Tampereen Kaukajärven seurakuntatalon tilalle kerrostaloja - Tampere - Aamulehti

Tampereen Kaukajärven seurakuntatalon tilalle kerrostaloja, tätä alueelle suunnitellaan – tontilla seisova jykevä mänty saa jäädä

Seurakunta etsii uudet tilat Kaukajärven keskustasta, kun vanha seurakuntatalo puretaan uudisrakennusten tieltä pois.

Seurakuntatalon tonttia hallitseva maisemallisesti merkittävä mänty merkitään asemakaavassa säilytettäväksi. Arkistokuva.

11.2.2020 6:07

Aamulehti

Tampereen Kaukajärvellä Keskisenkadulla sijaitseva seurakuntatalo on tarkoitus purkaa ja rakentaa sen tilalle kaksi asuinkerrostaloa.

Suunnittelualue sijaitsee Itä-Tampereella noin 7 kilometriä ydinkeskustasta osoitteessa Keskisenkatu 20–22. Asemakaavamuutos koskee korttelin kahta tonttia, joista toisella on vuonna 2008 valmistunut 8-kerroksinen asuinkerrostalo ja toisella vuonna 1973 valmistunut seurakuntatalo.

Tampereen kaupunki omistaa molemmat tontit. Asemakaava laaditaan seurakuntatalon tontin haltijan Tampereen evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän aloitteesta.

Asemakaavalla mahdollistetaan kahden asuinkerrostalon rakentaminen nykyisen seurakuntarakennuksen tilalle. Tonttien käyttötarkoitus muutetaan seurakunnallista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialueesta asuinkerrostalojen korttelialueeksi.

Rakennusoikeutta osoitetaan yhteensä 10 050 kerrosneliömetriä, missä on kasvua runsas puolet eli 5 350 neliömetriä.

Uudet rakennukset vastaavat kerrosluvuiltaan ja sijoittelultaan lähiympäristön kerrostalokortteleiden rakentamistapaa. Suunnittelualueen itäpuolella sijaitsevat Puustellinkadun 1960-luvun kerrostalot säilyvät alueen hallitsevana elementtinä.

Seurakuntatalon tonttia hallitseva maisemallisesti merkittävä mänty merkitään asemakaavassa säilytettäväksi. Koulupolun varsi istutuksineen pysyy jatkossakin pääosin rakentamattomana.

Uudet tilat keskustaan

Seurakuntatalon poistuessa käytöstä seurakunta etsii uudet tilat Kaukajärven keskustasta, jolloin palvelut ovat paremmin saavutettavissa.

Kaukajärvi on Tampereen vanhin lähiö, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1960-luvulla. Seurakuntatalon purkaminen vähentää alueen alkuperäistä 1970-luvun rakennuskantaa. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että sen purkaminen on valitettavaa, mutta mahdollista.

Valmisteluvaiheessa kaavasta saaduissa mielipiteissä vastustettiin seurakuntatalon purkamista ja käyttötarkoituksen muuttamista, koska kyseessä on tärkeä ja vilkkaassa käytössä oleva julkinen tila.

Naapurustossa oltiin huolissaan seurakuntatalon tontin rajalle esitetystä pysäköintihallista, hulevesien hallinnasta ja liikenneongelmista. Viranomaisten kommenteissa tuotiin esiin pelastustiet, hulevesien hallinta, maakunnallinen arvoympäristö ja vaikutusten arvioinnin täydennystarpeet.

Yhdyskuntalautakunta käsittelee asemakaavaehdotusta tiistain kokouksessaan ja päättää sen asettamisesta nähtäville. Sen jälkeen kaava etenee vielä kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

Seurakuntatalon purkaminen vähentää alueen alkuperäistä 1970-luvun rakennuskantaa. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että sen purkaminen on valitettavaa, mutta mahdollista. Arkistokuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos