Tampere aloittaa leikkipaikkojen laajan kunnostuksen - Tampere - Aamulehti

Tampere aloittaa leikkipaikkojen laajan kunnostuksen – kaupungissa on vuonna 2030 yhteensä 200 yleistä leikkipaikkaa, suunnitteilla myös uudenlainen perhepuisto

Tampereen kaupunki aikoo tehdä laajaa kunnostusta lähes 50 leikkipaikalla seuraavien kymmenen vuoden aikana. Osa kaupungin yli 200 leikkipaikasta poistetaan, ja uusille asuinalueille nousee 17 uutta leikkipaikkaa.

Tampere aikoo kehittää leikkipaikkaverkostoa tulevien vuosien aikana. Kissanmaan päiväkoti kuvattiin kesäkuussa 2016. Kuvituskuva.

11.11.2020 10:34

Aamulehti

Tampereen leikkipaikat ovat laajan kunnostuksen kohteena tulevien vuosien aikana. Tampereen yhdyskuntalautakunta käsitteli kaupungin leikkipaikkoja koskevaa viherpalveluohjelmaa Leikkipaikat 2021–2030 tiistaina 10. marraskuuta ja hyväksyi ohjelman ohjeellisena.

Leikkipaikkapalvelut ovat yksi kaupungin tuottamista viherpalveluista. Leikkipaikkaohjelma on pitkän tähtäimen suunnitelma, jonka avulla on tarkoitus kehittää ja pitää kunnossa monipuolinen, turvallinen ja laaja leikkipaikkaverkosto. Työ on jatkoa Tampereen kaupungin ensimmäiselle laajalle leikkipaikkaohjelmalle vuosina 2012–2020.

Ohjelma koskee kaupunkiympäristön palvelualueen hallinnoimilla viheralueilla, esimerkiksi puistoissa tai puistomaisesti rakennetuilla yleisillä alueilla sijaitsevia leikkipaikkoja, joita on tällä hetkellä yhteensä 219. Koulujen pihoilla ja uimarannoilla on leikkipaikkoja, joita ohjelma ei koske.

Suunnitteilla perhepuisto

Suunnitelmana on toteuttaa seuraavien kymmenen vuoden aikana 49 leikkipaikalla laajaa peruskunnostusta. Keskustan alueella kunnostetaan yhdeksän leikkipaikkaa ja tehdään lisäksi yksittäisten leikkivälineiden vaihtoja tai muita pienempiä kunnostustoimenpiteitä muilla leikkipaikoilla. Armonkallionpuistikko poistetaan.

Vuoteen 2030 mennessä esitetään poistettavaksi kaikkiaan 34 nykyistä leikkipaikkaa. Ohjelman mukaan Tampereella on vuonna 2030 yhteensä 200 yleistä leikkipaikkaa.

Pääosin uusille, rakentuville asuinalueille on nousemassa 17 uutta leikkipaikkaa. Niitä on määrä rakentaa muun muassa Nekalaan, Hatanpäälle, Hervantaan ja Vuorekseen.

Tampereen tavoitteena on rakentaa tulevina vuosina kaupunkiin myös perhepuisto, jollaista Tampereella ei tällä hetkellä ole. Perhepuistolla tarkoitetaan laajaa ja monipuolista leikkipaikkakokonaisuutta, jolla on myös matkailullista merkitystä. Perhepuistoon voi liittyä maksutonta ohjattua toimintaa tai maksullisia kerhoja. Leikki- ja pelialueiden lisäksi perhepuistossa voi olla esimerkiksi esiintymislava tai seikkailu- ja toiminta-alueita sekä wc ja kioski tai kahvio. Perhepuiston on määrä olla ympärivuotisessa käytössä.

Ohjelman mukaan perhepuistoa on suunniteltu Iidesjärven eteläpuolelle.

Palaute huomioitiin

Leikkipaikkaverkoston suunnittelussa otettiin huomioon muun muassa nykyiset palvelut sekä asukas- ja viranomaispalaute.

Leikkipaikkaohjelmaa valmisteltaessa kuntalaisille tehtiin verkkokysely, johon tuli 651 vastausta. Puistoista kysyttiin myös neljäsluokkalaisten vaikuttamispäivillä, joihin osallistui 751 oppilasta digitaalisesti. Palautteiden pohjalta päätettiin palauttaa neljä luonnosvaiheessa poistettavaksi ehdotettua kohdetta säilytettäviin tai kunnostettaviin leikkipaikkoihin sekä lisätä yksi uusi leikkipaikka. Palautteita käytetään myös yksittäisten kohteiden suunnittelussa.

Yhdyskuntalautakunta päättää lopullisesti leikkipaikkaohjelmassa esitetyistä yksittäisten leikkipaikkojen poistoista vuosisuunnitelman yhteydessä. Hallintomuutokset, peruskunnostukset ja uusien leikkipaikkojen rakentaminen hyväksytään vuosittain vuosisuunnitelman ja talousarvion yhteydessä.

Kesällä 2019 laadittu korjausvelkalaskelma on leikkipaikkojen nykykunnolla noin kolme miljoonaa euroa. Uuden leikkipaikan rakentamisen arvioidaan maksavan keskimäärin 400 000 euroa ja peruskunnostettavan leikkipaikan 200 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut