Uusnatsit kokoontuivat Tampereen pääkirjastossa - Tampere - Aamulehti

Uusnatsien yhdistys kokoontui Tampereen pääkirjasto Metsossa – KRP selvittää, jatkaako Pohjoismainen vastarintaliike toimintaansa uusilla nimillä

Tampereen kaupungilla ei ollut perusteita kieltää Vastarintaliikkeeseen kytkeytyvältä Suomalaisapu-yhdistykseltä tilojensa käyttöä.

Kaupunki ei kieltänyt Suomalaisapu-yhdistyksen kokousta pääkirjasto Metsossa.

18.6.2019 7:01

Aamulehti

Oikeuden päätöksellä kielletty Pohjoismainen vastarintaliike jatkaa toimintaansa Tampereella uusien yhdistysten alla.

Kohti Vapautta -kansanliike jalkautui Tampereen Keskustorille jakamaan lentolehtisiä toukokuun eurovaalien alla. Samanlaisia lehtisiä on jaettu postilaatikoihin ja kiinnitetty katutolppiin useissa kaupungeissa.

Kohti Vapautta sai alkunsa Vastarintaliikkeen järjestämistä mielenosoituksista ja sen verkkosivu on rekisteröity Vastarintaliikkeen aktiivin Paavo Laitisen nimiin.

Vastarintaliikkeen aktivistien perustama Kansan yhtenäisyys -yhdistys taas kerää kannattajakortteja päästäkseen puolueeksi.

Kolmas samojen tahojen järjestö on hyväntekeväisyyteen keskittyvä Suomalaisapu. Yhdistykset julkaisevat päivityksiä toiminnastaan avoimesti sekä verkkosivuillaan että sosiaalisessa mediassa.

Rikoskomisario Sakari Tuomisen mukaan Tampereelta on lähetetty havaintoja Vastarintaliikkeen toiminnan jatkumisesta Keskusrikospoliisille.

Tuominen ei osaa sanoa, onko Suomalaisavusta tai Kohti Vapautta -liikkeestä välitetty tietoa eteenpäin.

– En muista yksittäisiä havaintoja eivätkä nimet suoraan soita kelloja. Ne eivät ainakaan ole millään tavalla akuutisti pinnalla, Tuominen kommentoi Tampereen tilannetta.

KRP tutkii laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisena

Tutkinnanjohtaja Erkki Rossi Keskusrikospoliisista vahvistaa Aamulehdelle, että tutkinnassa ovat kaikki Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen liittyvät tahot. Hän ei kuitenkaan yksilöi niitä nimeltä.

KRP selvittää, onko tarkoituksena jatkaa Vastarintaliikkeen toimintaa jollakin muulla nimellä korkeimman oikeuden kieltopäätöksen jälkeen.

– Tilannetta tutkitaan laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisena. Epäilyjä on epämääräinen määrä, sillä toimijat taitavat aina vaihtua, Rossi kertoo.

Havaintoja tästä Rossin mukaan eri puolilta maata, myös Pirkanmaalta. Toiminnan epäillään jatkuneen korkeimman oikeuden kiellosta lähtien maaliskuun 2019 lopusta asti.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mielestä kyseessä on laittoman yhdistystoiminnan jatkaminen.

– Ei tämän pitäisi olla lain mukaan mahdollista, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan nykyisen yhdistyslain ajalta ei ole ainuttakaan tämänkaltaista ennakkotapausta, joten tilanne on poikkeuksellinen.

Uusnatsien hyväntekeväisyysyhdistys vuokrasi tiloja Tampereen kaupungilta

Suomalaisapu on yksi Vastarintaliikkeen toimintaan liittyvistä yhdistyksistä. Sen puheenjohtaja Antti Niemi toimi Vastarintaliikkeen johtajana Suomessa. Myös useat muut sen jäsenistä ovat Vastarintaliikkeen aktiiveja.

Suomalaisapu järjesti vuosikokouksensa pääkirjasto Metson Kanerva-salissa toukokuun loppupuolella. Yhdistys kertoo asiasta omilla verkkosivuillaan. Tilaisuudessa he myös esittelivät uusia kannatustuotteitaan, kuten yhdistyksen logolla varustettuja kelloja.

Suomalaisapu järjestää erilaisia hyväntekeväisyystempauksia, joissa he välittävät vaatteita ja muita tarvikkeita ”vain suomalaisille”. Toimintaan kuuluu myös katupartiointia.

Sana suomalaisapu logoineen on esiintynyt Vastarintaliikkeen sivuilla säännöllisesti vuosien ajan. Yhdistykseksi se rekisteröitiin samaan aikaan, kun Vastarintaliikkeen kohtaloa käsiteltiin käräjäoikeudessa. Suomalaisavulla on myös Y-tunnus, jonka avulla se voi hoitaa rahaliikennettään.

"Kaikkien taustatietojen selvittäminen on vaikeaa”

Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaaren mukaan Suomalaisapu järjesti kokouksen Metsossa myös viime vuonna.

– Tuolloin tulkittiin, ettei tilojen vuokraamista ollut perusteltua estää. Nyt meillä ei ollut lakimiehen vastausta käytössämme, Savisaari sanoo.

Kaupungin ohjeissa on linjattu, ettei tiloja vuokrata esimerkiksi yhdenvertaisuutta rikkoville järjestöille. Toisaalta tilat ovat moniarvoisen keskustelun paikkoja ja linjauksia tulkitaan tapauskohtaisesti.

Savisaaren mukaan heillä ei ole listaa yhdistyksistä, jotka eivät saisi käyttää tiloja.

– Kaikkien taustatietojen selvittäminen on vaikeaa, eikä meillä ole resursseja siihen. Emme voineet olla vuokraamatta tiloja, sillä yhdistystä ei ole tuomittu oikeudessa.

Tuomio ei ole ainoa peruste, jolla tilojen käyttö voidaan estää. Savisaari sanoo, että henkilökunta selvittää yhdistysten taustoja poikkeuksellisen kiinnostavissa tapauksissa. Tällä kerralla kirjaston tulkinta perustui vuoden takaiseen arvioon.

Kuvakaappaus suomalaisapu.fi-sivustolta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos