Seuraamme liikenteen sujumista itsenäisyyspäivän aattona ja itsenäisyyspäivänä 2019: Valtakunnallinen paraati sulkee katuja - Tampere - Aamulehti

Liikenne kulki rauhassa itsenäisyyspäivän iltana – edes kansanjuhla ei tukkinut katuja

Aamulehti seuraa tässä jutussa liikenteen ja itsenäisyyspäivän vieton sujumista Tampereella ja lähialueilla koko torstain ja perjantain ajan.

Aamulehti seuraa itsenäisyyspäivän liikennettä.

5.12.2019 8:20 | Päivitetty 6.12.2019 14:27

Aamulehti

Itsenäisyyspäivän valtakunnalliseen paraatiin saapuneet joukot ja kalusto aiheuttavat liikennejärjestelyjä Tampereella sekä torstaina että perjantaina. Myös lämmennyt sää ja liukas ajokeli vaikuttavat liikenteen sujumiseen.

Siirtyminen kotivaruskunnista Messu- ja urheilukeskukselle näkyy liikenteessä myös Tampereen ulkopuolella. Lisäksi liikenteeseen vaikuttavat muut itsenäisyyspäivän aaton ja itsenäisyyspäivän tapahtumat.

Seuraamme liikenteen sujumista Tampereella ja sen lähialueilla tässä jutussa torstain ja perjantain ajan.

Näitkö liikenteessä sotilasajoneuvoja tai onko jossain normaalista poikkeava ruuhka? Lähetä meille kuva tai video, mutta muista ettet kuvatessasi häiritse liikennettä tai aiheuta vaaraa: aamulehti.fi/uutisvinkki.

Lue lisää: Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet vaikuttavat Tampereen liikenteeseen torstaista alkaen – Mitkä kadut ovat suljettuna, minne voi pysäköidä ja mistä bussit kulkevat? Kokosimme kaiken yhteen

Itsenäisyyspäivän seuranta:

Kello 18.40: Kansanjuhlan purkautuminen ei aiheuttanut liikenneruuhkia, kertoo päivystäjä Timo Rimmi tieliikennekeskuksesta.

Kello 18.13: Juhla Frenckellinaukiolla on päättynyt. Poliisi muistuttaa ihmisiä malttamaan liikenteessä, sillä ruuhkien vuoksi paikalta poistumisessa voi kestää. Sisä-Suomen poliisilaitos toivottaa rauhallista itsenäisyyspäivän iltaa koko poliisilaitoksen alueelle.

Kello 17.09: Kansanjuhla on kerännyt suuren määrän ihmisiä Tampereen keskustaan. Keskustorin suuntaan liikkuminen Aleksis Kiven kadun suunnalta on lähes mahdotonta, koska ihmisiä on niin paljon.

Ihmistungos on täyttänyt Frenckellin aukion ja läheiset kadut.

Kello 17.05: Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo, että Rantatunnelin tilanne on ohi. Kyseessä oli pieni peräänajo.

Kello 17.01:Aamulehden toimittaja Stina Alapirtti kertoo, että Frenckellin aukio on täyttynyt ihmisistä.

Kello 17: Soihtukulkue on edennyt Keskustorille. Poliisi toivoo, että ihmiset toimivat liikenteessä ja juhlissa päivän teemaan sopivasti: rauhallisesti ja arvokkaasti.

Kello 16.54: Video näyttää tilanteen Rantatunnelissa:

Kello 16.53: Pirkanmaan pelastuslaitokselta kerrotaan, että Rantatunnelissa on sattunut pieni peräänajo. Kolarissa on ollut mukana kaksi henkilöautoa. Tilanne on kesken.

Kello 16.48: Rantatunneli on jälleen avattu liikenteelle.

Kello 16.45: Tampereen keskustan itsenäisyyspäivän juhla käynnistyy Frenckellin aukiolla kello 17. Aukiolle kerääntyy koko ajan lisää väkeä.

Kello 16.41: Rantatunneli on suljettu lännen suuntaan. Ossi Riikonen Tampereen tieliikennekeskuksesta kertoo, että tunnelin sulkeminen lännen suuntaan johtuu tunnelissa sattuneesta kahden henkilöauton kolarista.

Kello 15.55: Puolustusvoimien kalustoa siirretään pois Ratinasta. Liikenteelle aiheutuu haittaa Suvantokadun ja Hatanpään valtatien välisellä alueella.

Kello 15.25: Perinteinen ylioppilaiden soihtukulkue on liikkeellä Tampereen yliopistolta hautausmaalle. Soihtukulkueessa on mukana noin 150 henkeä. Sisä-Suomen poliisilaitos kertoo, että soihtukulkueen eteneminen aiheuttaa tilapäistä hidastusta liikenteessä.

Kello 15.20: Tampereella pysäköintitaloja pyörittävä Finnpark oy ennakoi jo ennen itsenäisyyspäivää, että liikenne tulee ruuhkautumaan sekä paraatin että kansanjuhlan päätyttyä. Liikenteen ruuhkat vaikuttavat myös pysäköintitaloissa.

Lue lisää:Tampereen parkkihalleissa odottaa itsenäisyyspäivän tapahtumien jälkeen sumppu – Finnpark paljastaa: näin voit välttää jopa tunnin jonotuksen

Kello 15.12: Poliisi kertoo, että itsenäisyyspäivän katselmusta oli seuraamassa 7 000 ihmistä. Ohimarssin yleisö oli vielä suurempi, noin 30 000 ihmistä.

Kello 14.53: Itsenäisyyspäivän paraatin aiheuttamat suurimmat ruuhkat ovat Tampereen keskustassa nyt takana päin.

Kello 14.52: Sisä-Suomen poliisilaitos kiittää ihmisiä Twitterissä hyvin sujuneesta itsenäisyyspäivän paraatista.

Kello 14.25: Tampereen tieliikennekeskuksen tieliikennepäivystäjä Timo Rimmin mukaan liikenne Tampereen keskustan alueella alkaa ohimarssin päätyttyä palautua hiljalleen tavanomaisiin uomiinsa.

– Hatanpään valtatie vetää pian normaaliin tapaan. Myös pois käytöstä otetut liikennevalot otetaan kohtapuoliin taas käyttöön.

Paraatiyleisön poistuminen Ratinan stadionin alueelta ei toistaiseksi ole muodostanut ruuhkia. Aiemmin päivästä liikenne puuroutui hetkeksi Viinikan liikenneympyrän kohdalla, kun kaistat kohti keskustaa olivat suljettuina ja autoilijat ohjattiin kohti Kalevaa.

– Ulosmenoteillä voi hetken aikaa olla väkeä, kun isoa ja raskasta kalustoa aletaan siirtää pois keskustasta. Muuten on ollut rauhallista.

Kello 14.06:

Kauppakeskus Ratinan parkkihallista jonotettiin ulos Suvantokadulle.

Autojono kiemurteli Suvantokatua pitkin pois parkkihallista.

Kello 14:

Bussilastillisia puolustusvoimien väkeä poistuu Ratinasta.

Linja-autot kurvasivat p-alueelta Voimakadulle suunnatakseen pois Tampereen keskustasta.

Kello 13.11: Itsenäisyyspäivän ohimarssi on alkanut! Aamulehden videon ja kuvan päällikkö Tuukka Välimäki kertoi ennen paraatin alkua, että liikenne Ratinan alueella on ruuhkautunut. Yleisöä on saapunut sankoin joukoin seuraamaan paraatia.

Sisä-Suomen poliisi puolestaan muistuttaa Twitterissä paraatin aiheuttamista poikkeuksista keskustan alueen liikenteeseen. Hatanpään valtatie on suljettu osittain yksityisliikenteeltä, samoin osa Tampereen valtatieltä.

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän ohimarssi on sulkenut teitä Ratinan stadionin läheisyydestä.

Kello 12.37: Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati alkaa kello 13. Lähenevän paraatin alkaminen on näkynyt lisääntyneinä liikennemäärinä Tampereen keskustan kupeessa, kertoo tieliikennepäivystävä Marko Kolattu.

– Sisääntuloteillä on ollut rauhallista, mutta Tampereen linja-autoaseman lähellä on tungosta. Moni taitaa olla etsimässä parkkipaikkaa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että sellaista voi olla vaikea löytää.

Tampereen valtatietä pääsee vielä ajamaan, vaikka tie on osittain suljettu. Ratinan kauppakeskukseen ajo on kuitenkin Suvantokadun kautta.

Kello 11.20: Tampereen tieliikennekeskuksen tieliikennepäivystäjä Marko Kolattu kertoo, että itsenäisyyspäivän aamuna liikenteessä ei ollut Tampereella suuria ruuhkia tai ongelmia.

– Paraatikalusto on nyt suurimmaksi osaksi ryhmittynyt Hämeenpuistoon. Siirtyminen sinne sujui aika hyvin, eikä ruuhkia ole juuri muodostunut.

Muutaman tunnin sisään tilanne ruuhkien suhteen voi Kolatun mukaan olla kuitenkin toinen.

– Isommat päätiet voivat olla tukkeutumassa, jos ihmiset saapuvat katsomaan ohimarssia omilla autoilla.

Kello 11.05: Jalankulkijat huomio! Poliisi muistuttaa jalan Tampereen keskustassa kulkevia pysyttelemään paraatiyleisölle tarkoitetuilla alueilla.

Autoilijoita poliisi puolestaan on kehottanut välttämään liikkumista Tampereen keskustan alueella iltaan asti.

Kello 11.02: Liikennettä on paikoin pysäytetty Tampereen Hämeenpuistossa. Osa kaistoista on myös ollut suljettuna.

Kello 10.40: Puolustusvoimien kalustoa alkaa saapua keskustaan.

Näin sujuivat itsenäisyyspäivän paraatikatselmukset valmistelut Tampereen Ratinan stadionin kupeessa perjantaina aamukymmenen aikaan.

Kello 10.17: Tältä näyttää, kun itsenäisyyspäivän paraatin kalusto aloittelee siirtymistään Hämeenpuistoon. Siirtymisen ajaksi Ilmailukatu ja Sarankulmankatu ovat suljettuna muulta liikenteeltä.

Kello 10.12: Oletko perjantaina suuntaamassa Tampereen keskustaan? Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet muuttavat liikennejärjestelyjä ja muun muassa bussiliikenteeseen on luvassa reitti- ja pysäkkimuutoksia.

Tarkemmin keskustan alueen liikennemuutoksista voit lukea tästä jutusta:

Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet vaikuttavat Tampereen liikenteeseen – Mitkä kadut ovat suljettuna, minne voi pysäköidä ja mistä bussit kulkevat? Kokosimme kaiken yhteen

Kello 10.04: Puolustusvoimien ohimarssin kalusto on alkanut aamukymmenen aikaan siirtyä Messu- ja urheilukeskukselta kohti Tampereen Hämeenpuistoa. Asiasta kertoo Sisä-Suomen poliisi.

Kaluston siirtyminen voi poliisin mukaan aiheuttaa liikennehäiriöitä siirtymäreitille.

Valmistautuminen ohimarssiin on jo pitkällä. Laukontorilla on pysäköintikielto, jalkaisin alueelta pääsee.

Kello 9.44: Poliisin tiedottaja Nina Juurakko-Vesikko kertoo, että aamu on sujunut rauhallisesti. Hän muistuttaa, että keskustaan kannattaa tulla julkisilla kulkuneuvoilla, koska paljon teitä on suljettuna ja liikenne voi olla tukkoista.

Kello 9.29: Hyvää itsenäisyyspäivää! Näin Suomen lippu nousee salkoon Tampereen Ratinassa.

Kello 9.23: Puolustusvoimat muistuttaa Twitterissä, että itsenäisyyspäivän paraatialue Tampereen Ratinassa on lentokieltoaluetta. Se tarkoittaa, että dronejen lennättäminen alueella on kielletty.

Kello 9.17: Sisä-Suomen poliisi kertoo Twitterissä turvaavansa Tampereella tänään yleistä turvallisuutta itsenäisyyspäivän paraatin aikaan. Poliisi toivottaa myös hyvää ja turvallista itsenäisyyspäivää.

Kello 7.51: Tampereen valtatieltä suljetaan ajokaistoja kello kahdeksan alkaen. Ratinan kauppakeskukseen kuljetaan kello 8–15 Suvantokadun puolelta.

9-tien ja kehätien risteys Tampereen Lakalaivassa ruuhkautuu usein iltapäivällä työmatkalaisista.

Liikenneseuranta torstai:

Kello 20.30: Panssarivaunut ovat saapuneet Ratinaan.

Kello 20.00: Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatin panssarivaunut lähtevät liikkeelle kohti Tampereen keskustaa. Ajoneuvot kulkevat kulkueena Ilmailunkadun, Sarankulmankadun, Hatanpään valtatien ja Suvantokadun kautta. Kulkueen perässä voi ajaa, mutta kulkuetta ei saa ohittaa eikä sen väliin saa tulla sivukaduilta. Siirto voi aiheuttaa ruuhkaa ja liikennekatkoksia reitillä.

Kello 19.00: Puolustusvoimien itsenäisyyspäiväparaati näkyy pian taas Tampereen liikenteessä. Sotilasajoneuvojen odotetaan siirtyvän Ratinaan iltakahdeksan aikoihin.

Kello 18.39: Peräänajon aikaansaama ruuhka 3-tiellä on purkaantunut.

Kello 17.53: 3-tiellä on edelleen ruuhkaa, jonka purkautuminen kestää vielä tovin. Lakalaivassa ei ole enää ruuhkaa.

Kello 17.00: Peräänajoon osalliset henkilöautot on saatu siirrettyä tiensivuun 3-tiellä hieman Sääksjärven liittymän jälkeen suuntaan Tampere. Molemmat ajokaistat vetävät jälleen, mutta ruuhkan purkautumisessa kestää hetki.

Paikalle saapui kaksi paloautoa ja ambulanssi, kertoo Jari Hiltunen pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta. Ensihoito tarkistaa kolarissa osallisina olleita, joiden määrästä ei ole tilannekeskuksessa tarkkaa tietoa. Kukaan ei ole kuitenkaan loukkaantunut peräänajossa vakavasti.

Kello 16.55: Autojonoa on kertynyt 3-tielle Tampereen suuntaan useampi kilometri. Liikenne hidastuu jo Kuljun kohdilla. Liikenteen sujumista haittaa 3-tiellä Tampereen suuntaan Sääksjärven liittymän tuntumassa sattunut kolari.

Kello 16.35: 9-tiellä suuntaan Tampere on kolaroitu hieman Sääksjärven liittymän jälkeen Lempäälässä. Liikenne kulkee ohituskaistaa pitkin, sillä toinen kaistoista on suljettu. Onnettomuus aiheuttaa ruuhkaa ja ajovauhti on paikalla hyvin hidas Tampereen suuntaan.

Kello 15.45: Rantatiellä liikenne etenee normaalisti. 3-tien ja läntisen kehätien risteyksessä Tampereen Lakalaivassa liikenne on puolestaan puuroutunut. Kaikki kolme lännen suuntaan vievää ramppia ovat tukossa ja liikenne etenee erittäin hitaasti läntiselle kehätielle.

– Ei ole mistään paraatista tai muusta kiinni, vaan joka iltapäivä, kun työmatkaliikenne menee kotiin päin, siellä mennään Nokian ja Ylöjärven suuntaan kävelyvauhtia, sanoo tieliikennepäivystäjä Timo Rimmi

Itsenäisyyspäivän paraatin harjoitteleminen ei ole juuri vaikuttanut liikenteeseen.

–  Kaksi katua oli hetken kiinni, Sarankulmankatu ja Ilmailukatu.

Kello 15.25: Savontie (3110) on suljettu raskaan ajoneuvon nostotyön ajaksi liikenteeltä välillä Kangasala–Lempäälä. Nostaminen aloitettiin kello 15.15, ja sen arvioidaan kestävän noin kaksi tuntia. Noston aikana paikka pitää kiertää joko Valkeakosken tai Lempäälän kautta.

– Se on niin mutkainen ja mäkinen soratie, ettei sinne varmaan kukaan edes ehdon tahdon lähde. Siitä ajaa noin 100 autoa vuorokaudessa, Rimmi kuvailee.

Kello 15.00: Itsenäisyyspäivän paraatin harjoitus on päättynyt. Sarankulmankatu ja Ilmailukatu on avattu liikenteelle.

Kello 14.54: Tiet edelleen suljettuna. Tieliikennekeskuksen mukaan liikenne kulkee normaalisti, eikä ruuhkia ole tällä hetkellä.

Kello 13.56: Itsenäisyyspäivän paraatin harjoitus on parhaillaan käynnissä. Harjoituksesta johtuen suljettuna on Sarankulmankatu sekä Ilmailunkatu. Aamulehden lukijan mukaan liikenne on ruuhkautunut Tampereen Härmälässä Nuolialantiellä.

Kello 13.38: Liikenne sujuu hyvin Sarankulman tuntumassa, vaikka sekä Sarankulmankatu sekä Ilmailunkatu on suljettu liikenteeltä.

Kello 13.04: Itsenäisyyspäivän paraatin harjoitus on käynnistymässä näillä hetkillä Ilmailunkadulla sekä Sarankulmankadulla, jotka suljetaan liikenteeltä noin kello 15 saakka. Tieliikennekeskuksesta kerrottiin kello 13, että liikenteenohjaajat ovat juuri asettumassa paikoilleen.

Kello 9.52: Tampereen tieliikennekeskuksen tieliikennepäivystäjä Marko Kolattu kertoo, että panssariajoneuvoja saapuu parhaillaan Tampereelle sekä idä että lännen suunnasta.

–Kyllä niitä on Messu- ja urheilukeskukselle jo saapunut, mutta liikennehässäkkää ei ole ollut. Mielestäni ajoneuvot ovat kulkeneet melko normaalia nopeutta. Moottoritieosuuksilla muu liikenne on myös päässyt näistä hyvin ohi, joten ruuhkia ei ole syntynyt, Kolattu kertoo.

Kello 8.56: Tampereen tieliikennekeskuksen tieliikennepäivystäjä Marko Kolattu kertoo, että liikenne on edelleen rauhallista kolmostiellä, ysitiellä sekä tiellä 12.

– Ei ole vielä armeijan kalustoa tullut. Liikenne sujuu mallikkaasti. Emme myöskään odota mitään isoja ruuhkia, vaan lähinnä jonoutumista, Kolattu sanoo.

Kello 7.57: Tampereen tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjän Marko Kolatun mukaan paraatiin saapuvia sotilasajoneuvoja ei näy vielä tieosuuksilla, Kolattu kertoo, että tilanne muuttuu kahdeksan jälkeen.

–Olemme sopineet, että kalusto lähtee liikkeelle vasta, kun aamuliikenne on hiljentynyt, Kolattu kertoi.

Kolatun mukaan tästä huolimatta liikenne jonoutuu ajoittain Kolmostiellä, Ysitiellä sekä tiellä 12. Tämä siksi, että kalusto ei liiku kovin nopeasti.

– Eniten ruuhkaa syntyy kuitenkin todennäköisesti välille Lakalaiva–Pirkkala, kun kalusto siirtyy Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen tuntumaan.

Kello 7.40: Lukiolaisten soihtumarssi vaikuttaa liikenteeseen Kalevantiellä kello 8.30–8.45. Marssi kulkee Salhojankadulta Kalevankankaan hautausmaalle. Suomen itsenäisyyden kunniaksi järjestettävään perinteiseen soihtumarssiin osallistuu noin tuhat lukiolaista.

Paraatiharjoitusten takia Ilmailunkatu ja osa Sarankulmankatua oli suljettu kello 13–15. Nuolialantie Härmälässä ruuhkautui.

Paraatiin osallistuvat joukot saapuvat torstaina Tampereen messu- ja urheilukeskukselle. Sotilasajoneuvoja näkyy Sarankulman lisäksi myös niiden saapumisreiteillä valtateillä 3, 9 ja 12.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos