Tampereen kaduilta ja piha-alueilta on kärrätty tänä talvena jo 12 000 lumikuormaa – yhden kuorman hinta jopa 100 euroa: ”Aikamoinen rahareikä tämä on” - Tampere - Aamulehti

Tampereen kaduilta ja piha-alueilta on kärrätty tänä talvena jo 12 000 lumikuormaa – yhden kuorman hinta jopa 100 euroa: ”Aikamoinen rahareikä tämä on”

Tampereen kaupungin katuverkoston alueelta viedään tänä talvena lunta monikymmenkertaisesti viime talveen verrattuna. Lumikuormien määrällä on suora vaikutus kesäajan kunnossapitotöihin.

Hakametsän lumenkaatopaikka on yksi kolmesta Tampereen alueella sijaitsevasta lumenkaatopaikasta, joille on kuluvan talven aikana viety Tampereen katuverkoilta sekä kiinteistöjen piha-alueilta yhteensä noin 12 000 kuormaa lunta. Kuva on yhdistelmä useammasta valokuvasta­

12.2. 6:29 | Päivitetty 12.2. 16:17

Aamulehti

Tampereen kolmelle lumenkaatopaikalle on kuljetettu kuluvana talvena Tampereen kaupungin katualueilta sekä kiinteistöjen piha-alueilta yhteensä arviolta 12 000 kuormaa lunta.

Määrä kuulostaa huimalta, mutta Tampereen Infra oy:n projekti-insinööri Reijo Lahtinen sanoo, että huippuvuosien lumensiirtomääristä ollaan vielä kaukana. Hän kuitenkin toteaa, että jos kuormien määrää vertaa viime talveen määrä on valtava. Tällöin lunta kuljetettiin pois katualueilta yhteensä 86 kuormaa.

– Vuosina 2011, 2012 ja 2013 lumenkaatopaikoille kuljetettiin ainoastaan kaupungin katuverkon osalta noin 12 000 kuormaa lunta. Se, kuinka moneen kuljetettavaan lumikuormaan tänä vuonna päästään, selviää myöhemmin. Arvioni on, että kaupungin osalta puhutaan keskimääräisestä, noin 5000 lumikuormasta.

Hakametsän lumenkaatopaikalle mahtuu vielä lunta. Tampereen Infra oy:n projekti-insinööri Reijo Lahtinen sanoo, että tilanne on lumenkaatopaikoilla tällä hetkellä hyvä. ­

Vielä mahtuu lunta

Lumenkaatopaikoille kuljetettavasta lumesta noin kolmannes tulee kaupungin katuverkostosta ja kaksi kolmasosaa kiinteistöjen piha-alueilta. Yhteen lumikuormaan lunta mahtuu 10-25 kuutiota riippuen siitä, millaisella ajoneuvolla lunta kuljetetaan.

Tampereelta lunta kuljetetaan kolmelle lumenkaatopaikalle, jotka sijaitsevat Hakametsässä, Ruskossa ja Myllypurossa.

Lahtinen sanoo, että tilanne lumenkaatopaikoilla on hyvä ja lunta pystytään ottamaan edelleen vastaan, vaikka kolmelle lumenkaatopaikalle on kuljetettu jo nyt yhteensä noin 12 000 lumikuormaa.

– Ainakaan minun korviini ei ole kantautunut sellaista, että olisi tullut ongelmia tai tilanpuutetta missään kolmesta paikasta.

Hakametsän lumenkaatopaikalla on yhä tilaa uusille lumikuormille.­

Kustannuksia kertyy

Lumen poisvieminen ei ole ilmaista. Lahtinen sanoo, että yhdelle kuormalle kertyy hintaa noin 70-100 euroa ilman arvonlisäveroa. Tämän päälle tulee lisäksi 15 euron vastaanottomaksu.

– Viime vuonna, kun lumikuormien määrä jäi alle sataan, katujen kunnossapitoon varatusta budjetista jäi merkittävästi rahaa käytettäväksi esimerkiksi asvalttiteiden routavaurioiden korjaamiseen sekä pyöräteiden kunnostamiseen.

Lahtinen sanoo, että tulevana kesänä tilanne on todennäköisesti toinen, sillä yleensä raha, joka on jäänyt yli lumen poiskuljettamisesta, on siirretty kesäkunnossapitoon.

Katujen kunnossapidosta kertyy myös paljon muita kustannuksia. Merkittävä erä kertyy lumen poisviemisen lisäksi katuverkon hiekoittamisesta sekä harjauksesta lumien sulamisen jälkeen.

Lahtinen sanoo, että vaikka hiekoitusta jouduttiin tekemään alkutalvesta jonkin verran, määrä on jäänyt keskimääräistä pienemmäksi. Tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta katujen putsaukseen keväällä, sillä kaikki kadut harjataan siitä huolimatta, onko soraa paljon vai vähän.

– Talvi ei ole vielä ohi, mutta nyt arvioin, että edessä on keskimääräistä pienempi putsausoperaatio. Aikamoinen rahareikä tämä kuitenkin on, sillä joka kevät tähän menee miljoona euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?