Koronavirus vähensi matkailua Tampereella - Tampere - Aamulehti

Korona leikkasi Tampereen yöpymisiä yli kolmanneksella vuonna 2020 – nousu on rokotusten varassa

Matkailu- ja majoitusala kiirehtii väestön rokotuksia ja odottaa toiveikkaana jo syksyä ja suhteellisen runsasta tapahtumatarjontaa.

Tampereen Tornihotelli avasi ovensa poikkeusajan jälkeen 1.7.2020. Hotellissa oltiin varauduttu tarkoilla hygieniamääräyksillä.

5.2.2021 6:00

Aamulehti

Koronapandemia leikkasi Tampereen yöpymisiä viime vuonna yli kolmanneksella eli 37,3 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Koko maassa yöpymiset laskivat 38 prosenttia.

Vaikka matkailu-, tapahtuma- ja kongressialan vaikea vuosi päättyi Tampereen seudulla monin paikoin miinusmerkkisesti, orastavaa valoa alkaa kuitenkin näkyä tunnelin päässä.

Visit Tampereen matkailujohtaja Jari Ahjoharju arvioi, että kevät on matkailullisesti vielä heikkoa, mutta kesästä lähtien voisi alkaa piristyvä suunta.

– Kun koronarokotukset nyt saataisiin kunnolla vauhtiin, uskoisin tilanteen helpottuvan. Viime kesä oli kotimaan matkailun osalta kohtuullinen, joten tulevasta kesästä uskaltaa povata sitä parempaa.

Tapahtumat alkavat lisääntyä Ahjoharjun mukaan elokuusta lähtien, joten hän uskoo syksyn ja loppuvuoden olevan jo osittain ruuhkainen.

Syksyllä käsityö- ja alihankintamessut?

Myös Visit Tampereen markkinointi- ja kumppanuusjohtaja Noora Heino uskoo tapahtumien lisääntyvän syksyn myötä.

– Seuraavan kuukauden aikana saamme varmasti lisää tietoa syksyn ja loppuvuoden tapahtumista, mutta ainakin alihankintamessut syyskuussa ja käsityömessut marraskuussa ovat edelleenkin kalentereissa.

Kotimaan tapahtumia ja kongresseja alkaa Heinon mukaan olla syksyn mittaan myös Tampere-talossa, mutta kansainväliset, tuhansien osallistujien kongressit lähtevät todella vauhtiin vasta vuodesta 2022 eteenpäin.

Käyttöaste viikonloppuisin 30 prosenttia

Noora Heino iloitsee varsinkin viikonloppujen majoitustilanteesta.

– Kotimaan matkailijat uskaltavat jo jossain määrin liikkua, mutta hyvin lyhyellä varoitusajalla. Viikonloppujen käyttöaste on ollut noin 30 prosenttia, mutta viikoilla jäädään alle 20 prosentin käyttöasteisiin.

Ulkomaiset yöpymiset romahtivat

Tampereella kirjattiin vuonna 2020 yhteensä 741 000 yöpymistä (-37 %). Näistä kotimaisia oli 683 000 (-32 %) ja ulkomaisia 58 371 (-67 %).

Epidemiasta huolimatta Tampereella järjestettiin viime vuonna 22 kansainvälistä kongressia, joista 14 toteutettiin kokonaan virtuaalisina. Tieteellisistä kongresseista kahdeksan siirrettiin myöhempään ajankohtaan.

Vielä vuoden alussa majoitusluvut näyttivät lupaavilta. Esimerkiksi tammikuussa kotimaiset yöpymiset lisääntyivät edellisvuoden samaan ajankohtaan verraten 24 prosenttia.

Poikkeusvuoden valopilkku oli myös Tampereen seudulla kotimaanmatkailijat liikkeelle saanut kesä. Koko kesän matkailutulo seudulla oli 100 miljoonaa euroa.

Museot ja luontomatkailu vetivät väkeä

Vaikka koronavirus piti monet museot suljettuina useamman kuukauden, ehti museokeskus Vapriikissa vierailla lähes 150 000 kävijää.

Marraskuussa 2019 avatusta Ostia, portti Roomaan –näyttelystä tuli Vapriikin kaikkien aikojen vierailluin erikoisnäyttely. Kävijöitä riitti muissakin museoissa, esimerkiksi Poliisimuseossa tehtiin heinäkuussa kävijäennätys, 6 500 vierailijaa.

Myös Tallipihalla päästiin hyviin kävijämääriin tilanteesta huolimatta. Esimerkiksi vuoden 2019 heinäkuuhun verrattuna vuoden 2020 kävijämäärä oli lähes kaksinkertainen. Joulun aikaan Tampereelle vetivät kävijöitä joulutori ja runsaasti positiivista huomiota saaneet keskustorin valaistukset.

Luontomatkailun vetovoimaisuus jatkui läpi koko koronavuoden. Metsähallituksen vuotuiset käyntimäärälaskennat kertovat, että Helvetinjärven kansallispuistoon tehtiin viime vuonna yli 80 000 käyntiä. Määrä kasvoi vuoteen 2020 verrattuna 102 prosenttia.

Seitsemisen kansallispuiston kävijämäärä kasvoi 32 prosenttia ja kansallispuistossa vierailtiin lähes 61 000 kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut