Lämpölaitoksen vesiputki tukkeutui jäähyhmästä - Tampere - Aamulehti

Kylmyys tukki Lielahden maakaasuvoimalan putken Tampereella, sukeltaja viety hinaajalla paikalle – ”Tärkeä kaukolämmön osa”

Tuuli ja pakkanen tukkivat Näsijärven Hiedanrannassa olevan vedenottoputken pään. Uppopumput olivat aamulla käytössä. Iltapäivällä järvelle vietiin avuksi sukeltaja.

Pelastuslaitos on pumpannut aamuyöstä lähtien vettä Hiedanrannasta voimalalle.­

14.1. 7:18 | Päivitetty 14.1. 17:14

Aamulehti

Tampereen Lielahden maakaasuvoimalan vedenottoputki Näsijärven Hiedanrannassa on tukkeutunut. Tampereen Sähkölaitos joutui järjestämään tilapäisjärjestelyin vettä laitokselle.

Noin 800 metrin päässä rannasta sijaitsevan vedenottoputken pää on tukkeutunut Tampereen Sähkölaitoksen käyttöpäällikön Kimmo Koiviston mukaan jäähyhmän takia. Tuuli ja pakkanen ovat painaneet selältä kohti rantaa, joten putki on päässyt tukkeutumaan.

– Pirkanmaan pelastuslaitos on ollut aamusta lähtien apuna ja pumpannut uppopumpuilla vettä laitokselle, Koivisto kertoo.

Sähkölaitos järjesti paikalle torstaina pumppausapua myös muualta. Apuun avaamaan vedenottoputken tukkeumat haettiin myös sukeltaja.

Lielahden maakaasuvoimalan raakavesipumppaamo sijaitsee Hiedanrannan puolella. Pelastuslaitoksen hälytys tuli Paasikiventielle.­

”Toisen yksikön alasajo oli lähellä”

Haasteellisten olosuhteiden eli lähinnä jäähileen takia sukeltajaa ei saatu heti vedenottoputken päähän.

– Tavoitteena on, että sukeltaja voitaisiin kuljettaa vielä torstaina hinaajalla poistamaan jäähyhmää putkesta. Rannasta pumpataan edelleenkin irtopumpuilla jäähdytysvettä maakaasuvoimalan tarpeisiin, sanoo käyttöpäällikkö Koivisto.

Myöhemmin iltapäivällä Koivisto kertoo, että hinausalus on päässyt paikalle. Kello 16 jälkeen tieto oli, että sukeltaja etsii kohdetta.

–Se pikkaisen aiheutti ongelmaa, kun jää oli ilmeisesti painanut poijun sivuun, eikä oikeaa kohtaa ihan heti löytynyt. Mutta etsintä on käynnissä.

Tilanne oli yöllä vakava

Tampereen Sähkölaitoksen mukaan tilanne voimalalla oli torstain vastaisena yönä vakava.

– Koska jäähdytysvettä ei saatu riittävästi, tilanne oli jo sen verran kriittinen, että maakaasuvoimalan toisen yksikön alasajoa harkittiin. Toimenpiteellä olisi voitu keventää jäähdytysveden käyttötarvetta , sanoo Koivisto.

Torstaina iltapäivällä Koivisto kertoo, että maakaasuvoimalaitokselle tehty pumppausjärjestely aiotaan jättää paikalleen vielä torstaina ja perjantain väliseksi yöksi, vaikka itse putki saataisiin avattua.

–Jätämme pumppauksen varalle. Toisaalta näillä pakkasilla pakkokin.

Vedensaannissa vaikeuksia

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä havaittiin, että voimalan vedensaannissa on vaikeuksia. Laitoksesta menee Hiedanrannan kautta Näsijärveen putki, jolla imetään vettä noin 800 metrin päässä rannasta.

Vesi saatiin virtaamaan laitokselle kello kolmen aikaan torstaiaamuna. Apuna oli Ylöjärven VPK:n osasto, joka porasi jäälle reiän.

Tampereen sähkölaitoksen Lielahden voimala tuottaa lämpöä ja sähköä. Se on rakennettu 1980-luvun lopulla.

Sähkölaitos on nyt järjestämässä uutta pumppausapua ja apuun haetaan myös sukeltajaa.­

Sää on Tampereellakin kylmennyt illan ja yön mittaan. Tuuli on kääntynyt pohjoisen puolelle ja saattaa osaltaan painaa jäätä vedenottoputken suuntaan.

”Tärkeä kaukolämmön osa”

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilannekeskuksen palomestarin Pauli Keskisen mukaan laitoksen pumput pyritään vapauttamaan muihin tehtäviin mahdollisimman pian ja sähkölaitos tutkii pumppausavun hankkimista muualta.

Pirkanmaan pelastuslaitos sai tiedon jäätymisen vuoksi tukkeutuneesta imuputkesta kello 1.51 yöllä. Paikalla oli yön aikana useampi säiliöauto ja vedenkuljetukseen erikoistuneita yksiköitä lähikunnista. Aamuseitsemältä pumppaamassa oli enää Hämeenkyrön yksikkö.

Tällä hetkellä kaukolämpölaitoksen vesihäiriö ei vaikuta Tampereen lämmönjakeluun.

– Se on tärkeä kaukolämmön osa, ja sen takia se oli yöllä tärkeä saada pysymään toiminnassa, ja edelleen, jos vielä pakkanen tästä kiristyy, päivystävä palomestari Joonas Suikkanen kertoi aamulla.

Päivitys 14.1.2020 kello 17.10: Täydennetty juttua tuoreilla tiedoilla.

Päivitys 14.1.2021 kello 14.35: Täydennetty juttua tuoreilla Koiviston kommenteilla.

Päivitys 14.1.2021 kello 8.57: Lisätty juttuun Kimmo Koiviston ja Pauli Keskisen kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?