Nivellinja-auto tekee paluun Tampereelle vakituiseen arkiliikenteeseen - Tampere - Aamulehti

Arlandan lentokentältä Tampereelle tuotu nivelbussi aloittaa pian liikennöinnin linjalla 1 – haitaribussit voivat olla jälleen tuttu näky: ”Hankinta on alkamassa”

Nivelbussit poistuivat Nysse-alueen liikenteestä vuonna 2014. Pian tilanne muuttuu, kun Ruotsista Tampereelle tuotu nivellinja-auto aloittaa vakituisesti linjalla 1. TKL:n kalustopäällikkö pitää todennäköisenä, että jatkossa haitaribusseja liikennöi Tampereella useampikin.

Tällaisilta Ruotsista Tampereelle hankitut kaksi nivelbussia näyttivät pari vuotta sitten, kun ne oli hankittu Arlandan lentokentältä. Sittemmin ne ovat saaneet kylkiinsä TKL:n tutun sinisen värin.

13.11.2019 6:00 | Päivitetty 14.11.2019 20:48

Aamulehti

Nivelbussi tekee paluun vakituiseen arkiliikenteeseen Tampereella, kun toinen jo pari vuotta sitten Ruotsista Arlandan lentokentältä hankituista nivellinja-autoista alkaa liikennöidä ruuhkaisella linjalla 1.

Tarkka liikennöinnin aloittamisajankohta ei vielä marraskuun alussa ole ollut Tampereen kaupunkiliikenne liikelaitos TKL:n kalustopäällikkö Kalle Keinosen mukaan selvillä.

Paljon riippuu siitä, milloin toinen Ruotsista tuoduista ja Nokialla koulukyytejä ajaneista nivelbusseista saadaan takaisin korjaamolta. Aiemmin syksyllä linja-auton takaosa ja -lasi vaurioituivat.

– Jatkossa linjalla 1 liikennöivä nivelbussi on nyt korvannut Nokialla normaalisti liikennöivää autoa. Heti kun kolhittuun autoon saadaan oikeat varaosat, linjan 1 nivelauto vapautuu uuteen käyttöönsä.

Linja 1 liikennöi vilkkaalla reitillä Kangasalan Vatialasta Tampereen yliopistollisen sairaalan kautta Koskipuistoon ja Härmälän läpi Pirkkalaan.

Jo aiemmin syksyllä linjan ruuhkia on pyritty purkamaan lisäämällä sille useita vuoroja aamu- ja iltapäiväruuhkiin. Jatkossa nivelbussin toivotaan tuovan ruuhkiin lisähelpotusta.

Vara-autona ympäri Nysse-aluetta

Kahden Arlandan lentokentältä tuodun nivelbussin lisäksi Nysse-alueella ei Keinosen mukaan ole tällä hetkellä käytössä muita nivellinja-autoja.

Haitaribusseiksi usein kutsutut nivellinja-autot poistuivat liikenteestä Tampereella vuonna 2014. Viimeisen kahden vuoden aikana nivelbussista on kuitenkin saattanut nähdä liikenteessä vilauksen.

Ennen kuin linjalle 1 vakituiseen liikennekäyttöön siirtyvä nivelbussi otettiin lainaan Nokialle, se on toiminut vara-autona ympäri Nysse-aluetta.

– Ihan säännöllisen epäsäännöllisesti sen on saattanut Tampereella nähdä. Nytkin se on jo parina viikonloppuna linjalla 1 ajanut, kun koulukyydit eivät sitä ole työllistäneet, Keinonen kertoo.

– Mutta omaa vakituista työtä sillä ei ole ennen ollut.

Uusien nivelbussien kilpailutus valmisteilla

Tulevaisuudessa nivelbussit voivat olla Tampereella jälleen tuttu näky.

– Nivelautojen hankinta on alkamassa ja uusien autojen kilpailutusta valmistellaan. Lisäksi mietimme kovasti, pitäisikö käytettyjä nivelbusseja hankkia lisää, sanoo TKL:n kalustopäällikkö Kalle Keinonen.

Nivelbussien tuomista takaisin Tampereelle on pohdittu myös syyskuussa Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa. Silloin käsitellyn esityksen mukaan koko linja 1 voitaisiin tulevaisuudessa liikennöidä nivelbusseilla.

Uusiin nivelbusseihin verrattuna käytettyjen ajoneuvojen hankintaa puoltaisi Keinosen mukaan aikataulu. Käytettyjä ajoneuvoja olisi saatavilla käyttöön uusia nopeammin.

Suomen olosuhteisiin ja vaatimuksiin sopivien, käytettyjen haitaribussien löytäminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista.

– Esimerkiksi Keski-Euroopassa linja-autoissa ei välttämättä ole ikkunoissa tuplalaseja. Jos niitä ei ole, Keski-Euroopassa pärjää kyllä, mutta täällä tulee autossa kylmä.

Juttua korjattu 14.11.2019 kello 20.48: Korjattu kuvatekstiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos