Tampereella startup-talo Platform 6 on jo lähes täynnä - Tampere - Aamulehti

Tampereen uusi startup-talo on jo vuokrattu lähes täyteen – mukana 33 firmaa: ”Tulevaisuuden suuria yrityksiä, työllistäjiä ja veronmaksajia”

Startup-yritysten merkitys korostuu kriisiaikoina, sanoo Tampereella sijaitsevan startup-talo Platform 6:n toiminnan takana vaikuttava Joni Lappalainen. Vasta reilut kolme kuukautta avoinna olleen talon laajenemismahdollisuuksia kartoitetaan jo.

Nursebuddy on yksi tamperelaisista startup-yrityksistä, jotka toimivat lokakuussa avatussa startup-talo Platform 6:ssa. Nursebuddyn toimitusjohtaja Simo Hännikkälä sanoo, että on tärkeää olla paikka, jossa toimii kansainväliseen kovaan kasvuun tähtääviä firmoja. Ilmapiiri vaikuttaa kaikkiin.­

11.1. 6:59

Aamulehti

Tullin alueella Tampereen ydinkeskustan tuntumassa avasi lokakuussa ovensa startup-talo Platform 6 eli Kuudes asemalaituri. Nyt, reilut kolme kuukautta myöhemmin lähes kaikki toimistotilat on vuokrattu.

– Lokakuun ensimmäinen päivä ensimmäiset yritykset alkoivat muuttaa sisään. Meni kaksi viikkoa, että saavutimme 90 prosentin täyttöasteen toimistoissa, kertoo kertoo Platform 6:n operaattorina toimivan Tampere Startup Hub oy:n hallituksen puheenjohtaja Joni Lappalainen.

Nyt startup-talossa toimistoja vuokraa 33 yritystä. Vapaana on enää kolme pientä 2–3 hengen huonetta.

Lappalaisen mukaan nyt kartoitetaan jo mahdollisia kasvumahdollisuuksia Tullin alueella.

Lappalainen sanoo, että startup-yrittäminen on kaiken aikaa luonnollisempi tulevaisuudennäkymä korkeakoulutetuille.

– Monet kehittävät jo opiskeluaikana ideoita, joista pystysi tekemään kansainvälistä bisnestä. Sitä pitäisi tukea jo ennen kuin he perustavat startupin.

Startupien merkitys korostuu Lappalaisen mukaan kriisiaikoina, esimerkiksi nyt korona-aikana. Silloin on hänen mukaansa tärkeää, että maailman muutokseen reagoidaan uusilla innovaatioilla. Lappalainen mainitsee suomalaisen ravintola-alan teknologiayhtiö Woltin hyvänä esimerkkinä yrityksestä, joka teki korona-aikana suuren kasvun ja siirtyi useisiin uusiin maihin ja kaupunkeihin.

– Kehittyvät yritykset, jotka katsovat tulevaisuuteen, ovat tulevaisuuden suuria yrityksiä, työllistäjiä ja veronmaksajia. Siinä missä monet perinteiset yritykset saattavat nähdä muutosajat ongelmana, monet startupit kehittävät palveluita.

Missing-Link oy:n toimitusjohtaja Vihtori Lehtonen esitteli yhtiön kehittämä signaalianalysaattoria startup-talossa.­

Coreseer oy:n toimitusjohtaja Elias Luoma on toiminut yrittäjänä 16 vuoden ajan. Luoman ensimmäiset kokemukset startup-yhteisöistä ovat peräisin opiskeluajoilta. ­

Yhden kasvu tukee muita

Tampereella toimiva startup-talo Platform 6 on tarkoitettu startup-yrityksille, jotka tähtäävät kansainväliseen kasvuun. Talo on yrittäjien kohtaamispaikka, joka tarjoaa toimistotilojen lisäksi verkostoja ja yhteisöpalveluita, kuten virtuaalijäsenyyksiä ja tapahtumatiloja.

Talossa toimivat muun muassa startup-yritykset Nursebuddy, joka kehittää ohjelmistoa ja sovellusta kotihoidon tarpeisiin, sekä Coreseer, joka tarjoaa mobiilisovelluksen ja muuta osaamista työllistymisen tueksi.

– Meidän missiona on pitää ihmiset onnellisina pois sairaalasta eli parantaa kotihoidon laatua, kertoo Nursebuddyn perustaja ja toimitusjohtaja Simo Hännikkälä.

Nursebuddy muutti Platform 6:een joulukuussa. Hännikkälä nostaa esille, että menestyvät kasvuyritykset luovat pohjaa muidenkin menestykselle.

– Ensinnäkin tärkeää on se, että on paikka, jossa on nimenomaan kansainväliseen kovaan kasvuun tähtääviä firmoja. Ilmapiiri, jota hengitetään käytävillä, vaikuttaa, Hännikkälä sanoo.

Coreseerin perustaja ja toimitusjohtaja Elias Luoma on toiminut yrittäjänä 16 vuoden ajan. Hänellä on toisen yrityksen kanssa kokemusta useasta vastaavasta yhteisöstä. Ensimmäiset kokemukset startup-yhteisöistä ovat peräisin opiskeluajoilta. Hän painottaa etenkin verkostojen merkitystä.

– Eräästä paikasta esimerkiksi järjestettiin Shanghaihin toimisto kolmeksi viikoksi. Siellä oli mentorit, jotka veivät meitä yrityksestä toiseen, Luoma kertoo.

Platform 6:ssa toimii tammikuun alussa 33 startup-yritystä. Vapaana on enää kolme pientä huonetta. Kuvassa kurkistus talon yhteistiloihin.­

– Etsimme alueelta yrityksiä, jotka näkevät yhteistyöstä hyötyä Platform6:n ja sen startup-yhteisön kanssa, etenkin, kun rakennamme koko Tampereen uuden yritystoimen ja innovaation näyteikkunaa katutasoon, Tampere Startup Hubin hallituksen puheenjohtaja Joni Lappalainen kertoo.­

Tampereen kaupunki luovutti startup-talon käyttöön Tredun entisen kiinteistön Tullin alueella. Talon aulassa sijaitsee Tredun entinen ruokala, johon on tulossa näyttelytiloja.­

Ponnistuslauta kansainväliseen kasvuun

Ensimmäisten kuukausien aikana taloon on valmistunut tilat hautomo- ja kiihdyttämötoiminnalle. Talon ylemmissä kerroksissa on yhteisö- ja tapahtumatiloja, ja kellarista puolestaan paljastuu sadan hengen auditorio.

Talon tarjoama yhteisö on tarkoitettu jo perustetuille yrityksille, mutta samassa talosta on saatavilla myös Tampereen kaupungin tarjoamia aikaisemman vaiheen palveluita.

– Emme tarjoa toimitiloja yksinyrittäjille tai toiminimille vaan tiimeille. Kaksi henkeä pääsee jo sisään, Lappalainen kertoo.

Kerran vuodessa arvioidaan jokaisen startup-yrityksen tilannetta. Arviointiin osallistuu Startup Hubin lisäksi muun muassa Tampereen kaupunki ja Business Tampere.

Jos yritys alkaa näyttää kasvuyritykseltä, se siirtyy fyysisesti pois startup-talon tiloista, mutta jää alumnitoimintana mukaan. Lappalaisen mukaan toiveena on, että yritys jää myös Tampereelle.

Platform 6:n tiloissa toimii startup-yrityksiä laidasta laitaan. Usean yrityksen toiminta liittyy digitaalisiin palveluihin, ohjelmistokehittämiseen ja konsultointiin.

– Täällä on useampia videopelikehitysyrityksiä ja erilaisten digitaalisten palveluiden kehitysyrityksiä, Lappalainen sanoo.

Tribe Tampereen tiloissa startup-talossa on yhteisö- ja tapahtumatiloja.­

Platform 6

Startup-talo, jonka avajaisia vietettiin lokakuussa 2020.

Tampereen kaupunki luovutti startup-talon käyttöön Tredun entisen kiinteistön Tullin alueella.

Startup-talossa toimii 33 yritystä.

Yrityksille on tarjolla toimistotiloja, verkostoja ja palveluita.

Vakituisiksi vuokralaisiksi voivat hakea nopeaa kasvua, kansainvälistymistä ja pääomasijoituksia hakevat startup-yritykset.

Startup-talon operaattorina toimii Tampere Startup Hub oy ja yhteisöoperaattorina Tribe Tampere ry.

Näyteikkuna startup-maailmaan

Ovet ovat avoinna Platform 6:n aulaan arkipäivisin kello 9–17. Alkuvuoden aikana aulasta on tarkoitus tulla showroom, jossa on esillä Tampereen alueen uusimpia innovaatioita.

Koronatilanteen salliessa aulasta suunnitellaan avointa kohtaamispaikkaa ja koulutustilaa yritystoiminnasta ja kansainvälisyydestä kiinnostuneille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?