Tampereen yhdyskuntalautakunnan äänestyssotkusta tehtiin oikaisuvaatimus – näin sitä perustellaan - Tampere - Aamulehti

Tampereen yhdyskuntalautakunnan äänestyssotkusta tehtiin oikaisuvaatimus – näin sitä perustellaan

Äänestyssotku syntyi, kun yksi lautakunnan jäsen putosi linjoilta, eikä päässyt äänestämään asemakaavaa koskeneesta muutosesityksestä. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan äänestyksen uusimista.

17.11.2020 16:49

Aamulehti

Tampereen yhdyskuntalautakunnan jäsen Jouni Sirén (vas.) on tehnyt lautakunnalle oikaisuvaatimuksen lautakunnan kokouksessa 10. marraskuuta suoritetusta äänestyksestä. Sirén vaatii äänestyksen uusimista.

Kokouksessa käsiteltiin Hervannan Kanjoninkatu 4:n asemakaavaa, ja Sirén teki muutosesityksen, että asemakaavaan lisätään asemakaavamääräys, jonka mukaan rakennuksen julkisivujen tulee olla paikalla muurattua tiiltä tai rapattuja.

Muutosesityksestä äänestettiin, ja äänestyksen aikana yksi lautakunnan jäsen, vihreiden Katja Nisumaa-Saarela putosi sähköisen kokouksen linjoilta. Kokouksen puheenjohtajan Aleksi Jäntti (kok.) ei keskeyttänyt kokousta, vaan asiassa edettiin ilman, että linjoilta pudonnut jäsen pääsi äänestämään. Äänestys päättyi 6–6, ja puheenjohtajan ääni ratkaisi sen, että muutosesitys hylättiin.

Lue lisää: Yksi Tampereen yhdyskuntalautakunnan jäsen putosi linjoilta kesken äänestyksen huonon yhteyden vuoksi – ”Ilman teknisiä ongelmia äänestystulos olisi ollut toinen”

Tampereen kaupungin juristi Jouko Aarnio totesi myöhemmin Aamulehdelle, että tilanteessa toimittiin liian hätäisesti. Pudonnut jäsen olisi pitänyt yrittää saada takaisin mukaan esimerkiksi soittamalla perään.

Kuntaliiton ohjeiden mukaan kokous olisi pitänyt keskeyttää ja jatkaa vasta, kun kaikki ovat mukana.

Myös Jäntti myönsi, että asiassa olisi pitänyt toimia toisin. Hän kuitenkin totesi, että asia ei ole niin vakava, koska lautakunta pääsee kaavasta vielä äänestämään sen nähtävillä olon jälkeen.

Lue lisää: Yhdyskuntalautakunnan kohuäänestyksessä tapahtui virhe: ”Olisi pitänyt soittaa perään, että missä olet” – Lautakunta pääsee käsittelemään vielä ongelmakohtaa

Miksi siis oikaisuvaatimus? Sirén perustelee asiaa kahdella seikalla. Ensinnäkin tarkoituksena on varmistaa, että asia todella palaa lautakuntaan.

– Päätöstekstin mukaan se ei välttämättä palaa, Sirén sanoo.

Päätöstekstissä sanotaan, että ”asemakaavaehdotus esitetään nähtävilläolon jälkeen kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi edellyttäen, että kaavan toteuttamiseen liittyvät sopimukset on hyväksytty.”

– Lisäksi Jäntin lausunnolla, että se palaa uudelleen lautakuntaan, ei muuteta sitä, että päätös on tehty virheellisessä järjestyksessä. Se pitää saada kirjoihin ja kansiin. Siksi oikaisuvaatimus on tarpeen, Sirén perustelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: