Tamperelaismies huomasi erikoisen näyn kotipihallaan: rusakoiden ”nyrkkeilyottelu” tallentui kameraan – ”Moni eläin on mennyt lämpimästä säästä sekaisin” - Tampere - Aamulehti

Tamperelaismies huomasi erikoisen näyn kotipihallaan: rusakoiden ”nyrkkeilyottelu” tallentui kameraan – ”Moni eläin on mennyt lämpimästä säästä sekaisin”

Tampereen Härmälässä asuva Jussi Peltonen tallensi kahden rusakon välisen ”nyrkkeilyottelun” tiistai-iltana.

Kiivaasti toisiaan etukäpälillä huitoneet rusakot kiinnittivät Jussi Peltosen huomion Tampereen Härmälässä hieman iltakahdeksan jälkeen tiistai-iltana.

5.2.2020 9:42 | Päivitetty 5.2.2020 9:49

Aamulehti

Tampereen Härmälässä, Vihurintiellä asuva Jussi Peltonen istui tiistai-iltana sohvalla ja katsoi televisiota, kun hän havahtui ikkunan sälekaihtimien takana liikkuvaan varjoon.

– Mietin, että mikä se mahtaa olla. Mielessä kävi, onko jollakin mahdollisesti päässyt koira irti ja menin katsomaan ikkunasta ja havaitsin nämä kaverit.

Peltonen kertoo, että hän nappasi kännykän nopeasti ja kuvasi videon erikoisesti liikkuvista rusakoista.

Jussi Peltonen kuvasi ”nyrkkeilevät” rusakot Tampereen Härmälässä tiistaina:

Peltonen kertoo, että tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän havaitsi rusakoiden liikkuvan tällä tavalla.

– Tällä alueella näkyy rusakoita lähes päivittäin, mutta tällaista liikkumista en ole havainnut aikaisemmin. Luulen, että siinä on voinut olla kevättä rinnassa ja liikkuminen on liittynyt esimerkiksi johonkin reviirihommaan.

Peltonen kertoo, että ”nyrkkeily” kesti joitakin kymmeniä sekunteja, jonka jälkeen rusakot poistuivat paikalta järven suuntaan.

Kyseessä reviiritaistelu

Korkeasaaren eläintarhan kuraattori Hanna-Maija Lahtinen kertoo, että kyseessä on kahden urosrusakon välinen reviiritaistelu.

Lahtinen kertoo, että vastaavaa reviirikäyttäytymistä havaitaan rusakoilla, mutta myös muilla luonnoneläimillä yleensä vasta myöhemmin, maalis-, huhti-, tai toukokuussa.

– Moni eläin on mennyt lämpimästä säästä sekaisin. Yleensä tähän aikaan vuodesta on vielä kunnon hanget ja pakkasta. Jos sää jatkuu lämpimänä on todennäköistä, että ensimmäiset poikaset syntyvät myös tavanomaista varhaisemmassa vaiheessa.

Lahtinen kertoo, että reviiritaistelun aikana rusakot ottavat mittaa toisistaan ja taistelut voivat olla hyvinkin rajuja.

– Reviiritaistelu päättyy siihen, että toinen pakenee paikalta, ja paikalle jäänyt voittaa taistelun.

Lahtinen kertoo, että rusakoiden reviirien koko vaihtelee. Esimerkiksi taajama-alueilla reviirin koko on pienempi kuin metsä-alueilla, koska ravintoa on enemmän saatavilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos