Tampereen rujo tilinpäätös: ”On tytäryhtiöitä, jotka eivät ole saavuttaneet yhtäkään valtuuston asettamista tavoitteista” - Tampere - Aamulehti

Tampereen rujo tilinpäätös: ”On tytäryhtiöitä, jotka eivät ole saavuttaneet yhtäkään valtuuston asettamista tavoitteista”

Veronkorotuspuheet nousivat esiin, kun Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli viime vuoden surkeaa tilinpäätöstä. Tytäryhtiöiden valvonta pitäisi myös saada paremmalle tolalle.

Maanantain valtuuston kokouksessa ei kuultu Anneli Kivistön eroilmoitusta.­

20.5.2019 21:24 | Päivitetty 20.5.2019 22:31

Aamulehti

Lähes 60 miljoonaan euroon kohonnut alijäämä viime vuodelta sai Tampereen kaupunginvaltuuston miettimään maanantai-iltana uusia tulonhankkimiskeinoja.

Viime vuoden arviointikertomusta läpi käynyt tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Peter Löfberg (rkp.) oli huolissaan siitä, että kolmannes kaupunginvaltuuston asettamista vuositavoitteista jäi toteutumatta vuonna 2018.

– Toiminnan tuottavuutta koskevaa tietoa on joko huonosti saatavilla tai se on vertailukelvotonta, hän totesi.

Tarkastuslautakunnan pj. Peter Löfberg (rkp.) oli huolissaan siitä, että kolmannes valtuuston asettamista vuositavoitteista jäi toteutumatta.­

Voit katsoa Tampereen kaupungin tuottamaa tallennetta kokouksesta tästä:

Valvontaan saatava lisää voimia

Lautakunnan vpj. Esa Kanerva (sd.) sanoi alijäämää kertyneen jo kahdeksannen kerran peräkkäin, ja 60 miljoonan tappio veti "sanattomaksi".

– On tytäryhtiöitä, jotka eivät ole saavuttaneet yhtäkään valtuuston asettamista tavoitteista. Omistajaohjaukseen olisikin saatava lisää resursseja, jotta valvontaa voidaan parantaa, vaati Kanerva.

Pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoi toimiin ryhdytyn, mutta alijäämän kurominen ei onnistu vuodessa. Tänä vuonna se yritetään puolittaa 30 miljoonaan ja vuonna 2020 tavoite on olla tasapainossa.

Tarkastuslautakunnan vpj. Esa Kanerva (sd.) vaati omistajaohjaukseen lisää voimavaroja. Osa tytäryhtiöistä ei hänen mukaansa saavuta ainoatakaan valtuuston asettamista tavoitteista.­

"Ongelma se, ketkä muuttavat pois"

Kokoomuksen Ilkka Sasi vaati työnteon ja yrittämisen edellytysten parantamista sekä panostusta koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

– Tampereen iso haaste ei ole se, ketkä muuttavat tänne, vaan se populaatio, joka muuttaa täältä pois, sanoi Sasi.

Sdp:n valtuustoryhmää johtavan Pekka Salmen mielestä pelkkä leikkauslinja on Tampereella tiensä päässä.

– Tilinpäätös oli historiallisen heikko, ja myös tulopohja on kehittynyt huonosti. Veronkorotus on nostettava esiin, vaati Salmi.

Tulopohjan vahvistamista vaati myös vasemmistoliiton Mikko Aaltonen.

– Tilinpäätös on rujoa luettavaa, ja suurin ongelma on tulojen liian pieni kasvu. Kyllä Tampere tämän hetken aikaa kestää, mutta ei pitkään. Talous ei tasapainotu enää leikkaamalla, vaan on tarkasteltava tulopohjan vahvistamista, sanoi Aaltonen.

Tampere teki viime vuonna kaikkien aikojen suurimman eli liki 60 miljoonan alijäämän. Valtuuston mukaan leikkaukset ja säästäminen eivät enää riitä, vaan tulopohjaa on kasvatettava.­

50 000 opiskelee johonkin ammattiin

Pormestari Lauri Lyly halusi nostaa esiin sen, että Tampereella 24-vuotiaat ovat suurin ikäluokka.

– Moni ei tule ajatelleeksi, että Tampereella jopa 50 000 ihmistä opiskelee johonkin ammattiin.

Valtuuston puheenjohtajina jatkavat kauden loppuosan 2019–2021 Anna-Kaisa Ikonen (kok.), 1. vpj:na Aila Dündar-Järvinen (sd.), 2. vpj:na Iiris Suomela (vihr.) ja 3. vpj:na Mikko Aaltonen (vas.).

Korjaus: Korjattu kello 22.29 jutusta lause, jossa väitettiin vain kolmasosan kaupunginvaltuuston asettamista vuositavoitteista toteutuneen vuonna 2018. Oikeasti kolmasosa jäi toteutumatta.

Kaupunginhallitus uudistui

Tampereen kaupunginhallitukseen tulee viisi uutta varsinaista jäsentä loppukaudelle 2019–2021.

Uudet jäsenet ovat Kirsi Kaivonen (sd.), Anne Liimola (sd.), Jaakko Stenhäll (vihr.), Kirsi-Maarit Asplund (ps.) sekä Kalle Kiili (kesk.).

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkaa Lauri Lyly (sd.) ja varapuheenjohtajina Kalervo Kummola (kok.) 1. vpj., Jaakko Mustakallio (vihr.) 2. vpj. ja Pekka Salmi (sd.) 3. vpj.

Kaupunginhallituksen varsinaisina jäseninä jatkavat Irja Tulonen (kok.), Ilkka Sasi (kok.), Minna Minkkinen (vas.) ja Olga Haapa-aho (vihr.).

Hallitukseen ei enää valittu sosialidemokraattien valtuustoryhmän jäsenyydestä ikäsyrjinnän takia eronnutta Anneli Kivistöä.

Kivistö ei ilmoittanut oman ryhmän perustamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?