Hallinto-oikeus hylkäsi tamperelaisten demaripoliitikkojen kaksoisrooleihin liittyvän valituksen - Tampere - Aamulehti

Hallinto-oikeus hylkäsi tamperelaisten demaripoliitikkojen kaksoisrooleihin liittyvän valituksen – moni asia ehti muuttua

Hallinto-oikeus katsoo, että Atanas Aleksovski ja Anneli Kivistö olivat vuonna 2017 vaalikelpoisia, kun kaupunginvaltuusto valitsi heidät kaupunginhallitukseen.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, joka koski Anneli Kivistöä (vasemmalla) ja Atanas Aleksovskia (oikealla). ­

4.6.2019 19:17

Aamulehti

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koski tamperelaispoliitikkojen Atanas Aleksovskin (sd.) ja Anneli Kivistön (sd.) valintaa Tampereen kaupunginhallitukseen vuonna 2017. Valitus liittyi niin sanottuihin kaksoisrooleihin, joita on pidetty ongelmallisina, koska kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston tehtäviin kuuluvat tytäryhteisöjen valvonta ja ohjaus.

Vuonna 2017 kaupunginhallitukseen ja sen konsernijaostoon valittu Aleksovski työskentelee Tampereen tytäryhteisön Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajana. Lisäksi hän toimi viime vuoden lopulle asti tytäryhtiö Finnparkin hallituksen puheenjohtajana.

Kaupunginvaltuutettu Kivistö on kaupungin tytäryhteisöjen Vilusen Rinne oy:n sekä Tampereen Vuokratalosäätiön hallitusten puheenjohtaja.

Valituksen hallinto-oikeuteen tekivät vuonna 2017 silloinen demarivaltuutettu Tarja Jokinen, eläkeläinen Maire Martikainen (vihr.) ja vasemmistoliitossa vaikuttanut Eriikka Magnusson-Vainio. He vaativat, että kaupunginvaltuuston 12. kesäkuuta 2017 tekemä päätös kaupunginhallituksen jäsenvalinnoista kumotaan, koska Aleksovski ja Kivistö ovat olleet Tampereen tytäryhteisöihin liittyvien tehtäviensä takia vaalikelvottomia kaupunginhallitukseen ja sen konsernijaostoon.

Oikeus: Molemmat vaalikelpoisia

Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoo, että valituksenalainen päätös ei ole syntynyt esteellisyyden tai muiden esitettyjen perusteiden vuoksi virheellisessä järjestyksessä tai ole muutoinkaan lainvastainen. Esteellisyyden osalta hallinto-oikeus perustelee, että vakiintuneen tulkinnan mukaan kaupunginhallituksen jäsenten vaali ei kosketa valtuutettua kuntalaissa tarkoitetulla tavalla henkilökohtaisesti siten, että hän olisi esteellinen käsittelemään asiaa.

Vaalikelpoisuudesta oikeudellisessa arvioinnissa todetaan muun muassa, että kuntalain mukaan kaupunginhallitukseen ei ole vaalikelpoinen silloin, jos toimii kunnan määräysvallassa olevan säätiön palveluksessa ja säätiö toimii kaupunginhallituksen tehtäväalueella. Aleksovski toimii Kotilinnasäätiössä, jonka tehtävät liittyvät asuntojen vuokraamiseen ja sosiaalipalveluiden järjestämiseen. Ne eivät kuulu kaupunginhallituksen vaan lautakuntien tehtäväalueeseen.

Lisäksi kunnan määräysvallassa olevan yhtiön tai säätiön hallitustehtävä ei kuntalain mukaan tee henkilöstä vaalikelvotonta kaupunginhallitukseen, joten hallinto-oikeuden mukaan Aleksovski ja Kivistö ovat olleet vaalikelpoisia.

Valituksenalainen valtuuston päätös koski vain kaupunginhallitukseen tehtyjä valintoja, sillä valinnat konsernijaostoon tekee kaupunginhallitus.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tilanne: Moni asia muuttunut

Tilanne ehti muuttua monelta osin asian hallinto-oikeuskäsittelyn aikana. Viime vuoden keväällä Tampereen demarit linjasivat, että sdp ei jatkossa valitse kaupunginhallitukseen tai konsernijaostoon sellaisia henkilöitä, jotka toimivat kaupungin yhtiöiden tai yhteisöjen johdossa.

Anneli Kivistö ei ole enää 1. kesäkuuta 2019 aloittaneen kaupunginhallituksen jäsen.

Viime vuoden lopulla Atanas Aleksovski vetäytyi luottamustehtävistään Finnparkin hallituksessa, valtuustoryhmän johdossa, kaupunginhallituksessa ja sen konsernijaostossa Kotilinnasäätiön tontinsiirtokiistaan liittyvän oikeusprosessin seurauksena.

Tammikuussa Aleksovski tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä tontinsiirtokiistassa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hovioikeuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?