Tampereen yliopisto määräsi maskipakon tentteihin - Tampere - Aamulehti

Tampereen yliopisto määräsi maskipakon sähköisiin tentteihin osallistuville opiskelijoille – ”Jos haluaa tentin tehdä, niin oletus on, että noudattaa luotuja sääntöjä”

Turvaohjeistuksia ei pystytä noudattamaan tekemättä liian isoja leikkauksia tenttitilojen paikkamääriin, kerrotaan Tampereen yliopistosta. Maskipakkoa ei ole kirjattu monen muun korkeakoulun ohjeistuksiin, eikä hallitus suosita tällä hetkellä maskin käyttöä.

Kevään toisen yhteishaun hakijamäärä kasvoi Tampereen yliopistossa 12 prosenttia viimevuotisesta.­

30.6.2020 20:08

Tampereen yliopisto on määrännyt maskipakon opiskelijoilleen, jotka tulevat tekemään sähköistä tenttiä yliopistolle.

Yliopisto kertoo sisäisellä tiedotuskanavallaan, että ohjeistus voi muuttua yliopiston ja valtioneuvoston uusien linjausten perusteella. Hallitus ei kuitenkaan ole antanut suositusta kasvomaskin käytöstä.

Hallituksen kanta perustuu sosiaali- ja terveysministeriön viime kuussa valmistuneeseen selvitykseen. Sen mukaan kasvomaskien käytöstä ei ole juuri hyötyä koronaviruksen leviämisen ehkäisemisessä.

Tampereen yliopiston Koulutus ja oppiminen -palvelukeskuksen johtajan Jukka Mäkisen mukaan kasvomaskeilla pyritään korvaamaan turvavälit.

– Sähköisissä tenttitiloissa turvaohjeistuksia, kuten turvavälejä, voidaan noudattaa [maskeja käyttämällä] leikkaamatta tenttitilojen paikkamääriä, Mäkinen perustelee.

Maskipakko sähköisiä tenttejä tehdessä alkaa Tampereen yliopistossa alkaa 3. elokuuta. Pakko ei koske esimerkiksi Tampereen yliopiston Seinäjoen toimipistettä, koska sen sähköisessä tenttitilassa ”huomioidaan turvavälit”.

– Kasvomaskeilla saavutetaan sama turvallisuustaso yksilölle, mutta samalla tenttitilan kapasiteetti saadaan käyttöön, Mäkinen sanoo.

Osassa korkeakouluja turvavälejä luodaan poistamalla osa koneista käytöstä. Mäkisen mukaan Tampereen yliopistossa yksittäisiä tietokoneita ei poisteta käytöstä, sillä se olisi teknisesti liian vaikeaa.

Maskin käyttäminen väärin voi lisätä tartunnan riskiä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kirurgiset suu-nenäsuojukset estävät hyvin viruksen leviämistä, ja kankainenkin kasvomaski voi näin tehdä.

– Ei ole näyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja, THL arvioi.

Sen mukaan kasvomaskin käyttäminen väärin voi kuitenkin jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä.

Mäkinen arvioi, että isossa kuvassa näin todennäköisesti voikin olla.

– Pienemmissä tiloissa, joissa ollaan melko lähekkäin, ihminen pystyy kuitenkin maskilla estämään sen, ettei tartuta muita.

Mäkisen mukaan esimerkiksi suojapleksi, joita on kevään aikana näkynyt muun muassa kauppojen kassoilla, olisi hyödytön tiloissa, joissa vietetään pitkiä aikoja. Sähköinen tentti voi kestää jopa kaksi tuntia.

Useat yliopistot suosivat koronaviruksen takia tenttien tekemisessä sähköisiä tenttejä.

Muut yliopistot eivät ole ilmoittaneet maskipakosta

Helsingin yliopistossa ei tämänhetkisen ohjeistuksen mukaan ole maskipakkoa. Opettajat ja opiskelijat voivat käyttää suojaimia halutessaan. Yliopiston yksiköt voivat myös oman harkintansa mukaan hankkia kasvomaskeja esimerkiksi kontaktiopetusta varten.

Helsingin yliopiston sivujen mukaan tenttitilaan saa tuoda mukanaan esimerkiksi oman desinfiointiliinan, jolla puhdistaa työpiste.

Tampereella tenttijöiden käytettävänä on käsidesiä ja liinoja. Yliopisto tarjoaa myös maskin. Mäkinen ei osaa sanoa tarkemmin, millaisia maskeja tenttijöiden käyttöön on tilattu.

Oulun yliopiston koulutuspalveluiden johtaja Vesa-Matti Sarenius kertoo, että ”maskin kanssa kokeeseen meneminen on ok”, mutta sitä ei Oulun yliopistossa varsinaisesti suositella. Turvavälien pitämiseksi vain joka toinen tai kolmas tietokone on käytössä.

– Tilojen siivousta on tehostettu. Tenttiin ei saa ottaa mukaan nenäliinaa tai siivousliinaa näppäimistölle, sillä sähköisesti valvoessa niitä ei erota lunttilapuista, sanoo Sarenius.

Siitä, mitä tehostettu siivoaminen käytännössä tarkoittaa, Sarenius ei osannut tarkemmin kertoa.

Jyväskylän yliopisto tiedotti 17. kesäkuuta, että oireettomien ei tarvitse käyttää maskia. Yliopiston tämänhetkinen suositus on, että kasvomaskia kuitenkin käytetään, jos turvavälin pitäminen ei ole pidempään työskenneltäessä mahdollista.

Muun muassa Laurean tai Haaga-Helian ammattikorkeakoulujen sivuilta ei löydy viittauksia siihen, että maskin käyttäminen olisi pakollista.

Entä jos opiskelija ei noudata maskipakkoa?

– Jos opiskelija haluaa tentin tehdä, niin oletus on, että hän noudattaa luotuja pelisääntöjä, Jukka Mäkinen Tampereen yliopistosta toteaa.

Vaikka hallitus ei maskipakkoa suosittele, jotkut muutkin toimijat terveydenhuollon ulkopuolella vaativat maskin käyttöä. Esimerkiksi lentoyhtiö Finnairilla matkustavien pitää yhtiön mukaan käyttää koneessa kasvomaskia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?