Tampereella 1400 lasta etäopetukseen Hervannassa - Tampere - Aamulehti

Tampereella 1400 lasta etäopetukseen Hervannassa – ”Nyt pitäisi pidättäytyä kaikesta isosta vapaa-ajan sosiaalisesta kanssakäymisestä”

Etäopetus jatkuu 27. marraskuuta saakka. Kasvatus- ja opetusjohtajan mukaan etäopetukseen siirtymisellä on tarkoitus saada tilanne hallintaan. Tartuntoja on hänen mukaansa yksittäisiä.

Pohjois-Hervannan koulun oppilaat siirtyvät etäopetukseen. Näin koulussa varauduttiin toukokuussa, kun koulutyö jatkui koronaepidemian ensimmäisen aallon jälkeen.

19.11.2020 16:52 | Päivitetty 20.11.2020 12:33

Aamulehti

Terveysviranomainen on määrännyt Tampereen Etelä-Hervannan koulun ja Ahvenisjärven Pohjois-Hervannan toimipisteen etäopetukseen torstaista alkaen. Etäopetus jatkuu 27. marraskuuta saakka.

Kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että tieto tuli hänelle ennen neljää torstaina. Etäopetukseen siirtyvät kaikki oppilaat, ja heitä on yhteensä noin 1400. Järvelän mukaan ne 1.–3.-luokkalaiset ja erityisoppilaat, joita ei ole asetettu karanteeniin, voivat tulla ensi viikolla lähiopetukseen.

Järvelä korostaa, että etäopetukseen siirrytään, jotta tilanne saadaan hallintaan. Mitään tautirypästä ei hänen mukaansa ole, vaan tartunnat ovat yksittäisiä.

– Minun tietooni ei ole tullut pyrskähdystä tartunnoissa. Etäopetukseen siirrytään, jotta saamme tämän katkaistua. Pitää korostaa, että nyt pitäisi pidättäytyä kaikesta isosta vapaa-ajan sosiaalisesta kanssakäymisestä, jotta pääsemme tarttumaan tilanteeseen, Järvelä sanoo.

Kouluissa useampia tartuntoja

Määräyksen etäopetukseen siirtymisestä antoi epidemiologi Sirpa Räsänen. Päätös on tehty yhteistyössä Tampereen opetustoimen kanssa, mutta lain mukaan vain terveysviranomainen voi määrätä etäopetukseen myös alimpien luokkien oppilaat.

–Tarkoituksena on riskinhallintamielessä välttää uusia tartuntoja ja rauhoittaa tilanne Hervannassa. Kouluihin tuli useampia tartuntoja. Taysin (Tampereen yliopistollinen sairaala) infektioyksikkö on hoitanut haastatteluita ja on tullut käsitys, että aika paljon koulussa on ollut oireisia kavereita, jotka ovat käyneet testeissä.

Räsänen kertoo, että sekä koulussa että Hervannan nuorisotoimintakeskukseen liittyen on tullut tartuntoja. Yhteensä tartuntoja on noin viisi ja altistuneita kymmeniä.

–Kokonaiskäsitys on , että siellä on aika paljon oireista väkeä ja tartuntoja on tullut. Jotta saamme tilanteen hallintaan ja ihmisten liikkumista ja tartuttamista vähennettyä, päädyimme varotoimenpiteenä siirtämään koulut etäopetukseen.

Räsänen toivoo, että ihmiset nyt välttäisivät liikkumista ja sosiaalisia kontakteja, noudattaisivat turvaetäisyyksiä ja muitakin hygieniaohjeita.

–On mahdollista, että jos turvavälejä ei noudateta ja tulee isompia kokoontumisia, tartuntoja voi tulla lisää.

Kaikkia ei välttämättä tavoiteta torstaina

Tiedotus vanhemmille alkoi torstaina, ja Järvelän mukaan on mahdollista, ettei kaikkia tavoiteta vielä torstain aikana. On siis mahdollista, että vielä perjantaina osa lapsista saapuu kouluun. Myös esimerkiksi opiskelutarvikkeita lapset saattavat joutua hakemaan, mutta siitä pitää sopia opettajan kanssa. Tavoite on saada tieto kaikille vanhemmille viimeistään viikonlopun aikana.

Räsänen sanoo, että ei ole kovin suuri riski, vaikka vielä perjantaina ei kaikkia lasten vanhempia olisi tavoitettu.

–Tämä on varotoimenpide, eikä lapset ole riskissä, jos heitä ei nyt heti tavoiteta.

Muutenkin etäopetusjärjestelyt käynnistyivät torstaina. Selvityksessä on esimerkiksi ruokailujärjestelyt. Järvelä sanoo, että kevään etäopetusopit ovat vielä muistissa, ja syksylläkin on oppilaita ollut etäopetuksessa, vaikkakaan ei koko koulullista kerralla.

Opettajat ovat myös etätyössä, ja opettavat lapsia kotoaan.

Oikaisu 19.11.2020 kello 18.21. Kaupunki täsmensi etäopetukseen määrättyjen oppilaiden lukumäärää jutun julkaisemisen jälkeen. Heitä on kouluissa 1400, ei 1200 kuten jutussa ensin luki.

Täsmennys 20.11.2020 kello 12.33: Lisätty tieto siitä, että ne 1.–3.-luokkalaiset ja erityisoppilaat, joita tartuntatautiviranomainen ei ole asettanut karanteeniin, voivat tulla ensi viikolla lähiopetukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos