Tampereen kaupungin sijoituksilla yli 4 miljoonan euron tuotto – samaan aikaan lainamäärä kasvoi yli 120 miljoonaa - Tampere - Aamulehti

Tampereen kaupungin sijoituksilla yli 4 miljoonan euron tuotto – samaan aikaan lainamäärä kasvoi yli 120 miljoonaa

Raitiotiehanke maksaa satoja miljoonia euroja, ja samaan aikaan Tampereella on käynnissä monia muista suuria rakennushankkeita. Kaupungin velkasumma oli vuoden 2019 lopussa lähes 800 miljoonaa euroa.­

3.2. 12:18

Aamulehti

Tampereen kaupungin sijoitukset poikivat merkittävän tuoton viime vuonna.

Kaupungin sijoitusvarallisuus koostuu aikaisempien vuosien ylijäämistä ja kaupungin taseeseen rahastoiduista varoista.

Vuoden lopussa sijoituksia oli 28,9 miljoonaa euroa. Hyvien tuottojen ansiosta määrä kasvoi 4,1 miljoonaa euroa. Suhteellisesti laskettuna tuottoa kertyi 18,8 prosenttia.

Tampereen kaupunki on sijoittanut pääosan varoistaan sekä aktiivisiin rahastoihin että passiivisiin indeksirahastoihin.

– Sijoitukset on hajautettu maantieteellisesti useille eri markkinoille, joskin pääpaino on ollut Euroopassa ja USA:ssa, kertoo liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen tiedotteessa.

Kaupungin sijoitusvaroista noin kaksi kolmasosaa oli osakerahastoissa. Loppu yksi kolmasosaa oli yrityslainoihin sijoittavissa rahastoissa ja valtionlainoissa. Viime vuonna kaupunki ei tehnyt yhtään uutta sijoitusta korkotuotteisiin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi uudet sijoitustoiminnan periaatteet viime vuonna. Niissä korostuu vastuullinen sijoittaminen.

Lainamäärä kasvoi 124 miljoonaa euroa

Viime vuoden lopussa Tampereen kaupungilla oli velkaa 795 miljoonaa euroa. Se oli 124 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kokonaislainasummasta 590 miljoonaa oli rahalaitoksilta otettua lainaa ja 205 miljoonaa euroa kaupungin tytäryhtiöiltä saatua konsernin sisäistä velkaa.

Kaupunki maksoi korkoja 13 miljoonaa euroa. Kasvaneen velkamäärän takia korkojen määrä nousi 1,2 miljoonaa euroa.

Velkojen keskikorko oli noin 1,5 prosenttia. Korkolaskelmassa on otettu huomioon myös taseen ulkopuolisten rahoitusleasing-velkojen korot. Lainoista 57 prosenttia on suojattu koronvaihtosopimuksin koronnousua vastaan. Kaupunki maksoi lyhennyksiä 43,4 miljoonaa euroa.

Tamperelaista kohden laskettuna lainamäärä on 3 337 euroa. Vuotta aiemmin jokaista kaupunkilaista kohden lainaa oli 2 847 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?