Tampereen ratikkatyömaa on jopa aikataulua edellä – ensimmäinen vaunu saapuu pian, näin työt etenevät - Tampere - Aamulehti

Tampereen ratikkatyömaa on jopa aikataulua edellä – ensimmäinen vaunu saapuu pian, näin työt etenevät

Hervannassa sijaitsevan ratikkavarikon talonrakennustyöt sekä piha-alueen työt valmistuvat tänä vuonna

14.11.2019 10:54 | Päivitetty 14.11.2019 19:38

Aamulehti

Suurin osa Tampereen ratikan raidetöistä ja hankkeen muista katu- ja maanrakennustöistä valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.

Rataa on rakennettu jopa suunniteltua nopeammin, ja raidetyöt ovat edellä aikataulua. Koko hankkeesta on nyt valmiina kolme neljäsosaa.

Raidetöistä on valmiina jo noin 95 prosenttia. Kaikkiaan osalle 1 rakennetaan rataa 15 kilometriä. Osa yksi tarkoittaa raiteita keskustasta Hervantaan ja Taysiin.

Kaksoisraidetta on rakennettu nyt yli 14 kilometriä, ja raitiovaunuvarikolle on lisäksi valmistunut neljä kilometriä raidetta.

Myös varikon talonrakennustyöt sekä piha-alueen työt valmistuvat tänä vuonna.

Hämeenkadun kadunrakennustyöt etenevät suunnitellun mukaisesti. Tänä vuonna on valmistunut kaksi korttelia kadun kummassakin päässä. Ensi vuonna rakennetaan raitiotie Hämeensillalle.

Ensimmäinen prototyyppi ensi vuonna

Ensi vuonna tehdään sähköradan ja muiden teknisten järjestelmien asennuksia sekä viimeistelytöitä koko raitiotien osalla 1. Samoin jatketaan pysäkkien varustelua, eli niille asennetaan muun muassa kalusteet, katokset ja tietoliikenne.

Skoda Transtechin tehtaalla Kainuussa kokoonpanossa oleva ensimmäinen prototyyppi raitiovaunusta saapuu Tampereelle alkuvuodesta 2020.

Toisen vaunun eli ensimmäinen sarjatuotantovaunun on määrä saapua Tampereelle loppuvuodesta 2020.

Tällöin voidaan raitiotiejärjestelmällä aloittaa tekninen koeliikenne. Tämän jälkeen on tarkoitus, että vaunuja saapuu Tampereelle tasaisin välein siten, että kaupallinen koeliikenne voidaan aloittaa huhtikuussa 2021 ja varsinainen liikenne 9.8.2021.

Valmiina 73 prosenttia

Hankkeesta on nyt valmiina 73 prosenttia. Projektiaikaa on kulunut 64 prosenttia.

Tampereen kaupunginvaltuuston lokakuussa 2016 hyväksymä raitiotien osan 1 toteutusvaiheen tavoitekustannus oli 219 miljoonaa euroa.

Toteutusvaiheen aikana raitiotien työsisältöön on hyväksytty lisäyksiä 6,8 miljoonaa euroa ja tilaajalle kuuluvaa kustannustason nousua 6,7 miljoonaa euroa.

Raitiotieallianssilta on lisäksi erikseen tilattu katurakentamista muun muassa Hämeenkadulla ja Sammonkadun eteläreunalla sekä raitiotien rakentamisen yhteydessä tehtäviä vesihuoltotöitä yhteensä 37,8 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupunginvaltuusto on aikanaan ratikkapäätöksen yhteydessä jo varannut näihin rakennustöihin 56 miljoonaa euroa.

– Töitä on tilattu raitiotieallianssilta, koska ne on taloudellisesti ja haittojen minimoinnin kannalta järkevä toteuttaa ratikan rakentamisen yhteydessä, kommentoi kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen.

Näiden jälkeen uusi tavoitekustannus on nyt noin 270,3 miljoonaa euroa.

Päivitys 14.11.2019 kello 12.33: lisätty Mikko Nurmisen kommentti ja muutettu otsikkoa. Alkuperäisestä otsikossa luki, että ratikan hintalappuun tulisi lisää miljoonia euroja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: