Loukkaantuneita sähköpotkulautailijoita tulee Tampereella ensiapuun muutamia viikoittain - Tampere - Aamulehti

Loukkaantuneita sähköpotkulautailijoita tulee Tampereella ensiapuun muutamia viikoittain – ”On lyöty kaatuessa päätä tai tullut ruhjevammaa”

Nuoret käyttävät sähköpotkulautoja eniten, joten heille sattuu myös eniten onnettomuuksia.

Sähköpotkulautojen yleistyminen näkyy myös Taysin ensiavussa Acutassa.

5.8.2019 9:58

Aamulehti

Tampereella tänä kesänä katukuvaan ilmestyneet sähköpotkulaudat näkyvät myös Taysin ensiavussa.

Acutan ylilääkäri Sami Mustajoki kertoo, että loukkaantuneita sähköpotkulautailijoita tulee päivystykseen muutamia viikoittain.

– Kyse on pienistä vammoista. On lyöty kaatuessa päätä tai tullut ruhjevammaa.

Tampereella ei tiettävästi ole sattunut yhtäkään leikkaushoitoa tai muuta sairaalahoitoa vaatinutta sähköpotkulautavammaa toisin kuin esimerkiksi Helsingissä.

Vakavimmat tapaukset päävammoja

Tampereella vakavimmat tapaukset ovat olleet päävammoja.

– Ensiapuun on tullut nuori ihminen, joka ei oikein ole edes tiennyt, mitä on tapahtunut. Ilmeisesti hän on lyönyt päänsä, mistä on seurannut aivotärähdys ja lyhytkestoinen tajuttomuus.

Joissain tapauksissa alkoholilla on ollut osuutta onnettomuuteen, mutta ei suinkaan kaikissa. Myös sää vaikuttaa, sillä kauniilla ilmalla potkulautoja käytetään paljon, kun taas sateella käyttö on vähäistä. Nuoret käyttävät sähköpotkulautoja eniten, joten heille sattuu myös eniten onnettomuuksia.

Ei omaa diagnoosinumeroa

Acutassa ei ole seurattu, minkä verran sähköpotkulautavammoja on sattunut verrattuna esimerkiksi pyöräilyyn.

Sähköpotkulautavammoille ei ole omaa diagnoosinumeroa, vaan ne luokitellaan kevyen liikenteen tapaturmiksi kuten pyöräilyvammatkin.

– Pitää muistaa, että pyöräilijöitä on paljon enemmän. Pitäisi katsoa, minkä verran onnettomuuksia sattuu käyttötunteja kohden, jotta voitaisiin sanoa, kumpi on riskialttiimpi laji.

Liikennekulttuuri kehittymätöntä

Mustajoki toteaa, että pyöräily on arki- ja hyötyliikuntaa, kun taas sähköpotkulautailu on enemmänkin hupiajelua.

– Sähköpotkulautailun liikennekulttuuri ei vielä ole kehittynyt, mennään kaksi yhdellä laudalla ja ajetaan jalankulkijoiden seassa. Käyttö on ainakin toistaiseksi melko huoletonta, mikä voi altistaa onnettomuuksille.

Sähköpotkulauta myös kulkee ilman lihasvoimaa, jolloin vauhti saattaa huomaamatta kasvaa kohtuuttomaksi tilanteeseen nähden.

Mustajoen tiedossa ei ole tapauksia, joissa esimerkiksi jalankulkija olisi loukkaantunut törmäyksessä sähköpotkulaudan kanssa.

– Näitä tilanteita on voinut sattua, mutta vammat ovat todennäköisesti sellaisia, että ne eivät vaadi ensiapua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: