Näsijärvessä makaavan muinaisjäännöksen tutkimukset alkavat kesällä – suojeltavan kohteen viereen suunnitellaan tekosaarta ratikalle - Tampere - Aamulehti

Näsijärvessä makaavan muinaisjäännöksen tutkimukset alkavat kesällä – suojeltavan kohteen viereen suunnitellaan tekosaarta ratikalle

Tampereen kaupunki on jättänyt Hiedanrannan vesistötäyttöä koskevan lupahakemuksen

Hylkyä on tutkittu vuonna 2015 ja uudestaan tarkemmin tänä syksynä tehdyissä sukelluksissa. Kuvassa näkyy kyljen rakennetta veden alla.

19.4.2019 9:25

Tampereen kaupunki on jättänyt vesilain mukaisen lupahakemuksen koskien Hiedanrannan vesistötäyttöä sekä valmistelulupaa.

Kaupunki hakee lupaa Vaitinaron vesialueelle sijoittuvan vesitäytön rakentamiseksi. Lisäksi haetaan valmistelupaa töiden aloittamiseksi ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.

Aivan täyttöalueen rajalla noin 70 metrin päässä Pölkkylänniemen rannasta Näsijärven pohjassa makaa hylky. Se on viime vuonna laaditun meriarkeologisen selvityksen mukaan Näsijärwi-hinaaja.

Tutkimuksen perusteella hylky on muinaisjäännöksenä suojeltava kohde. Hylystä tehdään vielä jatkotutkimusta.

Lue myös:

Näsijärven pohjassa makaa harvinainen hylky, ja nyt selvitetään, miten arvokas se on – Vanha höyrylaiva upposi Hiedanrannan alueella, joka aiotaan täyttää ratikkaa varten

Hiedanrannan hankekehitysjohtajan Reijo Väliharjun mukaan ajatuksena on, että tutkimus tehtäisiin tulevana kesänä.

– Hylky pitää tutkia, kuvata ja dokumentoida, Väliharju sanoo.

Kuvien perusteella hylystä tehdään tarkka digitaalinen 3D-malli.

Sedimentin peitossa

Meriarkeologista selvitystä tekemässä ollut meriarkeologi Eveliina Salo sanoo, että hylky on pahasti peittynyt sedimenttiin. Noin 25 metriä pitkästä hylystä on jäljellä pohja ja kylkien alaosaa. Toinen kylki on sedimentin sisällä, ja se voi Salon mukaan olla kohtuullisessa kunnossa.

Sedimentti on täynnä puulastua ja kaarnaa, joka on suurelta osin peräisin alueella uitetuista tukeista. Puulastukerroksen paksuus on tutkituilla alueilla 30–60 senttimetriä. Sen alla on hiekkaa ja savimaata.

– Hylky täytyy kuvausta varten saada esiin. Se vaatii kaivamista ja pumppauskaluston käyttöä, sanoo Salo.

Rosenlew-yhtiön hinaaja oli käytössä vuosina 1874–1883. Kun hinaajan tilalle ostettiin uusi, otettiin vanhasta höyrykone ja kattila ja muuta käyttökelpoista tavaraa. Vanha hinaaja upotettiin Pölkkyniemen rantaan.

Hylky sijaitsee Pölkkylänniemen kohdalla Pispalan uittotunnelin edustalla.

13 hehtaarin saari

Tampereen kaupungin tavoitteena on rakentaa Vaitinaroon noin 13 hehtaarin suuruinen tekosaari raitiotietä varten. Saari on noin 800 metriä pitkä ja leveimmillään noin 200 metriä leveä.

Vesistötäytön itä- ja länsipäähän rakennetaan teräspaaluille perustettavat vesistösillat. Siltojen vapaa aukko on vähintään 36 metriä.

Saari tehdään Tampereen keskuspuhdistamon rakentamisessa syntyvästä louheesta. Tekosaari syntyy noin 1,5 miljoonasta kuutiosta louhetta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Tampereen kaupungille luvan vesistötäytölle, joka kohdistuu osittain samaan vesialueeseen kuin nyt haettava hanke. Päätöksestä on valitettu ja asian käsittely Vaasan hallinto-oikeudessa on kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut