaneiden ryhmien puheenjohtajat pitävät harmillisena sitä, että perussuomalaiset eivät ole mukana sopimuksessa.

– Ehkä he sitten olettavat, että heille on tulossa loikkareita vaalien jälkeen tai kesken vaalikauden. Mielestäni lähtökohta paikkajaossa pitäisi olla vaalitulos ja äänestäjien tahdon kunnioittaminen, sanoo sdp:n Salmi.

Vasemmistoliiton Aaltonen sanoo, että kuntapolitiikka on aina yhteistyötä. Hän sanoo, että yksikään ryhmä Tampereella tuskin saavuttaa vaaleissa yksistään enemmistöä. Siksi yhteistyötä on tehtävä muiden ryhmien kanssa, jos haluaa jotakin saada aikaan.

– Kummastelen, että heillä ei ole kykyä sopia edes tämän tasoisista asioista. Onko heillä sitten kykyä sopia yhtään mistään muustakaan?

Keskustan Kiili toivoo, että Tampereella palattaisiin vaalien jälkeen tilanteeseen, jossa hyvä yhteistyö toimii. Hänen mukaansa vielä alkukaudesta yhteistyö toimi myös perussuomalaisten kanssa.

– Tällä hetkellä aika ikävästi suoraan sanoen perussuomalaiset repivät tätä touhua hajalle minkä ehtivät.

Menettelytapasopimus

Menettelytapasopimuksessa osapuolet sopivat vuoden 2021 kuntavaalien jälkeisestä luottamustehtävien jaosta ja poliittisesta yhteistyöstä.

Sopimuksen allekirjoittivat kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja rkp:n Tampereen valtuustoryhmä sekä vihreiden, sdp:n, vasemmistoliiton ja keskustan Tampereen valtuustoryhmät.

Neuvottelut käynnistää sopimuksen mukaan vaalituloksen perusteella suurin valtuustoryhmä. Neuvotteluihin kutsutaan kaikki valtuustopaikkoja saaneet ryhmät.

Neuvotteluja käydään kahdesta asiakokonaisuudesta: ohjelmallisesta poliittisesta yhteistyöstä ja paikkajaosta.

Vaalituloksen perusteella suurimman valtuustoryhmän pormestariehdokas johtaa ohjelmaneuvotteluita.

Paikkajakoa varten perustetaan työryhmä, johon kuuluvat kaikki valtuustopaikkoja saaneiden ryhmien edustajat.

Pormestarin ja apulaispormestarien paikat jaetaan yhteisesti neuvotellen pormestariryhmittymän kesken. Muut kaupungin luottamushenkilöpaikat jaetaan kaikkien valtuustopaikkoja saaneiden ryhmien kesken.

Vaalitulos määrittelee kullekin ryhmälle tulevan paikkamäärän. Vaalien jälkeen mahdollisesti tapahtuvia siirtymiä ryhmien välillä ei huomioida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: