Asukkaat palasivat Tampereen Hipposkylän palosta selvinneisiin asuntoihin – Rakennuksen tulevaisuus riippuu siitä, mitä käy jo vuosia puhuttaneelle kaavalle - Tampere - Aamulehti

Asukkaat palasivat Tampereen Hipposkylän palosta selvinneisiin asuntoihin – Rakennuksen tulevaisuus riippuu siitä, mitä käy jo vuosia puhuttaneelle kaavalle

Hipposkylässä keskiviikkona palaneen talon osalta on paljon avoimia kysymyksiä. Yksi niistä on se, onko rakennus tarkoitus säilyttää tulevaisuudessa.

Osoitteessa Hippoksenkatu 14 paloi keskiviikkona pahoin kaksikerroksinen puukerrostalo. Neljä D-rapun asuntoa tuhoutui asuinkelvottomiksi, kun rakennuksen pääty kärsi palossa ja sammutustöissä merkittäviä vahinkoja.

16.5.2019 15:56

Aamulehti

Tampereen Hipposkylässä palaneen asuinrakennuksen tulevaisuus on kysymysmerkki, sillä Hipposkylän melko huonokuntoisten 14 puukerrostalon purkamista on suunniteltu joko kokonaan tai osittain.

Marraskuussa nähtäville asetettu viimeisin asemakaavaehdotus säästäisi vanhoista rakennuksista puolet eli seitsemän. Tilalle on suunniteltu 12:ta uutta 4–6-kerroksista asuinkerrostaloa.

Kaava on tässä vaiheessa vasta asetettu nähtäväksi, eikä sitä ole hyväksytty.

Keskiviikkona pahoin palanut talo on yksi niistä, joka on merkitty säilytettäväksi viimeisimmässä asemakaavaehdotuksessa.

Selvyyttä rakennusten tulevaisuudesta odotettu vuosia

Asuntoja hallinnoi Tampereen vuokra-asunnot oy (TVA). TVA:n kiinteistöpäällikkö Mikko Töyrylä sanoo, että palaneen talon suhteen on paljon avoimia kysymyksiä.

– Tällä hetkellä talo ei ole säilytettävä, mutta jos ehdotettu kaava jonakin päivänä astuu voimaan, talo kuuluu säilytettäviin rakennuksiin, Töyrylä sanoo.

TVA on odottanut selvyyttä Hipposkylän rakennusten tulevaisuudesta jo vuosia. Yhtiön toive on, että kaavan käsittely etenisi suuntaan tai toiseen tämän vuoden puolella.

Kaavan madollisia vaikutuksia selvitetään yhä.

– Toivomme, että kesän aikana tulisi jo joitakin viitteitä. On kaikkien etu, että asia lähtisi jo eteenpäin, Töyrylä sanoo.

Töyrylä sanoo, että vahinkojen laajuus ei ole vielä täysin selvillä. TVA on käynyt palopaikalla vakuutusyhtiön kanssa torstaina, mutta kattavaa vahinkokartoitusta ei ole tehty.

– Vahingot ja korjaustarpeet ovat vielä avoimia kysymyksiä, sanoo Töyrylä.

Pirkanmaan maakuntamuseo on vastustanut puukerrostalojen purkamista. Seitsemän vanhan rakennuksen tilalle on suunniteltu 12:ta asuinkerrostaloa, jotka ovat 4–6-kerroksisia.

Asukkaat pääsivät muuttamaan takaisin

A-, B- ja C-rappujen asukkaat pääsivät asuntoihinsa jo keskiviikkona. Kiinteistönhoitaja Mika Ukkonen sanoo, että asunnot säilyivät asumiskuntoisina, ja sähköt ja vedet saatiin toimimaan jo keskiviikkona.

Sammutustöissä avattu katto on torstaina peitetty laudoituksella ja pressuilla, jotta vesi ei pääse katosta läpi.

TVA on tavoittanut kolme D-rapun asukkaista ja heille on tarjottu muita asuntoja. Osa asunnoista on Hipposkylästä, osa muualta Tampereelta.

Talon osalta jatkotoimet ovat vielä kysymysmerkki, johon vaikuttaa kaava-asian eteneminen.

– Kyllä se asia taustalla vaikuttaa tietysti siihen, mitä päätetään tehdä, sanoo Ukkonen.

Viimeksi paloi helmikuussa

Hipposkylän kerrostaloissa tapahtui helmikuussa kuolemaan johtanut tulipalo, jossa tuhoutui yksi huoneisto.

Palo tapahtui osoitteessa Hippoksenkatu 22, jonka talo on asemakaavaehdotuksessa merkitty purettavaksi.

Töyrylä kertoo, että rakennusta kunnostettiin paljon jälkeen jonkin verran, mutta asunto ei ole asuinkäytössä eikä asuinkelpoinen.

– Odotamme ratkaisuja siitä, mitä kokonaisuudelle tapahtuu, Töyrylä sanoo.

Lue myös:

Uusi ehdotus: Kiistellyn Hipposkylän vanhoista puukerrostaloista puolet säästettäisiin Tampereella – Seitsemän taloa purettaisiin uusien tieltä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut