Sorsapoikuetta yritettiin pelastaa hukkumiselta Tammerkoskessa - Toimi näin, jos kohtaat luonnonvaraisen eläimen hädässä - Tampere - Aamulehti

Jaana Hanninen todisti sorsapoikueen eloonjäämistaistelua Tammerkoskessa: viidestä poikasesta vain tämä yksi selvisi – Toimi näin, jos kohtaat luonnonvaraisen eläimen hädässä

Sorsapoikue ja emo eivät päässeet pois virtaavasta Tammerkoskesta omin avuin. Vain yksi viidestä poikasesta saatiin pelastettua, eikä selvinneen sorsan vaaratilanne ollut vielä sittenkään ohi. Tamperelainen Jaana Hanninen päivysti tunnin pikkusorsan vierellä. Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Annika Salomaa kertoo, miten vastaavissa tilanteissa pitää toimia.

Pelastajat saivat pelastettua yhden viidestä koskessa pyristelleestä poikasesta. Emo tuli lopulta hakemaan sen turvaan.

4.5.2019 21:07 | Päivitetty 4.5.2019 21:27

Tampereen keskustassa Patosillan kulmalla nähtiin lauantaina dramaattinen eläintenpelastusoperaatio, jossa sorsaemoa ja viittä poikasta yritettiin pelastaa hukkumiselta. Poikue oli ajautunut veteen Tammerkosken Patosillan puoleiseen kulmaan, mistä se ei enää voimakkaan virtauksen vuoksi päässyt pois.

Tamperelainen Jaana Hanninen huomasi ohikävellessään sorsien hädän ja pysähtyi Patosillan kulmalle katsomaan tilannetta parin muun ohikulkijan kanssa. Hannisen saapuessa paikalle sorsat olivat pyristelleet koskessa jo jonkin aikaa.

– Sorsaemo yritti ohjata poikuetta turvaan, mutta aina kun ne pääsivät metrin tai kaksi eteenpäin, virta vei koko poikueen takaisin Patosillan kulmalle. Oli ihan hirveää katsella poikasten eloonjäämistaistelua, Hanninen sanoo.

Hanninen ja toinen sorsien ahdinkoa katsomaan jäänyt soittivat hätäkeskukseen. Kun apua ei hetken odottelun jälkeen kuulunut, päätti Hanninen kävellä suoraan palolaitokselle pyytämään apua. Kun pelastuslaitoksen yksikkö saapui paikalle, oli kolme poikasista kuitenkin jo kadonnut veden pyörteisiin.

– Kai niiltä voimat loppuivat. Palomiesten tullessa paikalle kaksi poikasta vielä sinnitteli, ja sitten niistäkin toinen katosi. Sorsaemo nousi itse sillan reunukselle ja näki, kun sen omat poikaset hukkuivat. Se oli niin dramaattista, että en itse pystynyt kaikkea katsomaan, Hanninen kertoo.

Tähän paikkaan Patosillan kulmalla sorsanpoikaset olivat ajautuneet. Pelastajilla ei aluksi ollut haavia mukanaan, mutta se käytiin hakemassa. Silloin oli kuitenkin jo liian myöhäistä. Neljä viidestä sorsanpoikasesta hukkui.

Hannisen mukaan pelastajilla ei aluksi ollut haavia mukanaan, joten yhtä jäljellä olevaa poikasta yritettiin nostaa ylös koskesta kahden harjanvarren avulla. Viimeinen eloonjäänyt poikanen saatiinkin ylös koskesta, ja pelastajat veivät sen ruohikkoalueelle Konsulinsaaren lähelle.

Emosorsa oli lennähtänyt Konsulinsaareen. Se ei kuitenkaan tullut sieltä poikasensa luo, vaan lensi lopulta pois, jolloin ainoa pelastunut sorsanpoikanen jäi yksin.

Hanninen kertoo, että yksin jääneen sorsanpoikasen lähistöllä parveili lokkeja. Siksi hän päätti jäädä vartioimaan, etteivät lokit nappaisi selvinnyttä poikasta sillä välin, kun pelastusoperaatiota kuvannut Aamulehden kuvaaja Eriika Ahopelto soitti yksinjääneestä poikasesta Pirkanmaan eläinsuojeluyhdityksen neuvontanumeroon.

– Palomiehetkin varoittivat, että lokit todennäköisesti syövät poikasen, jos se jää yksin. Eivät lokit yrittäneet varsinaisesti hyökätä, mutta hätistelin niitä kyllä pois useampaan otteeseen, Hanninen sanoo.

Emo palasi tunnin kuluttua

Hanninen kertoo päivystäneensä poikasen läheisyydessä noin tunnin. Pitkään koskessa pyristellyt poikanen vaikutti uupuneelta, eikä Hanninen halunnut jättää sitä lokkien armoille. Sitten hän näki kahden sorsan lennähtävän Konsulinsaareen ja sieltä nurmialueelle, jossa Hanninen ja sorsanpoikanen olivat.

– Poikanen virkistyi ja alkoi piipittää. Aivan kuin pikkuinen olisi huomannut, että tuohan on äiti ja tuota alan seurata. Sorsaemo sitten ohjasi poikasen läheiseen pusikkoon, ja isäsorsakin jäi oikein pöyhistelemään, että homma on hoidettu, Hanninen naurahtaa.

Ei ole mitään takeita siitä, etteikö sorsaemo ohjaisi viimeistä poikastaan uudelleen kosken pyörteisiin. Hanninen kuitenkin toivoo, että pikkusorsan tarina saisi onnellisen lopun.

– Se oli kyllä sen verran terhakka ja sitkeä tyyppi, että jos hengissä selviää, niin siitä tulee hyvä sorsa!

Jaana Hannisen kuvaamalla videolla näkyy, kuinka sorsaemo johdattaa ainoan selvinneen poikasensa turvaan:

Toimi näin, jos kohtaat luonnonvaraisen eläimen hädässä

1. Jos eläin ei näytä olevan loukkaantunut, mutta sen pärjääminen huolestuttaa, soita eläinsuojeluyhdistyksen neuvontanumeroon. Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen yleinen neuvontapuhelin on 045 265 2005 ja luonnonvaraisten eläinten neuvontapuhelin 040 720 5762. Esimerkiksi emostaan eksyneistä linnunpoikasista voi soittaa neuvontanumeroon. Jos eläin ei ole loukkaantunut, siihen ei pidä koskea.

2. Jos loukkaantunut eläin on paikassa, jossa se voi aiheuttaa vaaraa ihmisille, soita hätänumeroon 112. Esimerkiksi liikenteen sekaan eksyneet, suuret eläimet voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

3. Muistisääntö: eläimiä koskevissa hätätilanteissa soita hätänumeroon, kun yleinen turvallisuus vaarantuu, tai kun tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai asiantuntemusta. Mikäli eläin ei ole esimerkiksi liikenteen seassa tai muuten vaarallisessa paikassa, pelastuslaitos arvioi tilanteen kiireellisyyttä suhteessa muihin tehtäviin.

4. Loukkaantuneesta eläimestä voi soittaa virka-aikana myös kaupungin valvontaeläinlääkärille tai iltaisin ja viikonloppuisin poliisille.

Ohjeet saatiin Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Annika Salomaalta sekä Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta.

Hädänalaista eläintä on lain mukaan autettava

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Annika Salomaa sanoo, että Hanninen ja muut paikalle osuneet toimivat tilanteessa juuri oikealla tavalla. Yksinäiseen sorsanpoikaseen ei kannata koskea, ellei se ole loukkaantunut. On silti hyvä jäädä odottamaan, tuleeko emo paikalle.

–Lintuemo saattaa jättää poikasen yli tunniksikin yksin. Jos poikasella ei ole hätää, kannattaa seurata vähän matkan päässä, tuleeko emo paikalle. Sitten voi soittaa esimerkiksi juuri eläinsuojeluyhdistyksen neuvontanumeroon, Salomaa ohjeistaa.

Salomaan mukaan kaupunkiympäristö on linnuille usein hankala, sillä ne pesivät erikoisiin ja vilkkaisiin paikkoihin.

– Esimerkiksi Tampereella sorsa poikii joka vuosi hotelli Tammerin edustalla olevaan suihkulähteeseen, eivätkä pienet lentokyvyttömät poikaset pääse sieltä pois. Ne ovat alttiina variksille ja muille linnuille, jotka yrittävät niitä nokkia. Pelastuslaitos on käynyt siellä useampana vuonna laittamassa lankkuja, joita pitkin linnut pääsevät pois suihkulähteestä, Salomaa sanoo.

Isompia lintuja, kuten kulkuväylille eksyneitä lokinpoikasia, voi Salomaan mukaan varovaisesti yrittää ohjata pois vaarallisista paikoista.

– Emo kyllä löytää poikasensa, vaikka niitä ohjaisi hieman kauemmas vaaralliselta kulkureitiltä. Jos paikka on vaarallinen, silloin täytyy toimia. Lakikin sanoo, että luonnonvaraisia eläimiä täytyy pyrkiä auttamaan, jos ne ovat hädässä.

Sorsapoikue joutui pulaan aivan Tampereen keskustassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut