Tammelantorin perinteinen juhannus kiinnosti ihmisiä tänäkin vuonna - Tampere - Aamulehti

Vierailu Tammelantorilla kuuluu paikallisten juhannusperinteisiin, ulkomaalaiset ihmettelevät yötöntä yötä – ”On ihmeellistä, että aurinko paistaa vielä yöllä”

Tammelantori on juhannusaattona täynnä ihmisiä heti aamusta. Lähes jokainen vastaantulija kertoo, että vierailu torilla on muodostunut jo jokavuotiseksi perinteeksi.

Riitta ja Reijo Lehtisalo ostivat Tammelantorilta vihtoja, koivunoksia ja mansikoita.

21.6.2019 14:18

Aamulehti

Aurinko paistaa ohuen pilviverhon takaa, ja lämpömittari näyttää vielä hellelukemia. Ihmiset kiertelevät kojujen välissä etsimässä herkkuja juhannuspöytään. Toiset valitsevat vihtoja ja juhannuskukkia.

Riitta ja Reijo Lehtisalo ostivat sekä vihtoja että koivunoksia koristeeksi pihalla olevaan huvimajaan, jossa on myöhemmin tänään tarkoitus juhlia juhannusta sukulaisten kanssa.

He aikovat viettää kaupunkijuhannusta ja Tammelantori on olennainen osa sitä.

– Nuorempana tuli lähdettyä pois kaupungista aikaisin torstaina ja takaisin tultiin vasta myöhään sunnuntaina. Iäkkäämpänä sitä ei enää viitsi, sanoo Riitta.

50 vuotta sitten juhannuksena pariskunta juhli kihlajaisiaan Kyröskoskella telttailualueella. Reijo harmittelee, että nykyisin teltat tuppaavat olemaan kovin pieniä.

– Me tarvitsisimme varmaan vähintäänkin puolijoukkueteltan, jos johonkin lähtisimme, lisää Riitta.

Kari Jauhiainen ja Leena Meri ostavat juhannusruokia Juha Anttilalta.

Leena Meri ja Kari Jauhiainen kertovat, että Tammelantorin juhannus kuuluu myös heidän keskikesän juhlaansa.

– Eilen kalastimme reilun kilon kokoisen kuhan, jonka aiomme paistaa ja syödä tänään, sanoo Jauhiainen.

Heillä on suunnitelmissa lähteä illalla Viikinsaareen veneellä, jos sää sallii. Viikinsaaressa houkuttelee iloinen tunnelma ja lavatanssit, sanoo Meri.

Marja-Terttu Lehtonen myy juhannuskukkia, jotka hän on kasvattanut omassa pihassaan.

Essi ja Jaakko Leskinen sekä poika Lenni Leskinen tulivat Tammelantorille ostoksille Kangasalta.

Essi ja Jaakko Leskinen sekä poika Lenni Leskinen asuivat ennen Tammelantorin vieressä, jolloin torilla tuli käytyä paljon. Nykyisin he asuvat Kangasalla, mutta saapuvat Tammelantorille nauttimaan juhannustunnelmasta ja syömään jäätelöt.

– Tämä toimii aina, Essi Leskinen kommentoi juhannustoria.

Tammelantorilla käy kova kuhina juhannusaattona.

Indri Yani on ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tullintorilla pyörii indonesialainen Indri Yani. Hän on ensimmäistä kertaa Suomessa ja saapunut tänne vasta muutama päivä sitten. Työmatkalla oleva nainen ihmettelee, ovatko kaikki kaupat tänään todella kiinni.

– Google Maps väittää, että useimmat paikat aukeavat kello 11.

Hän yritti jo käydä Muumi-museossa tänään, mutta se oli kiinni, joten vierailu lykkääntyy myöhemmäksi. Tähän mennessä hän on pitänyt Suomesta.

– On ihmeellistä, että aurinko paistaa vielä yöllä, hän kuvailee kokemustaan Suomesta.

Muualla kaupungissa liikkuu ihmisiä suurten kassien ja matkalaukkujen kanssa. Juhannusaattona mökeille suuntaavat ne, jotka eivät vielä torstai-iltana ehtineet.

Hannu Ojala tuli junalla pääkaupunkiseudulta Tampereelle tapaamaan äitiään tänään. Juhannuspäivänä hän suuntaa Ylöjärvelle mökille. Ojala on Tampereelta kotoisin, ja hän on viettänyt juhannuksia täällä silloin tällöin.

Hannu Ojala saapui aamujunalla Tampereelle

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut