Tampere ostaa Hopealinjan osakkeita puolella miljoonalla eurolla - Tampere - Aamulehti

Tampere ostaa Hopealinjan osakkeita puolella miljoonalla eurolla – Yhtiö siirtyy kaupungin komentoon

Tampere on sopinut Hopealinjan muiden suurten omistajien kanssa, että ne eivät osallistu tulossa olevaan osakeantiin. Asia varmistui maanantaina Tampereen kaupunginhallituksen kokouksessa.

Tampere pääomittaa Hopealinjoja puolella miljoonalla eurolla. Viikinsaareen oli tunkua myös heinäkuussa koronasta huolimatta.

14.12.2020 16:54

Aamulehti

Suomen Hopealinja oy on lipumassa Tampereen kaupungin omistukseen. Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan, että Tampere pääomittaa yhtiötä puolella miljoonalla eurolla. Rahalla kaupunki saa 50 miljoonaa yhtiön uutta osaketta.

Kaupungin omistus nousee yhtiössä pääomittamisen myötä yli 90 prosenttiin. Tällä hetkellä Tampere omistaa yhtiöstä noin 30 prosenttia. Muutos tarkoittaa käytännössä sitä, että Hopealinjasta tulee kaupungin tytäryhtiö.

Omistuksen kasvattamisen mahdollistaa se, että Tampere on sopinut Hopealinjan muiden suurten omistajien kanssa, että ne eivät osallistu tulossa olevaan osakeantiin.

Asiasta on sovittu Hämeenlinnan, Valkeakosken, Akaan, Lempäälän, VR, Nokian ja Kangasalan kanssa, joilla on isoimmat omistukset yhtiössä.

Kaupungin konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.) kertoi Aamulehdelle marraskuussa pitävänsä ongelmallisena sitä, että Hopealinja on ollut isännätön yhtiö.

– Kun Hopealinjassa kenelläkään taholla ei ole osake-enemmistöä, Tampereen kaupunki haluaa ainakin väliaikaisesti toimia yhtiön enemmistöomistajana. Toimintaa jatkettaisiin joko Tampere-vetoisena tai niin, että joku toinen vahva osaaja ryhtyisi yhtiön omistajaksi.

Lue lisää: Tampere käsittelee tänään Hopealinjan tulevaisuutta salassa pidettävässä asiassa – Kalervo Kummola valottaa, mistä on kyse

Vuosi 2019 niukasti plussalla

Hämeenlinnan kaupunki omistaa yhtiöstä ennen osakeantia noin 20 prosenttia, Valkeakosken kaupunki hieman yli 16 prosenttia ja Lempäälä sekä Akaa kumpikin 6,14 prosenttia.

Hopealinja on vuonna 1940 perustettu osakeyhtiö, jonka liikevaihto oli vuonna 2018 oli 1 976 000 ja vuonna 2019 noin 2,5 miljoonaa euroa. Yhtiön liiketulos oli vuonna 2018 noin 200 000 euroa miinuksella ja vuonna 2019 niukasti plussalla.

Korona on kurittanut yhtiön taloutta ja Tampereen kaupunki osti kesällä etukäteen palveluita, jotta se selviäisi koronakesästä.

Hopealinja on liikennöinyt Viikinsaareen ja Hämeenlinnaan, ja lisäksi se myy tilauksesta ryhmämatkoja.

Marraskuussa 2019 uutisoitiin, että yhtiö oli ostanut konkurssiin menneen tamperelaisravintola Pikkubistro Kattilan ja kertoi aloittavansa rinneravintolan toiminnan Mustanvuoren laskettelurinteellä. Yhtiön toimitusjohtajana on Mari Vuorinen.

Lue lisää: Vuosia tappiota tehnyt risteilyfirma laajentaa nyt isosti ravintolamaailmaan Tampereella – Tällaiset ovat suunnitelmat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos