Päiväkoti vastaa muistopyörän poistamisesta syntyneeseen kohuun - Tampere - Aamulehti

Kaupunki vei pois kuolleen pyöräilijän muistoksi tuodun haamupyörän ja nostatti somekohun Tampereella, pyynnön esitti päiväkoti – pyörän tuonut: ”Soppa meni vähän vaikeaksi”

Valkoiseksi maalattu muistopyörä ennätti olla paikoillaan vajaan viikon. Päiväkoti pahoittelee päätöstään pyytää kaupunkia poistamaan pyörä. ”Olisimme tietysti voineet harkita asiaa ja toimia toisinkin”, päiväkodista kerrotaan.

Onnettomuuspaikalle Kalevantien ja Hautausmaankadun risteykseen tuotiin valkoiseksi maalattu pyörä perjantaina.

16.10.2020 19:57 | Päivitetty 16.10.2020 21:48

Aamulehti

Sosiaalisessa mediassa on keskusteltu kiivaasti tapauksesta, jossa Tampereen kaupunki poisti valkoisen polkupyörän onnettomuusristeyksestä.

Pyörä tuotiin Kalevantien laitaan onnettomuudessa menehtyneen pyöräilijän muistoksi.

Pyörä ennätti olla paikoillaan vajaan viikon verran.

Lakaisukoneen kuljettaja ei havainnut pyöräilijää risteyksessä: keski-ikäinen mies kuoli törmäyksessä – Valkoiseksi maalattu polkupyörä tuotiin illalla onnettomuuspaikalle

Asiaan on otettu kantaa esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa. Monen mielestä kaupunki toimi väärin poistaessaan pyörän.

– Kaupunki on täynnä jätepyöriä, mutta muistomerkki siivottiin alle viikossa. Tämä on ajattelematonta, loukkaavaa ja törkeä osoitus pyöräilykulttuurin ymmärtämättömyydestä, suureksi pyöräilyfaniksi tunnustautuva Aki Luoto tviittasi.

Tampereen kaupunki vastasi kritiikkiin niin ikään tviittamalla. Kaupungin mukaan kunnossapito poisti pyörän läheisen Kalevanharjun päiväkodin pyynnöstä.

Haamupyörä oli kaupungin mukaan pelottanut lapsia.

Somekansa ei kuitenkaan niellyt kaupungin perusteluja pureskelematta. Yksi kommentoija kummasteli, mitä päiväkodin henkilökunta on kertonut lapsille asiasta, jos pyörä pelotti heitä.

Kalevanharjun päiväkodin apulaislähijohtaja Päivi Kaunisto vakuuttaa Aamulehdelle, että päiväkodin ammattitaitoinen henkilökunta osaa kyllä käsitellä suruun tai kuolemaan liittyviä asioita lasten kanssa. Tästä tapauksessa ei ollut hänen mukaansa kysymys.

– Pyörä on monen lapsen päiväkotireitillä. Ilmeisesti pyörä herätti kysymyksiä, keskustelua ja huolta lapsissa. Tulimme ratkaisuumme sillä tiedolla ja ajatuksilla, mitä meillä siinä tilanteessa oli. Perusteenamme oli lasten suojaaminen, Kaunisto selittää.

Kauniston mukaan päiväkodin tarkoituksena ei ollut epäkunnioittaa ihmisten surua. Hän kertoo, ettei heillä ollut tietoa, kuinka kauan vastaavanlaisia muistopyöriä pidetään normaalisti turmapaikoilla.

– Olemme pahoillamme.  Olisimme tietysti voineet harkita asiaa ja toimia toisinkin ja jättää esittämättä tätä pyyntöä kaupungille. Toivoisin kuitenkin ymmärrystä myös meidän näkökulmallemme, Kaunisto sanoo.

Yhteystiedot jätetty pyörään

Perjantaiaamuna 9. lokakuuta pyörällä liikkunut keski-ikäinen mies menehtyi Tampereella Kalevantien ja Hautausmaankadun risteyksessä lakaisukoneen kanssa tapahtuneen törmäyksen seurauksena. Yksityishenkilö toi valkoiseksi maalatun muistopyörän turmaristeykseen vielä saman illan aikana.

Turmapaikalle on tuotu tapahtuneen seurauksena myös kukkia ja kynttilöitä pitkin viikkoa.

Pyörän poistamisen lisäksi Twitterissä hämmennystä on herättänyt se, ettei kaupunki ottanut yhteyttä muistopyörän jättäneeseen henkilöön, ennen kuin poisti pyörän paikalta. Pyörän omistajan yhteystiedot olivat jätetty läheiseen tolppaan kiinni.

Aamulehti ei tavoittanut ketään Tampereen kaupungin kunnossapidosta kommentoimaan tapausta.

Haamupyörän tuonut: ”Meni vähän vaikeaksi”

Tampereella asuva pyöräilyaktiivi Jaakko Valaskivi on se henkilö, joka toimitti haamupyörän onnettomuuspaikalle. Itsekin keski-ikäisenä miehenä ja monta läheltä piti -tilannetta kokeneena Valaskivi kertoo tunteneensa sympatiaa menehtynyttä miestä kohtaan, vaikkei tätä tuntenutkaan.

– Soppa meni vähän vaikeaksi, Valaskivi kommentoi haamupyörästä syntynyttä kohua.

Valaskiven muukaan haamupyörä on pyöräilijöiden keskuudessa tunnettu symboli, jonka tarkoitus on ensin ottaa osaa suruun, mutta ajan kanssa pyörästä tulee muistutus tieliikenteen vaaroista. Valaskivi sanoo ymmärtävänsä, ettei ilmiö ole välttämättä kaikille tuttu, eikä Tampereellakaan ole hänen mukaansa ennen moista katukuvaan laitettu.

– Helsingissä näitä on ollut paljon ja esimerkiksi Valkeakoskelle on laitettu yksi. Yleisesti näitä pidetään aika kauan paikallaan, Valaskivi kertoo ja lisää, että hänen alkuperäinen suunnitelmansa oli siivota ja kierrättää entinen romupyörä viimeistään lumen tulon aikaan.

Tampereen kaupungin edustaja on ollut yhteydessä Valaskiveen haamupyörän siivoukseen liittyen. Kaupunki ei ollut siivouspäivänä huomannut Valaskiven yhteystietoja. Miehen mukaan pyörä on edelleen kaupungin varastossa tallessa ja saatavissa.

Valaskivi oli aikeissa jättää koko asian taakseen, mutta sanoo pyöräilyonnettomuuden uhrin läheisen olleen häneen yhteydessä ja toivoneen pyörän palauttamista. Uhrin läheinen oli Valaskiven mukaan ollut kovin pahoillaan siitä, että muistopyörä oli viety pois niin nopeasti.

– Ymmärrän molempia osapuolia, enkä halua asiasta riitaa. Uhrin omaisen toiveesta lupasin kuitenkin vielä kysyä maanantaina päiväkodilta, voisiko pyörän viedä hetkeksi takaisin.

Pyöräilyonnettomuuden jälkeen moni on peräänkuuluttanut sosiaalisessa mediassa pyöräilijöiden turvallisuuden parantamista. Myös Valaskivi toivoo, että kyseinen aihe jäisi tapauksesta ihmisten mieleen.

– Pyörällä liikkuva ihminen on hirveän suojaton liikenteessä. Yksikin pieni virhe esimerkiksi autolla liikkuvan ihmisen kohdalla voi johtaa dramaattisiin seurauksiin. Nyt, kun pyöräilijöiden määrä on kasvanut, on entistä tärkeämpää, että teillä liikutaan turvallisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut