Kerrostaloa korotetaan Hämeenpuistossa - Tampere - Aamulehti

Kerrostalon korottamiselle Hämeenpuistossa myönnettiin lupa kritiikistä huolimatta – Tältä korotusosa näyttää

Päätösesityksessä esitettiin luvan hylkäämistä. Yhdyskuntalautakunta päätti silti hyväksyä luvan.

Havainnekuva Hämeenpuisto 33:n korotuksesta.

29.6.2019 8:52

Aamulehti

Hämeenpuiston ja Hallituskadun kulmassa, Hämeenpuisto 33:ssa sijaitsevaa kerrostaloa korotetaan.

Korotus toteutetaan rakentamalla ullakkokerroksen tasolle yksi uusi asunto. Sen yläpuolelle tehdään myös kattoterassi. Laajennusosan toteuttamista varten myönnettiin poikkeuslupa.

Päätös laajentamisesta hyväksyttiin Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnassa tiistaina 25. kesäkuuta. Lautakunnan puheenjohtajan ja kaupungin apulaispormestarin Aleksi Jäntin (kok.) mukaan ehdotuksen katsottiin olevan linjassa kaupungin täydennysrakentamisen ja kaupunkikuvan tavoitteiden kanssa. Muutosta ohjattiin haluttuun suuntaan vuoden ajan.

– Taustalla on Tampereen tavoite kasvaa kaupunkikuvassa ylöspäin ja taloyhtiö lähti toteuttamaan sitä tämän talon osalta, Jäntti sanoo.

Lupa kohtasi vastustusta

Päätösesitys oli, että poikkeamislupahakemus hylätään. Asian esittelijä, kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen jätti lautakunnan päätökseen eriävän mielipiteen.

– Pitkän lausuntokierroksen perusteella arvioin kokonaisuutta ja siksi päätösehdotukseni oli sellainen kuin se oli, Nurminen sanoo.

Laajennusosalle esitettiin kritiikkiä monesta suunnasta. Kaupunkikuvatoimikunnan lausunnon mukaan uuteen osaan suunniteltu harmaa väri olisi liian synkkä ja sitä pitäisi muuttaa arvokkaamman näköiseksi. Vaihtoehdoksi tarjottiin julkisivun rakentamista muusta materiaalista, kuten kuparista.

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan rakennuksen muotokieli ei pysyisi enää ennallaan muutosten jälkeen.

Hämeenpuiston puolelle tulevat lasipinnat eivät ely-keskuksen lausunnon mukaan sopeudu osaksi kattomaisemaa ja eteläpäädyn terassi korostuu tarpeettoman paljon Hallituskadun puolella. Lausunnossa nostettiin myös esiin, että täydennysrakentaminen täytyy sovittaa ympäristön arvoihin.

Ely-keskus korosti, että asunnon terasseineen tulee täyttää ullakon tunnusmerkit. Muuten kyseessä olisi ollut lisäkerros, jota tulisi tarkastella asemakaavan muutoksella.

Poikkeuslupaa haettiin siksi, ettei laajennus täyttänyt vaadittuja ullakon kriteerejä.

Ei haittaa ympäristölle

Lautakunnan pöytäkirjan mukaan asemakaavoitus esitti, ettei poikkeamislupahakemusta hyväksyttäisi. Talon korotuksen todettiin poikkeavan ullakkorakentamisen periaatteista eikä se sopeudu Hämeenpuiston kulttuuriympäristöarvoihin. Myös tontille sallittu rakennusoikeus ja kerrosluku ylittyisivät luvan myötä.

Aleksi Jäntin mukaan talon korotus ei täyttänyt kaikkia tavoitteita, joita suunnitellussa kaavoituksessa oli.

Kaupunkikuvatoimikunta kuitenkin totesi, että korotus on silti toteutettavissa. Jäntti kertoo, ettei muutos vaikuta haitallisesti alueen kulttuuriympäristöarvoihin.

– Harkintamme perusteella korotus tukee kaupungin strategiaa ja sopii kaupunkikuvaan. Muutos ei vaaranna Hämeenpuiston historiallisia arvoja, Jäntti sanoo.

Jäntin mielestä lisäys poikkeaa olemassa olevasta rakennuksesta niin paljon, että rakennuksen kerroksellisuus säilyy maan tasalta katsottuna.

Siksi rakennuksen vanhat, jo olemassa olevat arvot näkyvät edelleen Hämeenpuiston kokonaisuudessa.

Täydennysrakentaminen Tampereella

Täydennysrakentamisessa hyödynnetään olemassa olevia alueita ja se on usein uusien alueiden rakentamista edullisempaa.

Taloyhtiöt rahoittavat remonttejaan rakennusoikeuksia myymällä.

Tampereen keskustaa tiivistetään rakentamalla ylöspäin.

Tammerkosken länsipuolelle on viime vuosina rakennettu uusia taloja vanhojen tilalle, lisäkerroksia entisiin rakennuksiin ja uusia rakennuksia vanhojen lisäksi.

Täydennysrakentaminen vaatii usein kaavamuutoksen.

Kohteita

Tampereen Vapaakirkko, Puutarhakatu 17

As. oy Hämeenpuisto 16, Mustalahdenkatu 19 ja Hämeenpuisto 16

As. oy Vanha Painotalo, Näsilinnankatu 21

As. oy Satahovi, Satakunnankatu 33

Laukonhovi oy, Laukontori 6

Asunto oy Iso-Aleksi, Aleksanterinkatu 23

Asunto oy Lapintie 9

Koskikoti, Rongankatu 8

Kyttälänpiha oy, Rongankatu 6

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: